Šport > Nogomet
484 ogledov

West Ham do prve 'prave' evropske lovorike po letu 1965

West Ham - Fiorentina Epa
West Ham je v finalu konferenčne lige premagal Fiorentino (2:1). Odločilni zadetek je v 90. minuti dosegel Jarrod Bowen.

Nogometaši angleškega West Hama so zmagovalci tretjega kakovostnega razreda evropskih nogometnih pokalov.

V finalu konferenčne lige so v Pragi z 2:1 (0:0) premagali Fiorentino in tako nasledili Romo, ki je v prejšnji sezoni dobila prvo izvedbo tega tekmovanja.

 | Avtor: Epa Epa

West Ham je s tem prišel do prve evropske lovorike po letu 1965, če ne upoštevamo pokala Intertoto iz leta 1999, ki je tedaj resda sodil pod okrilje Evropske nogometne zveze (Uefa), vendar ni imel pravega prestiža.

V finalu sta obe ekipi lovili prvo evropsko lovoriko po več desetletjih dolgi suši, prekinili pa so jo Angleži. Fiorentina ostaja pri osvojenem pokalu pokalnih zmagovalcev iz leta 1961.

Za West Ham sta danes zadela Said Benrahma (62., 11-m) in Jarrod Bowen (90.), za Fiorentino pa Giacomo Bonaventura (67.).

češka policija | Avtor: Profimedia Profimedia
Današnji obračun je imel ne prav športen uvod že pred tekmo. V Pragi so se kljub poostrenim policijskim enotam spopadli navijači obeh ekip, številni angleški so na Češko pripotovali brez vstopnic za večerni obračun.

Češka policija je tako že pred tekmo imela precej dela, neljube scene pa so se ponovile tudi na tekmi.

Prvi polčas sicer precej nerazburljive nogometne predstave, v kateri je imel za West Ham edino priložnost prvi zvezdnik Declan Rice, a ni bil dovolj natančen, je namreč zaznamoval nov incident angleških navijačev.

V 33. minuti so pristaši West Hama ob poskusu izvedbe kota obmetavali kapetana tekmecev Cristiana Biraghija s plastičnimi kozarci, pri čemer ga je eden tudi zadel in povzročil krvavečo ureznino na glavi.

Biraghi | Avtor: Epa Epa

Italijani pa so imeli veliko priložnost že v sodnikovem dodatku, ko je po strelu Christiana Kouameja žoga zadela vratnico, odbitek je pod vratarjem Alphonsom Areolo v mrežo spravil Luka Jović, a je bil pri tem v prepovedanem položaju.

Tudi nadaljevanje je bilo sprva precej omrtvičeno, a so v 62. miniti Angleži prišli do vodstva. Pred tem je Biraghi v kazenskem prostoru nerodno ustavljal žogo in igral z roko, po ogledu posnetka pa je sodnik pokazal na belo točko. Zanesljivi izvajalec je bil Said Benrahma.

A le nekaj minut zatem je na drugi strani spretni Giacomo Bonaventura z natančnim strelom s kakšnih desetih metrov zadel za izenačenje.

Igra se je po teh dveh zadetkih vendarle razživela, vsaka od ekip si je pripravila še nekaj polpriložnosti. A zadetka ni bilo in ekipi sta bržčas že razmišljali o podaljšku.

Toda v zadnji minuti tekme je Biraghi izgubil žogo na svoji polovici, Angleži pa so bliskovito izvedli protinapad. Lucas Paqueta je s podajo sijajno zaposlil Jarroda Bowena, ta je ušel tekmecem in stekel proti golu ter matiral Pietra Terracana. Fiorentini pa je v sodnikovem dodatku zmanjkalo časa za izenačenje.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.