Šport > Nogomet
14 ogledov

Vijolično srce premalo za hat-trick Defoeja

Adebayor Mejač Filipović Tottenham Maribor Evropska liga
1/23
EPA
Maribor je ob polčasu na White Hart Laneu proti Tottenhamu v rokah držal veliko točko, potem ko je vodilni gol Jermaina Defoeja po hudi napaki vratarja Huga Llorisa izničil Robert Berić, a je Defoe z dvema zadetkoma v nadaljevanju vijoličastim prizadejal drugi poraz v letošnji sezoni Evropske lige (3:1). Zmaga Lazia proti Panathinaikosu (3:0).

Na domačem White Hart Laneu je Tottenham začel veliko bolj konkretno kot v Ljudskem vrtu. Takoj v prvem napadu je po desnem boku prodrl Aaron Lennon, a ga je dobro zaprl Željko Filipović, po kotu pa je visoko čez gol Maribora meril Emmanuel Adebayor.

Gareth Bale, ki je zadnjo tekmo v Mariboru izpustil zaradi rojstva hčerke, je bil več kot očitno glavno napadalno orožje Spursov v uvodnih minutah, ko sta njegove predložke po številnih prodorih bolj kot ne uspešno ustavljala Martin Milec in Agim Ibraimi.

Vijoličasti so nato povsem umirili domače, ki so še naprej pretili ekskluzivno po Balovem levem boku. Valižan je v 14. minuti z izvrstnim sprejemom žoge iz igre vrgel Milca in prodrl vse do gol-avt črte, njegova podaja v sredino pa ni našla naslovnika.

Defoe izkoristil zdrs Rajčevića

Angleži so z neštetimi podajami v kazenski prostor preizkušali zbranost mariborske obrambe, ki pa je bila vedno znova na mestu. Eden najnižjih na igrišču, Jermain Defoe, je v 20. minuti le prišel do strela z glavo, a meril točno v dobro postavljenega Jasmina Handanovića.

Že v naslednji akciji pa nizki angleški napadalec ni grešil. Nekdanji član West Hama in Portsmoutha je izkoristil novo izvrstno podajo Bala s strani, potem ko mu je zdrs Aleksandra Rajčevića pustil ravno toliko prostora, da je lahko žogo neoviran preusmeril v gol.

To je bil že 124. gol Defoeja za severnolondonski klub, s katerim se je na večni lestvici izenačil z legendarnim Teddyjem Sheringhamom, medtem ko ga je s tribun spremljal ameriški selektor Jürgen Klinsmann, še en legendarni strelec "ostrog".

Lloris > Valdés

Brez da bi zares navduševali so domači držali niti igre v svojih nogah, kjer se je na sredini igre še posebej izkazal debitant Thomas Carroll. Mariborčani so se izenačenju na las približali v 39. minuti, ko je v kazenski prostor prodrl Marcos Tavares, po odbitku Huga Llorisa pa je žogo čez vrata poslal Goran Cvijanović.

Toda vijoličasti se niso ustavili na tej točki, saj so domačim navijačem pripravili šok sezone in senzacionalno izenačili v 40. minuti. Kyle Naughton je vrnil žogo vratarju Llorisu, ki je skušal v slogu Víctorja Valdésa preigrati Roberta Berića, Krčan pa je prebral njegovo namero in izenačil.

Vijoličasti so imeli pred koncem polčasa tudi nekaj sreče, saj je Defoeja po lepi akciji neupravičeno zaustavil stranski sodnik, ki je dvignil zastavico za prepovedan položaj.

Defoe ni imel milosti

Drugi polčas se je začel z dobrim prodorom Berića, ki je prišel povsem do kazenskega prostora Tottenhama, nato pa padel in iskal prekršek, a finski sodnik ni zapiskal. Tottenham je na drugi strani povedel s prvim strelom nadaljevanja.

Mladi Carroll je s fantastično podajo skozi mariborsko obrambo našel Defoeja, ki je bil še drugič v večeru neusmiljen in zabil za novo vodstvo. Berić je nato v 54. minuti najprej dobro spremljal akcijo Bala in mu vzel žogo na robu svojega, nato pa priboril še prekršek na robu Tottenhamovega kazenskega prostora.

Agim Ibraimi je Krčana našel s podajo v sredino, ob pritisku branilcev in Llorisu, ki je povsem zaplaval, pa je Berić streljal preko gola. Celo tekmo večinoma nezainteresirani Adebayor se je "vklopil" v 57. minuti, ko ga je s fantastično podajo prek mariborske obrambe našel Bale, a je Afričan z volejem meril mimo gola.

Bale Milec Tottenham Maribor Evropska liga | Avtor: Reuters Reuters

Maribor ostajal v igri

Kar nekaj sreče je imel dve minuti kasneje tudi Rajčević, ki je z udarcem v obraz zaustavil prodor Valižana, a ga sodnik ni kaznoval. Finski sodniki so bili na slovenski strani tudi v 63. minuti, ko je Arghus na robu kazenskega prostora pokosil Defoeja, kot zadnji branilec pa je verjetno ušel rdečemu kartonu.

Mariborčani so tako ostajali v igri za izenačenje vse do zadnjih 20 minut. Takrat je Darko Milanič opravil prvo menjavo in Cvijanovića zamenjal z Dejanom Mezgo. Hrvaški vezist s slovenskim potnim listom je takoj z izjemno podajo v prostoru našel Tavaresa, ki se je pred Llorisom lepo obrnil, a ga je na koncu bolj srečno kot spretno ustavil Naughton.

Handanović je v 74. minuti ustavil strel Adebayorja na njegovo bližnjo vratnico, potem ko ga je v kazenskem prostoru zaposlil Kyle Walker. Milanič za zadnjih petnajst minut v igro namesto kapetana Tavaresa poslal še srbskega vezista Nikolo Komazeca.

Hat-trick in konec tekme

Defoe, strelec edinega gola za Anglijo proti Sloveniji na tekmi svetovnega prvenstva v Južni Afriki, je svoj produktivni strelski večer zaključil v 77. minuti, ko je po pobegu Bala in podaji v sredino še tretjič matiral Handanovića in zaključil svoj hat-trick.

To je bila tudi ena zadnjih potez izvrstnega napadalca na tekmi, saj ga je čez pet minut trener André Villas-Boas zamenjal s Clintom Dempseyjem. Tekma se je nato brez zanimivejših dogodkov iztekla, Tottenham pa je s prvo zmago v letošnjem tekmovanju na lestvici prehitel Štajerce.

Evropska liga, skupina J, 4. kolo:

Tottenham Hotspur : Maribor 3:1 (1:1)
Defoe (22, 49, 77); Berić (40)

Postavi

Tottenham: Lloris; Walker, Dawson, Naughton, Vertonghen; Huddlestone, Carroll, Bale (od 86. Mason), Lennon (od 90. Falqué); Defoe (od 82. Dempsey), Adebayor. Na klopi: Cudicini; Gallas, Dempsey, Sigurdsson, Falqué, Livermore, Mason.

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Mejač; Filipović, Mertelj (od 89. Dodlek), Cvijanović (od 69. Mezga), Ibraimi; Tavares (od 76. Komazec), Berić. Na klopi: Pridigar; Vidović, Potokar, Viler, Mezga, Dodlek, Komazec.

Sodnik: Antti Munukka (Finska).

Lazio : Panathinaikos 3:0 (2:0)
Kozak (22, 40), Floccari (58)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.