Šport > Nogomet
25 ogledov

Vulkan Sigurdsson upepelil sanje o mundialu

Kurtić Stevanović slovenija bosna prijateljska stožice reprezentanca
1/20
Saša Despot
Slovenski nogometni reprezentanci v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji sreče ni prinesel niti Srečko Katanec. Novi selektor je izgubil tudi svojo drugo tekmo po povratku na vročo klop - Islandija je v Stožicah slavila z dvema goloma svojega zvezdnika Gylfija Sigurdssona, potem ko je Slovenijo v vodstvo popeljal Milivoje Novaković (1:2).

Pred spet bolj praznimi kot polnimi, a vseeno razigranimi Stožicami, je Slovenija od prve minute prevzela pobudo in v sedmi minuti tudi dvakrat zapretila golu Islandije. Valter Birsa je po prodoru najprej neuspešno iskal Zlatana Ljubijankića, po kotu, ki je sledil, pa je Jasmin Kurtić atraktivno s "škarjicami" meril visoko med gledalce.

Po kotu je bila Slovenija nevarna tudi v enajsti minuti, ko je po podaji Birse sam ostal Boštjan Cesar, toda pred vrati z glavo zadel soigralca Reneja Krhina. Domača reprezentanca je nato z nekaj nezbranimi potezami gledalcem pognala kri po žilah, tako pa je do prvega nevarnega strela pri otočanih v 15. minuti prišel njihov prvi zvezdnik Gylfi Sigurdsson, ki pa je s kakšnih 20 metrov z levico meril preslabo.

Prvih 20 minut igre je minilo hitro, a ne zaradi blesteče predstave slovenske reprezentance, temveč zaradi manjka vsakršnega kakovostnejšega napada. Islandci so po receptu najboljših balkanskih ekip spretno izsiljevali majhne prekrške okrog lastnega kazenskega prostora in Slovence na zelenici in izven nje spravljali ob živce.

Malo veselja za Slovence

Nov kot Birse je spet pomenil nevarnost za gostujoča vrata, a je v 25. minuti slabo meril Branko Ilić, ki je "snedel" žogo bolje postavljenemu Kurtiću. Dve minuti kasneje bi vedno boljši Slovenci kmalu ujeli goste na krivi nogi, ko je po hitrem izvajanju avta v sredino podal Mišo Brečko, Milivoje Novaković pa je iz težkega položaja z glavo slabo streljal.

Povratnik v reprezentanco si je zaradi protestov v 29. minuti prislužil tudi rumeni karton, potem ko je pri grškem sodniku Stavrosu Tritsonisu protestiral, da ga je eden izmed islandskih branilcev vlekel za dres. Na klopi je izjemno nezadovoljstvo nad grškim delivcem pravice redno izkazoval tudi Srečko Katanec.

"Novagol" povratek začinil z golom

Nato pa je le prišla odrešitev - v 34. minuti je s strani podajal Brečko, njegovo podajo pa je Novaković najprej zgrešil, odbito žogo branilcev pa je "iz prve" mojstrsko z levico poslal v zgornji kot vratarja Hannesa Thóra Halldórssona za 1:0. To je bil Novakovićev prvi reprezentančni gol po prijateljski tekmi v Albaniji 9. februarja 2011 in dvajseti skupno.

Slovenija Islandija reprezentanca stožice Novaković sodnik | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Podjetni Kurtić bi v 38. minuti kmalu presenetil Halldórsona z nevarnim predložkom, ki je bil bližje njegovemu golu kot nasprotnim igralcem, a je izid ostal nespremenjen. Po samostojnem prodoru do roba kazenskega prostora je Kurtić v 43. minuti poskusil od daleč, njegov strel pa je po odboju z zadnjimi močmi v kot odbil islandski čuvaj mreže.

Evrogol Sigurdssona za začetek nadaljevanja

Drugi polčas se ni začel najbolje za Slovenijo, saj se je že v eni prvih akcij poškodoval Birsa in v jezi brcnil svoj sezuti nogometni čevelj na tribuno. Katanec je takoj reagiral in Primorca zamenjal z Dejanom Lazarevićem. Uvod v nadaljevanje se je še dodatno izjalovil v 55. minuti, ko je Sigurdsson s fantastičnim prostim strelom z dobrih 20 metrov zadel točno v stičišče vratnice in prečke ter izenačil na 1:1.

Slovenska klop je ponorela že v enem naslednjih napadov, ko je grški sodnik pokazal le rumeni karton Sölviju Ottesenu Jónssonu, potem ko mu je žogo vzel Novaković in krenil sam proti vratom otočanov. Prosti strel Kurtića, ki je sledil, je končal v bloku, toda Slovenija je spet živela nevarno in po povsem rutinski dolgi žogi je izpadla celotna zadnja vrsta, Kolbeinn Sigthórsson pa ni dobil dvoboja iz oči v oči s Handanovićem, ki ga je mojstrsko ustavil z nogami.

Gylfijev šov v Stožicah

Katanec je reagiral v 65. minuti, ko je aktiviral Tima Matavža, ki je zamenjal Ljubijankića. Novaković je na veliko preizkušnjo v 70. minuti poslal islandskega vratarja, a je slednji dobil tokratni duel z najboljšim aktivnim strelcem slovenske nogometne reprezentance. Po prekršku nad Aleksandrom Radosavljevićem na robu kazenskega prostora je Novaković po uigrani akciji udaril na prvo vratnico, a je bil Halldórsson na mestu.

Po hitrem protinapadu in podaji Kurtića je v 74. minuti nevarno po tleh udaril Lazarević, toda islandska številka 12 je bila spet na pravem mestu. Lazarević je bil vedno bližje in minuto kasneje je Halldórsson njegov strel ubranil z zadnjimi močmi. Gostujoči strateg Lars Lagerbäck je v 76. minuti ponudil priložnost tudi legendi otoškega nogometa Eidurju Gudjohnsenu, nekdanji član Chelseaja in Barcelone pa se je lahko veselil že v enem prvih napadov.

Dokončno slovo od mundiala?

Islandci so s preprosto akcijo - dolgo žogo -, na robu kazenskega prostora zaposlili svojega najboljšega posameznika Sigurdssona, ki je iz igre vrgel Cesarja in, to je treba poudariti, mojstrsko zadel za vodstvo. Katanec je v igro namesto Krhina poslal še Zlatka Dedića in Slovenci so bili po podaji Brečka in strelu rezervista Dedića blizu izenačenju, a se Islandci niso dali.

Tekma se je iztekla že v sodnikov podaljšek, ko je Kurtić od daleč spet nevarno poskusil, a po posredovanju gostujočega vratarja iztržil le kot. Tako kot Lazarević, ki je po odličnem prodoru Kurtića preveč okleval in v kazenskem prostoru ni našel prostega soigralca.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E, 5. kolo:

Slovenija : Islandija 1:2 (1:0)
Novaković (34); Sigurdsson (55, 78)

Postavi

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Jokić; Krhin (od 80. Dedić), Radosavljević, Kurtić, Birsa (od 52. Lazarević); Ljubijankić (od 65. Matavž), Novaković. Na klopi: J. Handanović, Oblak; Šuler, Matavž, Dedić, Maroh, Struna, Cvijanović, Mertelj, Bačinović, Lazarević, Rajčević.

Islandija: Halldórsson; Saevarsson, Ottesen Jónsson, Bjarnason, Sigthórsson (od 90. Daníelsson), G. Sigurdsson, Finnbogason (od 46. Gudmundsson), R. Sigurdsson, Gunnarsson, Hallfredsson (od 76. Gudjohnsen), Skúlason. Na klopi: Gunnleifsson, Kristiansson; Jónasson, Adalsteinsson, Thorstenson, Gudmundsson, Eyjólfsson, Skúlason, Daníelsson, Gudjohnsen.

Sodnik: Stavros Tritsonis (Grčija).

Norveška : Albanija 0:1 (0:0)
Salihi (67)
RK: Lila (89/Albanija)

Komentarjev 5
  • zic 21:51 22.marec 2013.

    tale slovenski fusbal je pa res levi...pa, a ni škoda dnarja za tale jajca....skor sm sigurn, da bi jih premagali kakšni iz stopnišča, ki imajo svojo blokovsko ligo....SRANJE, pa čisto vseeno kdo je selektor!!!!!

  • Scott 21:51 22.marec 2013.

    Z golmanom vred!

  • JohnSmith30699 21:40 22.marec 2013.

    še dobro da so zgubili ne bo treba vec poslusat o tem bedastem sportu, folk pejte rajs ven igrat fuzbal ne pa na kavcu se debelit!