Šport > Nogomet
16 ogledov

Vlada potrdila vojna zakona

Vlada je dopolnila in podprla vojna zakona, ki ju je predlagala skupina poslance Žurnal24 main
Vlada je podprla predloga novele zakona o vojnih grobiščih in novele zakona o žrtvah vojnega nasilja. Oba poleg vladnih strank podpirajo tudi poslanci SLS.

Po mnenju vlade predlagane rešitve "bistveno izboljšujejo zdaj veljavno ureditev". Ob tem z dopolnili zakona o vojnih grobiščih odpravljajo neusklajenost glede opredelitve vojnih grobišč, z dopolnili zakona o žrtvah vojnega nasilja pa med drugim ustrezneje opredeljujejo priznanje statusa žrtve in pravico do materialnega zadoščenja.

Razlog za podporo drugega predloga je tudi to, da predlog po mnenju vlade upošteva zahteve iz odločbe ustavnega sodišča po jasnejši opredelitvi kategorije žrtev vojnega nasilja. Ustrezneje so urejeni priznanje statusa žrtve vojnega nasilja, pravica do materialnega zadoščenja žrtev vojnega nasilja in pravno varstvo bivših italijanskih vojakov, so še zapisali na Ukomu.

Predlagane novosti
Bistvena sprememba, ki jo prinaša novela zakona o žrtvah vojnega nasilja, je po besedah prvopodpisanega pod predlogom Bojana Kontiča (SD) ta, da priznava status žrtve vojnega nasilja vsem otrokom, ne glede na to, na kateri strani so bili ubiti njihovi starši. Novela pa po njegovem v ničemer ne spreminja do zdaj najbolj spornega 6. člena zakona. Slednji namreč določa, da statusa žrtve vojnega nasilja ne more dobiti oseba, ki je prostovoljno ali poklicno sodelovala na strani agresorja.

Predlog novele zakona o vojnih grobiščih med drugim predvideva ureditev skupne kostnice, ki naj bi se postavila na Teharjah, ter spomenik vsem žrtvam, ki bi se postavil v Ljubljani.

Določa tudi napise za omenjena grobišča. Na skupni spomenik v Ljubljani bi zapisali Župančičev verz: Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt. Vojna grobišča bi dobila napis Umrli kot žrtve vojne, povojna grobišča pa napis Žrtve vojne in revolucionarnega nasilja.

SDS skrbijo žrtve partizanov
V največji opozicijski stranki so že junija opozorili, da gre za neusklajeni besedili, pri tem pa novela zakona o žrtvah vojnega nasilja po njihovo ne odpravlja protiustavnosti. Poslanec SDSFrance Cukjati je glede novele zakona o vojnih grobiščih dejal, da ta sicer ni tako problematična, "da se je ne bi dalo dopolniti".

Moti ga, da predlog zakona o žrtvah vojnega nasilja ne odpravlja ugotovljene neskladnosti z ustavo zaradi nepriznavanja statusa žrtve vojnega nasilja tudi civilistom, ki so bile izpostavljeni nasilju partizanskih enot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.