Šport > Nogomet
23 ogledov

Za zlato žogo Messi, Ronaldo in Xavi!

Zlata žoga Messi Ronaldo Xavi finalisti kandidati EPA
Francoska revija France Football in Mednarodna nogometna zveza (Fifa) sta v ponedeljek objavili imena treh nogometašev, ki se bodo letos potegovali za prestižno Fifa zlato žogo. To so Lionel Messi, Xavi Hernández (oba Barcelona) in Cristiano Ronaldo (Real Madrid). Argentinec Messi bi z novo zmago zlato žogo osvojil že tretjič zapored, s čimer bi izenačil rekord Francoza Michela Platinija.

Lionel Messi je Fifa zlato žogo osvojil že v letih 2009 in 2010, argentinski napadalec Barcelone pa je glavni favorit za zmago tudi za leto 2011, potem ko je Kataloncem pomagal do državnega naslova in zmage v Ligi prvakov, kjer je Blaugrana tudi z golom Messija letos premagala Manchester United. Poleg Messija sta nominirana tudi njegov soigralec pri Barceloni Xavi Hernández in portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo (Real Madrid), a vse je pripravljeno, da Argentinec osvoji še tretjo zaporedno zlato žogo, s čimer bi izenačil dosežek trenutnega predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) in nekdanjega Juventusovega asa Michela Platinija (1983–1986).

Lani je zlata žoga prvič v zgodovini postala Fifa zlata žoga, saj je revija France Football združila moči z Mednarodno nogometno zvezo, glasove pa bodo poleg selektorjev in kapetanov državnih reprezentanc oddali tudi novinarji. Zmagovalca bodo razglasili 9. januarja v švicarskem Zürichu, nagrado pa bo podelil nizozemski zmagovalec iz leta 1987 Ruud Gullit. Generalni sekretar Fife Jerome Valcke je novinarjem po objavi imen finalistov povedal, da bo januarska prireditev verjetno zadnja v Švici. "Zlato žogo bomo odpeljali iz Züricha. Lahko bi bil Pariz, Barcelona, Madrid ali kakšno drugo evropsko mesto, ampak ostala bo v Evropi," je dejal Valcke.

Messi se je sicer uvrstil tudi v finale za nagrado Ferenca Puskása, ki jo bo dobil strelec najlepšega gola leta 2011. Med tremi finalisti je gol Messija proti Arsenalu v lanskoletni osmini finala Lige prvakov, ko je dvignil žogo prek vratarja in zabil z volejem, poleg Argentinca pa se bosta za zmago potegovala še Neymar (izjemen dribling in gol za Santos proti Flamengu) in Wayne Rooney (nepozabne škarjice za Manchester United proti Manchestru Cityju).

Trenerji: Guardiola, Mourinho ali Ferguson

Za naslov najboljšega trenerja se bodo potegovali Josep Guardiola (Barcelona), José Mourinho (Real Madrid) in Sir Alex Ferguson (Manchester United). Mourinho je lansko zmago odnesel pred nosom selektorja Španije Vicenteja del Bosqueja in Guardiolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.