Šport > Nogomet
44 ogledov

Zahora: Slovenija mi je pisana na kožo

Dario Zahora je po mnenju številnih najboljši tujec, ki nastopa v slovenskem nog Žurnal24 main
Rubriko, v kateri vam bomo predstavljali tujce, ki si kruh služijo v Sloveniji, pričenjamo z najboljšim strelcem slovenskega nogometnega prvenstva v minuli sezoni Dariom Zahoro.

Kariera hrvaškega napadalca Daria Zahore je tesno povezana in vse bolj prepletena med zagrebškim Dinamom in Slovenijo. Nogometaša iz Vukovarja, ki je uspešno opravil pripravljalni izpit pri Dinamovi ekipi B Croatie Sesvete in na vrhuncu svoje kariere pri Dinamu v hrvaškem prvenstvu dosegel kar 16 zadetkov, je prvič v Slovenijo zaneslo v sezoni 2006/07, ko so ga Zagrebčani prvič poslali na posojo "čez Kolpo". Epizoda pri Kopru je bila nadvse uspešna, še boljša pa je bila lanska sezona, v kateri je z Domžalami osvojil naslov prvaka in najboljšega strelca prvenstva.


Dario Zahora je najodmevnejša okrepitev Interblocka pred začetkom nove sezone. © NK Interblock

 
V letošnji sezoni ga je pot še tretjič zanesla v Slovenijo, tokrat v Interblock . Čeprav ne skriva razočaranja nad vsem, kar se je dogajalo na Hrvaškem, kjer je bilo njegovo ime večkrat bolj vpleteno v takšne in drugačne afere, ki nimajo kaj dosti skupnega z nogometa, je v Sloveniji spet našel samega sebe. "V nekem trenutku sem se preprosto želel umakniti in svoje življenje na Hrvaškem pustiti za seboj. Tukaj se odlično počutim, imam svoj mir, pa tudi odnos do igralcev je tukaj povsem drugačen kot na Hrvaškem," je pogovor za zurnal24.si začel 26-letnik iz Vukovarja. V dobrih dveh letih je že dodobra spoznal Slovenijo in ugotovil, da med Slovenci in Hrvati ni bistvenih razlik. "Na Hrvaškem sem naredil veliko napak, ki mi nikoli niso bile odpuščene. Resda sem tudi sam večkrat dal povod za to, vseeno pa bi raje videl, da bi me ocenjevali zgolj na podlagi mojih iger. V Sloveniji sem zelo zadovoljen, dežela je prekrasna, dom je blizu, pa tudi slovensko že dobro razumem in govorim. Skratka, če poenostavim – počutim se skoraj kot doma."

Zdravko Mamić že od zgodnjih začetkov "upravlja" kariero Daria Zahore. © Saša Despot

 


 
 

Dinamo je zame končana zgodba. Tam nimam več prihodnosti, saj me vsi sodijo zaradi vsega, razen nogometa ne. Želim si le tega, da bi redno igral, in zase nikoli nisem zahteval kakšnih privilegijev. Pri Dinamu preprosto nisem več zaželen, ne med mediji in ne med navijači.

Zahora o Dinamu

 
Na Hrvaškem je Zahora slovel kot velik ljubitelj deklet in pestrih nočnih zabav, v Sloveniji pa se je ustalil in se dandanes vede kot zrel družinski človek. "Morda je bilo celo dobro tako, da sem se 'zdivjal', ko sem bil še mlad. Ko dobiš otroka, te življenje prisili v to, da se zresniš in postaneš odgovornejši. Včasih sem imel svoje ambicije in želje, zdaj pa je seveda na prvem mestu družina," pravi Zahora , ki trenutno v Ljubljani še nima svojega stanovanja. Ko bo to urejeno, se mu bosta kmalu pridružila še žena in hči, medtem pa bo čas izkoristil tudi za raziskovanje svojega novega mesta. "Ljubljana je res lepa. Vse imaš na dosegu roke. Lani, ko sem igral še za Domžale, sem bil v Ljubljani bolj redko. Šele pred kratkim sem bil recimo prvič v Tivoliju," je svoje prve občutke o Ljubljani strnil Zahora.

Zahora je bil z 22 zadetki najboljši strelec slovenskega prvenstva v sezoni 2007/08. © SPS

 
Zahora je že vse od leta 2001 član zagrebškega Dinama , njegova pogodba pa še naprej ostaja zavita v tančico skrivnosti. Tudi Zahora o njej ne želi govoriti, zato se ne ve, koliko časa bo še vezan na zagrebški klub, glavno besedo pa ima pri njegovi karieri že od samih začetkov prvi mož Dinama Zdravko Mamić . "Zdravko skrbi za mojo kariero in do sedaj sem ga še vedno poslušal. Rekel mi je, da bi bil Interblock odlična rešitev in da gre za ambiciozen projekt, zato sem z veseljem prišel sem. Zdaj sem na lastni koži spoznal, da je to res in da je vse skupaj na zelo visokem nivoju. Prvi vtis je odličen in verjamem, da lahko storimo marsikaj," meni nogometaš, ki je neuradno celo najbolje plačan igralec slovenskega prvenstva. Zahora trdi, da se z Nenadom Protego , za katerega se pričakuje, da bo že v kratkem prevzel funkcijo športnega direktorja kluba, ni pogovarjal glede selitve k Interblocku, in ponavlja, da sta tako ideja kot izvedba zrasli na zelniku Zdravka Mamića.

 
 

Dinamo je močnejši, je pa res, da je letos zaradi številnih odhodov to druga ekipa. Mislim, da Domžale imajo možnosti, vendar pa se bo moralo poklopiti kar nekaj elementov. Poznam obe ekipi in z malo sreče jih lahko izločijo. A bodimo realni – Dinamo je močnejša ekipa.

Zahora pred obračunom med Domžalami in Dinamom

 
Slovenski nogomet je v zadnjih letih dobro spoznal. Meni, da so z izjemo Dinama slovenski klubi v istem kakovostnem razredu kot hrvaški, večja razlika pa je seveda zgolj v izbrani vrsti. "Hrvaška reprezentanca je precej boljša od slovenske in verjetno se prav zaradi tega naši nogometaši toliko lažje in bolje prodajajo kot vaši," pravi Zahora, katerega je vsaj za zdaj v slovenskem nogometu najbolj navdušil nekdanji soigralec pri Domžalah Danijel Brezič . "Breziča pred prihodom v Slovenijo nisem poznal, sem pa videl, da je res poseben igralec. Je pravi vodja na igrišču in z njim je res super igrati."

Za konec se seveda nismo mogli izogniti nekaterim stereotipom. Slovenska ali hrvaška dekleta? "Vprašali bi me pred tremi leti, zdaj ne bom govoril nič, sem že oddan," v smehu odgovarja Zahora, povprašali pa smo ga tudi za mnenje o slovenskem kosu Jadrana . "Meni je všeč. Portorož je lep, vendar pa je morje malce preveč umazano. Čez hrvaško morje ga ni, sicer pa je na slovenski obali lepo in imaš kaj videti," še dodaja Zahora, ki je letošnji dopust preživel deloma na Murterju, deloma pa v Vodicah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.