Šport > Nogomet
11 ogledov

Zahovič: Korak nazaj v nogometu

zahovic_celje_main_katic Žurnal24 main
Po včerajšnji pirovi zmagi slovenske nogometne reprezentance v zadnjem kolu kvalifikacij proti San Marinu smo za mnenje povprašali Branka Oblaka, Bojana Prašnikarja in Zlatka Zahoviča.

Pričakovanja pred začetkom zadnjega kola kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriški republiki (JAR) so bila precejšnja, saj je bila prva neposredna uvrstitev Slovenije na veliko tekmovanje tako blizu kot še nikoli. Zmaga Slovenije proti San Marinu, ki nikoli ni bila vprašljiva, in vsaj remi Poljakov proti Slovakom. Povsem preprosta enačba, ki pa se na koncu ni izšla. Varovanci Matjaža Keka so svoj del dogovora opravili z odliko, saj so povsem rutinsko "amaterjem" iz žepne državice na Apeninskem polotoku nasuli tri zadetke. Na žalost vseh Slovencev pa so v zasneženem Chorzowu in v povsem nemogočih razmerah za igranje nogometa Slovaki zmagali in se tako neposredno uvrstili na mundial prihodnje leto v JAR. Nas pa s tem "pahnili" v dodatne kvalifikacije. Zaradi odločitve Fife, da bodo reprezentance, ki so si zagotovile nastop v dodatnih kvalifikacijah, razdeljene v dva kakovostna razreda, Novakovića & Co. čaka zelo težko delo. Morebitni nasprotniki: Portugalska, Francija, Rusija in Grčija. Toda upanje umre zadnje. Glede na trenutno formo Kekovih izbrancev pa se našim ni treba bati prav nobenega nasprotnika.

Rutinska zmaga s priokusom žalosti
Kako pa je srečanje proti San Marinu videl nekdanji selektor Slovenije Branko Oblak? "Nimam kaj reči. Rutinska zmaga z majhnim priokusom žalosti," je sprva dejal nekdanji trener ljubljanske Olimpije in nato nadaljeval: "Menim, da so, tudi če se ne bodo uvrstili na svetovno prvenstvo, zadovoljili slovenski narod." Naslednji mesec bodo na vrsti dodatne kvalifikacije. Oblak meni, da bo našim zelo težko: "Nasprotniki v dodatnih kvalifikacijah so zelo težki. Proti Rusiji bo zelo težko, proti Portugalski in Franciji pa še težje. Potem ostanejo samo še Grki. In če dobimo njih, imamo veliko možnosti za uspeh."

Če bo dovolj hrabrosti …
Še en nekdanji selektor Slovenije Bojan Prašnikar je dan po zadnjem kolu kvalifikacij za zurnal24.si povedal: "Zaključek kvalifikacij je prinesel pričakovano zmago proti San Marinu. Res je, da na koncu te zmage niti ne bi potrebovali, saj so si Poljaki že v tretji minuti zabili avtogol. Ob izjemno težkih pogojih je bilo to tudi odločilno, čeprav so Poljaki v drugem polčasu poskušali narediti vse, da bi izenačili, a jim ni uspelo." Prašnikar pa pravi, da so Slovaki zasluženo končali na prvem mestu: "Slovaki so zasluženo na prvem mestu, saj so celotne kvalifikacije kazali odlično igro. Zalomilo se jim je samo proti nam. V veliki meri predvsem zaradi naše dobre igre."

Kakšne možnosti imamo v dodatnih kvalifikacijah? "Mislim, da se bo selektor skupaj s strokovnim štabom odlično pripravil na dodatne kvalifikacije. Treba je izkoristiti to priložnost, da se skozi dodatne kvalifikacije uvrstimo na svetovno prvenstvo, čeprav ne bo lahko," je dejal Prašnikar in še dodal, da tako velikih razlik med ekipami iz prvega in drugega kakovostnega bobna ni, da ne bi smeli računati na zmago in uvrstitev na mundial. "Če bo dovolj hrabrosti, odločnosti, možnosti še vedno obstajajo."

Korak nazaj v nogometu

Najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov Zlatko Zahovič pa je o srečanju proti San Marinu povedal naslednje: "Proti San Marinu je bil lažji trening za naše in na koncu zmaga, ki smo jo vsi pričakovali." V nasprotju s prejšnjima dvema sogovornikoma pa je bil Zaho veliko ostrejši do odločitve Fife, da reprezentance razdeli v dva kakovostna bobna: "Mislim, da je to korak nazaj v nogometu. Uefa je v klubskem nogometu naredila vse, da bi se manjši klubi približali vrhu, Fifa pa je naredila obratno. Za nogomet to zagotovo ni dobro." Kljub temu pa športni direktor Maribora meni, da mundial ni nedosegljiv: "Zdaj je, kar je. Kljub težkim nasprotnikom menim, da lahko igramo z vsemi. Če pa bi si lahko želel, si nikakor ne bi želel Portugalcev in Francozov. Ko si v 'knock-out' sistemu, je vse možno. Sta pa Portugalska in Francija v rahli prednosti." Lahko Francozi in Portugalci pričakujejo tudi pomoč od sodnikov? "Vsekakor lahko pričakujeta tudi pomoč od sodnikov. Fifa je namreč s tem sistemom dala jasno vedeti, da se ti ekipi morata uvrstiti na prvenstvo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.