Šport > Nogomet
66 ogledov

Xhaka v pismu Albancem: "Služim domovini"

Xhaka Shaqiri Švica Albanija SP 2014 kvalifikacije EPA
Švicarski vezist Granit Xhaka se je v odprtem pismu dotaknil zadnje tekme svoje reprezentance, ki je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo premagala Albanijo. Tamkajšnji mediji so Xhako in ostale Švicarje albanskih korenin namreč označili za izdajalce, čeprav naj bi vezist Mönchengladbacha celo namenoma zapravil priložnost za gol.

"To pismo je namenjeno vsem albanskim privržencem športa. Razlog je, da so določeni mediji in kolumnisti začeli nepredstavljivo vojno proti meni in nekaterim mojim soigralcem pred in po zadnji tekmi, kjer sem bil nasprotnik svojemu narodu," je pismo Albancem začel Granit Xhaka, po rodu s Kosova, od koder je skupaj z družino prebegnil v Basel.

Albanci v Švici sestavljajo močno manjšino, saj naj bi jih pod Alpami prebivalo kar dvesto tisoč. To je še kako vidno tudi v reprezentanci selektorja Ottmarja Hitzfelda, ki je na začetku kvalifikacij v Ljubljani odpravila tudi Slovenijo (0:2), saj je Xhaka eden od petih igralcev z "albanskim pridihom". Valon Behrami in Xherdan Shaqiri imata prav tako korenine s Kosova, medtem ko sta Blerim Džemaili in Admir Mehmedi rojena v Makedoniji.

Xhaka je v nadaljevanju odprtega pisma še obtožil predsednika albanske nogometne zveze Armanda Duko, ki da je kriv za izgubo "veliko rdečih in črnih talentov". Zvezdnik Borussie Mönchengladbach je še dodal, da bi igral za Albanijo, če se albanska zveza na čelu s predsednikom ne bi obnašala tako mačehovsko.

"Vedno smo bili in vedno bomo ponosni na svoje korenine. Vedno bom s ponosom uporabljal svoje ime v službi domovine. Z glavo pokonci in s ponosom sem vedno razkrival svoje poreklo in to bom počel do konca svojega življenja. Albanija ima veliko talentov po celem svetu. Upam, da ti fantje ne bodo šli skozi iste stvari kot jaz, ko mi je zveza moje države v času, ko me je želela Švica, na pot postavljala nepotrebne in namerne ovire," je nadaljeval Xhaka.

"Albanski narod mora vedeti, da sem jaz, Granit Xhaka, ki so ga obravnavali kot izdajalca, sin političnega zapornika, ki je bil zaradi vere v veliko Albanijo zaprt v Srbiji. Rojen in vzgojen sem bil v duhu patriotizma," je še pristavil.

Že podpisali peticijo za ekipo Kosova

Pismo je v Švici naletelo na mešan odziv, je pa Xhaki v bran stopil selektor Hitzfeld. "Albanski mediji so napadli njega in druge igralce. Označili so jih za izdajalce. To boli. Ljudem od zunaj je težko presojati o tem, kako se počutijo ljudje s priseljenskim ozadjem," je dejal nekdanji trener Bayerna in Borussie Dormund.

Xhaka, Shaqiri in Behrami so sicer pred kratkim podpisali peticijo za neodvisno državno reprezentanco Kosova, v kateri so zapisali, da "podpirajo popolno pravico do igranja mednarodnih tekem za igralce in klube s Kosova".

Komentarjev 1
  • t16 20:37 25.september 2012.

    takšne stvari žal ne sodijo na igrišče igralcem pa bi za vedno prepovedal igranje nogometa na najvišji ravni...