Šport > Nogomet
42 ogledov

"Vojna" v Sarajevu

Navijači Dinama spadajo med najbolj problematične v Evropi. © Reuters Žurnal24 main
Pred začetkom prijateljske tekme med Željezničarjem in Hajdukom v Sarajevu na stadionu Grbavica, ki je bila nato odpovedana, sta se spopadli navijaški skupini obeh klubov. V izgredih je bilo ranjenih enajst navijačev (štirje lažje in eden huje) ter en policist.

V izgredih okoli stadiona Grbavica in v samem Sarajevu je bilo udeleženih približno 400 izgrednikov, ki so se obmetavali z baklami, steklenicami in kamni ter se med seboj pretepali. Poškodovanih je bilo pet navijačev, eden, ki je dobil udarec s kamnom v glavo, pa tudi huje, lažje poškodbe je staknil tudi en policist. Vroče je bilo tudi v centru mesta, kjer je bilo zažganih več avtomobilov. Nekateri hrvaški in bosanski mediji pa pišejo, da naj bi se okoli stadiona Grbavica slišali tudi streli. Tekma, ki naj bi bila sicer odigrana v namen proslave 90. obletnice Željezničarja, naj bi se začela ob 18.30, a so jo kasneje odpovedali.

Po informacijah iz Sarajeva naj bi se vse skupaj začelo po prihodu okoli 150 privržencev dalmatinskega kluba iz Kisenjaka, hercegovskega mesta s pretežno hrvaškimi prebivalci, na južno tribuno stadiona Grbavica prišlinavijači Hajduka (Torcida) in začeli uničevati transparente in koreografijo, ki so jo pripravili navijači Željezničarja (Manijaci). Skupini sta se hitro zapletli v pretep, v katerem so po zraku letele steklenice, bakle in tudi kamenje, so policisti le uspeli ločiti razgreteže. Policija je privržence obeh taborov ločila in spravila s stadiona, nato pa so se na ulicah Sarajeva začeli številni navijaški spopadi. Po spopadih je enajst oseb zahtevalo zdravniško pomoč, med njimi tudi eden policist, uničenih oziroma zažganih pa je bilo tudi 15 osebnih avtomobilov. "Odločno smo proti nasilnem obnašanju ljudi, ki imajo sami sebe za nogometne navijače," je divjanje huliganov ostro obsodil regionalni notranji minister Muhamed Budimlić.

"Človek bi pomislil na konec nogometa in normalnega življenja v naši državi. To je grozno," pa je pristavil legendarni nogometaš in trener Ivica Osim, prvi mož za normalizacijo delovanja Nogometne zveze BiH.

Priljubljeni "Švabo", kot imenujejo nekdanjega trenerja Željezničarja, beograjskega Partizana, grškega Panathinaikosa, avstrijskega Sturma in japonske reprezentance, je v izjavi za časnik Dnevni avaz spomnil, da četrtkovi dogodki v Sarajevu niso prvi te vrste, zgodili so se že v Banja Luki, Mostarju in Širokem Brijegu, celotni dogodki pa so ga vrnili v devetdeseta leta minulega stoletja, ko je bil selektor nekdanje skupne Jugoslavije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.