Šport > Nogomet
63 ogledov

Vilfan po derbiju: Rastoder ima počasi dovolj

Olimpija Ljubljana Maribor Prva liga slovenska prvenstvo Stožice dimna bomba Anže Petkovšek
Poslanec PS Peter Vilfan je prepričan, da bi morala policija na nedeljskem derbiju med Olimpijo in Mariborom sprazniti tribuno z ljubljanskimi navijači.

Peter Vilfan, ki je na tapeti slovenskih navijaških skupin vse od predlaganega zakona o navijačih, se je na novinarski konferenci dotaknil dogodkov z nedeljskega večnega derbija v Stožicah. Po navedbah poslanca PS se je že pred tekmo slovenske lige med Olimpijo in Mariborom vedelo, da se bo incidenta zgodil v 22. minuti tekme, kar se je kasneje tudi zgodilo.

Vilfan si je nedeljsko tekmo v Stožicah ogledal tudi sam, posebno presenečenje pa je, kot pravi, doživel že ob prihodu na stadion. Varnostniki in nekateri drugi so vedeli, da bo incident v 22. minuti. In točno v 22. minuti je na tribuni z navijaško skupino Olimpije Green Dragons prišlo do popolnega kaosa, je dejal poslanec.

Povečalo se je le število policistov

Navijači so na igrišče metali bakle, zažgali so lutko z dresom enega od igralcev Maribora (Dareta Vršiča), slišati pa je bilo tudi ogromno žaljivega skandiranja, je našteval Vilfan. Sodniki so prekinili tekmo, a zgodilo se ni nič, le število policistov okoli tribune z Green Dragonsi se je povečalo, je pojasnjeval Vilfan.

Tekma se je nadaljevala, a se je zgodba v drugem polčasu ponovila, zato so jo znova prekinili. Ko je temnopolti igralec Maribora (Jean-Philippe Mendy) zadel tretji gol, pa je nad njim sledilo še rasistično izživljanje in še ena prekinitev, je povedal Vilfan. Vendar se je tekma normalno končala, je dodal.

Gledalca odstraniti že ob minimalnem razgrajanju

Vilfan poudarja, da je derbi med Olimpijo in Mariborom vedno označen kot tekma visokega tveganja. Za tekme visokega tveganja na podlagi odločitev nogometnih organizacij velja ničelna toleranca, kar po Vilfanovih besedah pomeni, da treba gledalca odstraniti že ob minimalnem razgrajanju.

Kot je dejal, sam ve, da lahko policisti na tekmi ukrepajo, ko za to dobijo ukaz, vsi v verigi poveljevanja do generalnega direktorja policije in ministra za notranje zadeve pa so po njegovih besedah verjetno vedeli, kaj se dogaja v Stožicah. Nad Stožicami je krožil helikopter, tekmo pa je predvajala Radiotelevizija Slovenija, je izpostavil.

Policija je tako zamudila lepo priložnost, da bi s svojo akcijo požela vsesplošno odobravanje, saj tako dogajanje po njegovih besedah obsojajo vsi. Najprej bi se po njegovem mnenju moralo pozvati navijače, naj sami zapustijo tribuno, in prepričan je, da bi nekateri to najbrž storili, za preostale pa bi policija morala uporabiti svoja pooblastila.

Rastoder ima "počasi vsega dovolj"

Če bi tekmo prekinili v 22. minuti, tudi ne bi bilo rasističnega izpada, prav tako Olimpija ne bi dobila denarne kazni, je prepričan. S tem pa je po njegovem narejena škoda tako Olimpiji kot samemu športu. Po dogodku je govoril tudi s predsednikom Olimpije Izetom Rastoderjem in dobil je občutek, da ima Rastoder "počasi vsega dovolj". Vendar poslanec dodaja, da bodo morali tudi klubi oceniti, kakšen odnos bodo imeli s svojimi navijaškimi skupinami in ali bodo najhujšim izgrednikom sami prepovedali udeležbo na tekmi.

Policija ima z zadnjo spremembo zakonodaje zakonske podlage za ukrepanje ob izgredih na športnih prireditvah. Ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu bodo zato v PS zastavili poslanko vprašanje in prosili za razjasnitev nedeljske zgodbe. Če bi na policiji menili, da pooblastil nimajo dovolj, bodo v PS pripravili novelo, vendar Vilfan meni, da to ne bo potrebno.

Komentarjev 4
  • krtmen1 15:23 07.marec 2014.

    Ob izpadu prijtelja predina se pa nisi oglašal,a? Model je uletel na igrišče in nabil sodnika, pa ga še odpeljali niso, ti bi pa tribuno praznil zaradi par petard in neprimernega skandiranja!?!?!? Še to: pravim navijačem Olimpije dol visi ...prikaži več za Bananarja.Aja, pa še to: pojdi nazaj v MB, dragi Vilfan...če se upaš.

  • Dixon 14:46 07.marec 2014.

    Nesposobna policija in njihov šef. Varovanje je bilo katastrofalno. Krivec je vsekakor varovanje in pa redarji, ki so delali na stadionu. Pregled je bil površen in slab, zato pa je prišlo do neljubih dogodkov. Ukrepati bi moralia tudi policija pa. ...prikaži več Zakaj so potem sploh plačali varovanje če pa ga ni bilo. Takšne stvari je potrebno urediti!

  • drmr1980 14:20 07.marec 2014.

    Vilfan,kaj pa tvoj kolega Predin ? A na njega si pa pozabil ?Vrana vrani .... Ane, hinavec plačanski !!!???!!!