Šport > Nogomet
10 ogledov

Zahovič: Položaj ni tako slab, kot se zdi

"Imamo strastne navijače." Žurnal24 main
V Mariboru spet vre. Tam, kjer ima nogomet posebno veljavo, si ulica želi vsaj nekaj besede pri določanju poti nogometnega kluba. Na udaru je trener Milko Djurovski.
Milko Djurovski je 23. avgusta na vroči mariborski klopi zamenjal Marijana Pušnika . Menjava je razdelila armado vijoličastih navijačev, zdi pa se, da je več tistih, ki se jim ni zdela upravičena. Pušnik, ki je delal s sanacijsko zanko okoli vratu, je po lanski sanjski poti v pokalu Intertoto v letošnji sezoni prav tam neslavno pogorel (poraz s srbskim Hajdukom z 0 : 5), odnesel pa ga je poraz v Domžalah z dvema igralcema manj. Ali pač? Mnogi namigujejo, da je Pušniku odzvonilo s prihodom Zlatka Zahoviča na mesto športnega direktorja. Legendarni Zahovič je na mesto trenerja res kmalu pripeljal svojega prijatelja Djurovskega, kar mu od vsega začetka očita visok odstotek navijačev. Zgroženi glasovi postajajo vse glasnejši z vse slabšimi igrami in dosežki Maribora . Dva zaporedna poraza v Ljudskem vrtu (Celje, Drava) sta sodu izbila dno. Mariborski navijači so po debaklu s sosedi s Ptuja z žaljivim skandiranjem pozivali Djurovskega k odstopu in mu v španskem stilu celo pomahali z belimi robčki. Trenerju očitajo marsikaj. Taktično neznanje, čudno določanje igralnih položajev, povratek na igro s prostim branilcem ...

Djurovski po tekmi ni odstopil. To se ni zgodilo tudi v dneh po njej. Zahovič, ki je dal v nogometu skozi vse in še več, je za zdaj miren. "Gotovo nihče ni zadovoljen. Po vsaki tekmi opravljamo analize, čeprav so po neuspehih seveda nekoliko manj vedrega tona," se je nasmehnil legendarni Zaho, ki se ni želel spuščati v navijaške geste po tekmi s Ptujčani. "Tega ne bi komentiral. Naši navijači so seveda strastni in bolj goreče doživljajo neuspehe. Drugo pa ni res v moji domeni."

Zlatko Zahovič © Saša Despot

 
Veliko se je govorilo tudi o slabi selekciji, ki naj bi jo opravil nekdanji trener Pušnik, ki je vprvih petih krogih osvojil devet točk, Djurovski pa v nadaljnjih petih le pet. Vsi napovedujejo silno prevetritev januarja, Zahovič pa umirja žogo: "Vprašanje je, kaj lahko spremenimo v zimskem prestopnem roku. Iz tega, kar imamo, moramo izvleči maksimum. Sem mnenja, da položaj ni tako slab, kot trenutno kaže. Je pa zanimivo, da imamo trenutno celo dve točki več kot ob enakem času lani," pravi Zahovič. Na vprašanje, ali je trenerjev položaj trden, odgovarja: "Mislim, da je. Je pa narava posla taka, kot je. Odločajo izidi ."

Menjave in interesi
V Mariboru se torej še naprej dogaja. Stabilnost in kontinuiteta dela pa sta za zdaj le sen. Potem ko je odšel predsednik Rudi Turk , ki je klub vodil v najbolj mračnem obodbju po padcu režima Jožeta Jagodnika , je na čelo štajerskega ponosa prišel Drago Cotar , ki pa je bolj neaktivni vodja. Cotarju je od prej ostal trener Pušnik, ki naj bi ga že prej Turku vsilili pokrovitelji, medtem ko je predsednik na klopi želel Boruta Jarca . Pušnik v novem režimu ni delal dolgo; Djurovski je postal trinajsti trener vijoličastih po osamosvojitvi in peti, odkar je leta 2002 klub še zadnjič zapustil trofejni Bojan Prašnikar . Če bo Djurovski zdržal do konca sezone, je odvisno predvsem od dosežkov. Znano je, da v Mariboru trenerja lahko odreže tudi ulica, kot se je pred leti zgodilo selektorju Matjažu Keku , ki ga je uprava odslovila po izjemnem pritisku navijačev.

Djurovski, nekoč ljubljeni vodja vijoličastega napada, in Zahovič, zlati deček mariborskega nogometa, sta pred izredno težko nalogo. Klub se je vrnil na katarzični položaj iz sezone 2004/05, ko je igral v ligi za obstanek. Obstajata le dve poti: tista navzgor in tista skozi vrata.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.