Šport > Nogomet
19 ogledov

Vršič: Še pred nekaj tedni sem bil na dnu

Gameiro Arghus Sevilla Maribor Evropska liga Pizjuan EPA
Zgodovinska evropska pot Maribora, ki mu je kot daleč najuspešnejšemu slovenskemu kolektivu uspelo priti do šestnajstine finala Evropske lige, se je končala v Sevilli. Toda člani vijoličastih že gledajo proti nedelji in večnemu derbiju. Počitka najboljši pač nimajo.

Mariborčani so tako kot v prejšnjih evropskih sezonah znova presegli sami sebe in bili po prvi tekmi celo v igri za neverjetno napredovanje v osmino finala Evropske lige, za kar bi morali izločiti Sevillo, dvakratno zmagovalko predhodnika tekmovanja pokala Uefa. Vijoličaste pravljice kljub vsemu ni bilo, prav nič pravljično so tik pred koncem prvega polčasa dobili nesrečen zadetek, ki ga je bilo težko požreti, čeprav je Željko Filipović po tekmi zatrdil, da je s Štajerci pripravljal še zadnji juriš.

"Znani smo po tem, da ne popuščamo do zadnje minute, a lahko rečem, da smo se otresli tega nekega začetnega pritiska, ki je bil res silovit. Dobro smo stali na igrišču, ampak na žalost nas je potem presekal ta gol na koncu. Ne vem, kaj reči – to mislim, da je bil ključni del tekme," je dejal ljubljanski vezist.

"Na začetku drugega polčasa smo se dogovorili, da nimamo več kaj čakati. Da poskusimo tudi mi, da poskusimo izenačiti ali priti do te prednosti. Ni nam uspelo. Pokazali so, da so zelo dobra ekipa – takoj ko smo mi začeli pritiskati gor, so oni nekako začeli s polkontrami. Tu so potem zadeli še drugič, a spet moram povedati, da na prav nobeni tekmi nismo dobili gola, ker bi nas kdo izigral, da mi ne bi mogli storiti ničesar, ali da bi do izraza prišla neka individualna kakovost. Do izraza pride samo, da kaznuje naše napake, mi pa zdaj že delamo te napake in … Na žalost je to takšen nivo, da se to kaznuje. Kaj nam rečem – upam, da bo naslednje leto boljše."

Naslednje leto korak višje – v Ligo prvakov

Pretiranega razočaranja med slovenskimi prvaki ni bilo čutiti, prej ponos nad opravljenim delom, ki je izjemna osnova za nove (seveda evropske) podvige v naslednji sezoni, ko bo morda padel tudi "urok" uvrstitve v skupinski del Lige prvakov, kjer je Maribor nazadnje nastopil na prelomu tisočletja.

Reyes gol Sevilla Maribor Evropska liga Pizjuan | Avtor: Reuters Reuters
"Tekma kot celota je bila z naše strani dokaj dobra. Bile so neke pomanjkljivosti, manjkal je (Marcos) Tavares, ki je za našo ekipo zelo pomemben, ampak vseeno mislim, da smo odigrali korektno tekmo. Kar se tiče Seville oziroma tistih tekem, ki smo jih odigrali do zdaj, pa je to le še en motiv. Pokazali smo, da lahko v Evropi igramo zelo dobro, kar se tiče našega prvenstva, pa … Na žalost nazaj v realnost, vemo, kaj moramo delati, če hočemo biti prvi oziroma če želimo spet igrati Evropo. Pač moramo zmagovati, in to je to," je dodal Filipović.

"Drugo leto še korak višje? Jaz upam. Upam, upam, da bomo lahko naredili korak višje. Lahko rečem, da je Dare (Vršič) prinesel neko svežino, to smo potrebovali, neko kakovost več, in z njim bomo še nevarnejši, kakor smo. Je korak višje Liga prvakov? Ja, ja, mislim nanjo, a poglejte ... Ne glede na to, ali je to Liga prvakov ali Evropska liga, potrudili se bomo, a saj pravim – zdaj bomo razmišljali samo o prvenstvu in pokalu – to je naša prioriteta in to nas zdaj zanima. Normalno gremo iz tekme v tekmo in bomo videli, kaj bo to prineslo." 

Vršič: Zelo hvaležen Olimpiji in Ljubljančanom

Na večne derbije – drugi v letošnji sezoni je na sporedu že v nedeljo – po velikih evropskih tekmah Maribor nima najboljših spominov. Vračanje iz Glasgowa po sanjski premierni uvrstitvi v skupinski del Evropske lige se je zaradi slavja zavleklo, Olimpija je Štajerce pričakala na nož in tudi po zaslugi zdajšnjega člana vijoličastih Dareta Vršiča povsem potolkla goste iz Štajerske. Vršič bo spet eden izmed glavnih obrazov derbija, tokrat v za navijače Olimpije "napačnem" dresu.

"Seveda je igrati proti nekdanjemu klubu nekaj posebnega," je pred odhodom s stadiona Ramón Sánchez Pizjuán dejal Vršič. "Sam nimam nobenih zamer. Zelo sem hvaležen Olimpiji in Ljubljančanom. Pomagali so mi v težkih trenutkih kariere, tudi sam sem jim vračal z isto mero. Tako da … Verjamem, da bo tam lepo. V glavnem, mi bomo seveda dali vse od sebe in seveda gremo tja na zmago. Kajti smo prva ekipa v slovenski ligi in tako moramo tudi razmišljati. Najteže je preklopiti z evropskih tekem na slovensko ligo. Toda treba se bo na novo motivirati, slovenska liga je nekaj povsem drugega in že čez dobra dva dneva nas čaka derbi. Vemo, kaj to pomeni v Sloveniji, sam pa sem seveda spet zelo motiviran, ker igram proti nekdanjemu klubu. Spet bomo jutri preusmerili misli na dvoboj v Ljubljani in se kar najbolje pripravili." 

"Zgodba iz Glasgowa se ne bo ponovila"

Filipović, tudi sam član takratne ekipe, ki je po slavju nad Rangersi nato pregorela in pogorela v Stožicah, je zatrdil, da bo tokrat drugače.

"Dobro je, da je derbi, dobro je, ker je spet ena velika tekma. S tem preklopom ni več težav, vemo, da je to pač nekaj, kar moramo oddelati in se na to pripraviti. Se že veselimo. Bo enako kot po Glasgowu? Ne, ne, ne … Ta zgodba se ne bo ponovila, to je bilo veliko naključje. Bomo videli, kaj se bo zgodilo v nedeljo; jaz verjamem, da se bomo dobro pripravili," je dodal še en član zeleno-belih. 

Še pred nekaj tedni na dnu

Vršič medtem svojega novega zadetka, že drugega na prvih dveh (evropskih) tekmah za novi klub, ni želel obešati na veliki zvon, tako kot ne svojega morebitnega novega razcveta, potem ko se je po Romuniji opekel tudi v Avstriji in poskuša svojo kariero znova oživiti v slovenski ligi.

"Vsak zadetek dvigne samozavest, sploh pa meni, ker sem bil na nekem dnu še pred nekaj tedni, in kar se tiče moje samozavesti, je to seveda vsekakor dobro. Preporod? Pa dobro, to bomo še videli. Mislim, da 60 odigranih minut ne pove ogromno, ampak nekaj malega, recimo. Jaz verjamem, da je to preporod, da sem se zelo dvignil in da bom v slovenski ligi zelo pomagal ekipi Maribora," je še povedal Vršič.

O četrtkovi tekmi pa je dejal: "Sevilla je neki drugi rang, a na dveh tekmah smo bili v veliki meri zraven Seville in pač na koncu gre kakovost naprej in lahko smo zadovoljni s svojo prikazano igro. Vseeno je to drug rang in Maribor se bliža tem ekipam. Verjamem, da se bomo v naslednjih letih in mesecih karseda hitro približevali. Današnja tekma se je zlomila pri tistem prvem golu, ampak očitno je moralo biti tako; Sevilla gre zasluženo naprej, mi pa bomo jutri misli preusmerili v slovensko ligo. Zadnjo minuto ali dve je manjkal en gol za podaljšek, in to smo začutili. Sevilla je v eni ali dveh situacijah morda reagirala malce panično, tedaj se je morda ponudila neka polpriložnost, ampak nismo bili uspešni in … 2:1."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.