Šport > Nogomet
58 ogledov

Zahović o "čudežu", Katancu, Olimpiji ...

Zlatko Zahović Ljudski vrt Profimedias
Športni direktor Maribora je po koncu uspešne sezone spregovoril o preteklem tekmovalnem obdobju in podal svoje mnenje o aktualnih temah v slovenskem nogometu.

Najboljši igralec v zgodovini samostojne Slovenije - mariborski športni direktor Zlatko Zahović, je v zadnjem letu dni, vse od "afere Agim Ibraimi", z javnostjo komuniciral le prek spletne strani NK Maribor.

Po vrnitvi državnega naslova v Ljudski vrt je skupaj s poslovnim direktorjem Bojanom Banom v intervjuju za Večer podrobno podal svoje mnenje o številnih zadevah. 

Med pogovorom je Zahović zatrdil, da bo, z izjemo omenjenega intervjuja za Večer, za medije še naprej govoril le preko klubskih kanalov. "Vse je bilo povedano. A nihče noče poslušati. Zakaj bi govoril za medije, če vlečejo iz povedanega minimum? V svetu nogometa nisem edini, ki imam tak primer. Eden prvih je Mourinho. On na svojih tiskovnih konferencah pove vse o stroki, a ga ne razumejo. Kar govori, je fenomenalno. Ker novinarji ne razumejo, izvlečejo minimum, obračajo besede. Mourinho je v Angliji eden izmed mnogih, v Sloveniji pa sem jaz sam. Zakaj bi se boril? V enem letu sem mogoče dvakrat bral slovenske medije, niti televizije ne gledam. Enosmerni promet je."

"Udari, navali igrajo tisti, ki niso zmagovalci"

"Zraven Mandarićeve Olimpije, ki nima finančnih omejitev, je čudež, da je Maribor prvi. Čudež!" je v pogovoru za osrednji štajerski časnik o vrnitvi naslova v Maribor dejal Zahović, ki o kadrovskih potezah večnih rivalov nima tako slabega mnenja, kot večina. "Kar je naredila (Olimpija, op. a.), ni bilo tako noro. (...) Ranko Stojić je imel zelo dobro idejo. Le razumeti bi ga morali. Ker okolja ni prepričal, je imel težave. Ideja pa je bila odlična."

V štajerski prestolnici del navijačev ne mara trenerja Darka Milaniča, ker bojda goji preveč pragmatično igro. A Zahović ne deli tega mnenja. "Udari, navali igrajo tisti, ki niso zmagovalci. Domžale. Pridejo, izgubijo in so četrte. Ljudje napačno vidijo, ker želijo napačno videti. Milanič ima enajst lovorik, dve evropski ligi, kaj ima pa Simon Rožman? Lep nogomet? Kakšen lep nogomet, če so Domžale dosegle manj golov kot Maribor in jih več prejele. Mene so učili, da se nogomet igra za gole in lovorike. Ne razumem teh razprav o lepem nogometu," je ostro dejal nekdanji igralec Porta, Olympiacosa, Valencie in Benfice.

"Če ne bodo urejeni prihodki iz TV pravic ..."

Zahović je, v isti sapi z s poslovnim direktorjem Banom, ocenil še poslovanje kluba in se obregnil ob smešne zneske, ki jih slovenski prvoligaški klubi dobivajo na račun TV pravic, čeprav je Prva liga TS zelo dobro gledana.

"Da preživiš, moraš prodajati najboljše. (...) To je normalno. Skoraj ni kluba, ki mu ne bi bilo treba tudi prodajati igralcev. Pustite druge galaksije Reala, Barcelone, Bayerna ... Koga smo lani prodali? Stojanoviča, Mendyja, Luko (Zahovića, op. a.), Filipoviča ... Kako pa naj preživimo? Razen če nam nogometna zveza ne bo uredila prihodkov od TV-pravic. Če Mariboru nekaj let ne bilo treba prodajati igralcev, bi šli z lahkoto prek skupine v Ligi prvakov. 99,9 odstotka klubov živi na tak način, a 99,9 odstotka klubov nima takih uspehov. Dokler ne bodo TV-pravice pri nas urejene kot drugje, bo vse na bazi amaterizma. Tam imaš gospoda z denarjem, ki v Sloveniji še nekaj uspe, v Evropi pa je nič, nula. Pri nas pa imaš fanatike. Vsi imamo enake možnosti. Razen pri navijačih, teh ima Maribor daleč največ in daleč najboljše. Vsi dobimo 50 tisoč evrov na sezono od TV-pravic. Nula torej."

"Srečko se ni rodil v Madridu"

Zahović se ne strinja s kritikami, ki jih selektor Srečko Katanec občasno usmerja na slovensko prvoligaško sceno. Mariborski športni direktor je podal zanimivo primerjavo s Hrvaško.

"V vseh državah je normalno, da selektorji prvake in udeležence Lige prvakov spoštujejo. Koga kliče, je njegova stvar. Težko pa poslušam, da v slovenski ligi nismo na nivoju, ne tečemo dovolj in ne vem, kaj še. Hrvaški selektor tako govori o njihovi ligi? Ne boste slišali takšnega zmerjanja, nespoštovanja. Rezultati povedo vse. Srečko se ni rodil v Madridu, če se ne motim. Iz tega okolja, iz teh klubov se je prebil naprej."

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE NA TEJ POVEZAVI: http://www.vecer.com/svoj-klub-je-najlazje-imeti-rad-ko-zabije-gol-6267104

Komentarjev 3
  • vladek 14:46 21.junij 2017.

    Zahovićććć niti ene minute nisi igral v kakšnem slovenskem klubu,zato bodi tiho in se pokri z ušesi ZDRAHAR

  • KOJAK 22:39 03.junij 2017.

    In kaj je povedal narobe. Kaj od povedanega ne drži?

  • Žurnalček 21:38 03.junij 2017.

    Zahoviću maš svoj MB in z njim počni kar hoćeš , ne vtikaj se pa v razmišljanja , kajti ti si samo žogobrc in nič drugega !