Šport > Nogomet
23 ogledov

Začetek preiskave pri Zvezdi odkril številne "luknje"

crvena zvezda partizan derbi navijači Reuters
Srbski organi pregona so se lotili preiskovanja nepravilnosti v (nekdaj) velikem srbskem nogometnem klubu Crvena zvezda.

Kriminalistična policija je ob preiskovanju poslovanja kluba zbrala dokaze, ki vodilne v klubu med letoma 2007 in 2012 bremeni večmilijonskih oškodovanj. Zajeten sveženj dokumentacije je že posredovala tožilstvu.

Prvi je o policijski preiskavi nezakonitosti v najuspešnejšem srbskem in jugoslovanskem klubu, ki je med drugim leta 1991 osvojil Ligo prvakov, poročal srbski časnik Informer. Postregel je tudi z natančnimi podatki o oškodovanju premoženja kluba; klub je bil z nezakonitimi rabotami vodilnih oškodovan za skupni znesek sedem milijonov evrov, država pa je bila v omenjenem petletnem obdobju prikrajšana za devet milijonov evrov neplačanih davkov in drugih prispevkov.

Država se te igre ne gre več

Na Marakani so odkrili veliko finančno ponikalnico, neznano kam je izginilo sedem milijonov evrov od plačanih odškodnin ob prestopih igralcev, še večje breme pa je utaja davkov.

Podatki o policijski preiskavi v nekdanjem ponosu jugoslovanskega in pozneje srbskega nogometa so prišli v javnost le nekaj dni po tem, ko je podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić javno spregovoril o nujni privatizaciji največjih srbskih klubov Crvena zvezda in Partizan. Hkrati pa je zažugal, da vlada oziroma država ne bo več podpirala slabega finančnega poslovanja klubov in kopičenja dolgov, ki znašajo že od 30 do 50 milijonov evrov.

"Številne nezakonitosti, ki ne bi smele ostati nekaznovane"

Poročilo o finančnih mahinacijah in malverzacijah je zelo obremenilo vse predsednike Crvene zvezde od leta 2007 do 2012. Na čelu prvoligaša z Marakane so se v tem času zvrstili: Dragan Stojković, Toplica Spasojević, Dobrivoje Tanasijević in Vladan Lukić, ki so bili za komentarje o domnevnih nezakonitih dejanjih pod njihovim vodstvom trenutno nedosegljivi. Nekdanji generalni sekretarji Zvezde Đorđe Stefanović, Andrija Kleut in Saša Kozić so trditve o devet milijonov evrov težki utaji davkov medtem zavrnili.

Policija je sicer že opravila "informativni pogovor" s petimi nekdanjimi člani upravnega odbora Crvene zvezde Ivanom Todorovom, Igorjem Butulijo, Branimirjem Babarogićem, Dušanom Mrakićem in Vladico Popovićem. V srbski policiji so prepričani, da so njihovi dokazi dovolj trdni in da bo tožilstvo na podlagi zbranega gradiva vložilo obtožnico proti najmanj petim vodilnim predstavnikom kluba, med obtoženimi pa bi lahko bil tudi vodilni kader rivala Partizana.

"Preverjali smo dokumentacijo o transferjih več kot 90 nogometašev, ta se nanaša na poslovanje Zvezde in Partizana. Ugotovili smo številne nezakonitosti, ki ne bi smele ostati nekaznovane," je za dnevnik Informer povedal neimenovani policijski vir.

Komentarjev 1
  • pesjan 18:36 02.oktober 2013.

    red treba naredit ? pa naj še v nk Maribor pridejo ?? -takoj--