Šport > Nogomet
20 ogledov

Zahovič: ''Nasprotnik, ki ga nismo želeli''

tavares berić ibraimi maribor dudelange Saša Despot
Konec je ugibanja o nasprotniku, ki se bo z Mariborom pomeril za uvrstitev v skupinski del Lige prvakov. Ples kroglic je določil, da se bodo vijolični za preboj v najprestižnejše klubsko tekmovanje udarili z Dinamom iz Zagreba.

Kocka je padla! Mariborčani se bodo za vstop v skupinski del Lige prvakov pomerili s hrvaškim Dinamom. ''Zagotovo smo dobili nasprotnika, ki ga nismo želeli. Dinamo je vodilni klub na tem delu Evrope in enostavno bo to za Maribor zelo težka tekma,'' je povedal športni direktor Zlatko Zahovič. Med vsemi možnimi kandidati (Basel 1893, RSC Anderlecht, Celtic FC, BATE Borisov in Dinamo Zagreb) si v taboru vijoličastih niso želeli predvsem belgijskega Anderlechta. Na vprašanje, ali je Dinamo vseeno boljša izbira kot Anderlecht, je Zahovič povedal:
''Ne. Tega nismo želeli.'' Nekdanji slovenski reprezentant ni želel komentirati izjave trenerja Dinama, Anteja Čačića, ki si za nasprotnika ni želel prav Maribora. Zahovič dobrih predstav kluba ne dojema kot osebni cilj, ampak se zaveda, komu je uspeh resnično namenjen:  ''Maribor je velik klub in nasledil sem ljudi, ki so že bili v Ligi prvakov, zato je to za Maribor nekaj normalnega. Ne zaradi sebe, ampak zaradi kluba in navijačev.''

Večina igralcev Dinama si je želela ravno Maribor, toda slovenski prvak ni bil želja njihovega trenerja Anteja Čačića. "Nisem najbolj zadovoljen, prepričan pa sem, da niso zadovoljni niti v Mariboru. Slovenski prvak je kakovosten tekmec, medsebojno se dobro poznamo, tekmi bosta zagotovo zanimivi. Mariborčane spoštujemo, toda mi smo zagotovo favoriti, na kar kaže tudi dejstvo, da smo bili na žrebu nosilci," je žreb komentiral Čačić.

Enakega mnenja je tudi kapetan Zagrebčanov Milan Badelj, ki meni, da je Maribor dobra ekipa, a je prepričan, da se bo naprej uvrstil Dinamo. "Maribor je ekipa, ki napreduje iz leta v leto, njihovi rezultati v zadnjem času so odlični. Toda mi imamo kakovostno ekipo in želimo še drugo leto zapored nastopati v ligi prvakov," je dejal Badelj, za katerega bosta to zadnji tekmi v dresu sedemkratnih zaporednih hrvaških prvakov, saj se nato seli v Hamburg, ki je zanj plačal štiri milijone evrov.

maribor dudelange | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Maribor in Dinamo sta se v kvalifikacijah za Ligo prvakov že merila v sezoni 2003/04, ko je bilo v Ljudskem vrtu 1:1, v Maksimiru pa je Maribor sicer povedel, a nato dobil dva gola in izpadel. Po tem so se Zagrebčani še nekajkrat merili s slovenskimi klubi, prav vedno so bili uspešni, a vedno ne brez težav. Najprej jim jih zadalo Primorje, nato so se jim dvakrat v kvalifikacijah lige prvakov kar dobro upirali Domžalčani, zadnji pa so imeli izkušnje z njimi Koprčani, ki so v sezoni 2010/11 v Zagrebu izgubili 1:5, doma pa zmagali s 3:0, bili pa tudi blizu četrtega gola, ki bi jim pomenil napredovanje.

Prva tekma med Mariborom in Dinamom (21. avgust) bo na sporedu v Zagrebu, povratna (28. avgust) pa v Ljudskem vrtu.

Uefa oznanila milijonske premije v Ligi prvakov

Zmagovalec letošnje nogometne Lige prvakov bo samo s premijami zaslužil 37,4 milijona evrov, je danes v Nyonu sporočila Evropska nogometna zveza. Velik je tudi nagradni sklad za ekipe, ki bodo v prvem delu ostale brez točk, saj jim samo udeležba v tem tekmovanju prinaša 8,6 milijona evrov.  Uefa je vnovič močno odprla mošnjiček. Vsaka zmaga v ligi prvakov v sezoni 2012/13 je vredna milijon evrov, 2,1 milijona je vredna uvrstitev v drugi del tekmovanja, kamor se bo uvrstilo 20 ekip. V nadaljevanju je osmina finala vredna 3,5 milijona, četrtfinale 3,9, polfinale 4,9 in zmaga v finalu 10,5 milijona evrov, poraženec pa bo prejel 6,5 milijona.  Precej manjši je nagradni sklad v evropskem pokalu, kjer lahko klub zasluži 9,9 milijona evrov. A pri Uefa poudarjajo, da bodo za klube v tem tekmovanju prav tako pomembni prihodki od prodaje vstopnic ter od deleža kluba pri prodaji televizijskih pravic.  Uefa ima pri tem svojo računico, saj predvideva, da bo z evropskim pokalu letos zaslužila 225 milijonov evrov, z ligo prvakov in superpokalom pa 1,34 milijarde.

Liga prvakov, četrto kolo kvalifikacij:

Dinamo Zagreb (Hrv) - Maribor (Slo)

Basel (Švi) - Cluj (Rom)
Celtic (Škot) - Helsingsborg (Šve)
BATE Borisov (Blr) - Hapoel Shmona (Izr)
AEL Limassol (Cip) - Anderlecht (Bel)
Braga (Por) - Udinese (Ita)
Malaga (Špa) - Panathinaikos (Grč)
Borussia Mönchengladbach (Nem) - Dinamo Kijev (Ukr)
Lille (Fra) - Köbenhavn (Dan)
Spartak Moskva (Rus) - Fenerbahče (Tur)

Komentarjev 3
  • pesjan 14:57 11.avgust 2012.

    ZZ proti tajkunu Mamiću ? res pravi fajting v cajtingah ?

  • vico 10:07 11.avgust 2012.

    ja sej boste pa proti purgerjem spusil.pa upam da vas bbb nabutajo

  • Žurnalček 15:19 10.avgust 2012.

    Men je pa všeč. Škoda k niso dobil Interja , da bi blo konec preseravanj !