Šport > Nogomet
46 ogledov

Zahovič: Porto najbolje organiziran klub

Porto se je po letu 2003 okitil z drugo evropsko pokalno lovoriko. (Foto: Reuter Žurnal24 main
Zlatko Zahovič je barve prvaka Evropske lige v nogometu branil med letoma 1996 in 1999. Za Porto pravi, da je najbolje organiziran klub na svetu, trenerja Villasa Boasa pa ne primerja z Mourinhom.

Zlatko Zahovič je čestitke v Porto po osvojitvi naslova Evropske lige, v finalu je premagal Brago z 1:0, poslal takoj po tekmi. Strinja se, da je Porto povsem zasluženo osvojil naslov, kot glavnega "krivca" za to pa omenja predsednika kluba Pinta da Costo, ki je, odkar je leta 1982 prišel v klub, najbolj zaslužen za številne lovorike.

Vaš nekdanji klub Porto je z zmago nad Brago z 1:0 osvojil Evropsko ligo. Glede na dominantnost v zadnjih mesecih povsem zasluženo. Se strinjate?
Se strinjam. Porto je imel lani slabšo sezono. To je klub, ki težko dve leti zaporedoma igra slabše. Porto ima izjemno kontinuiteto že vse od leta 1982, odkar je predsednik kluba Pinto da Costa. Naslov in izjemna igra zame nista niti najmanjše presenečenje.

Porto je kljub temu, da je izpadel v Ligi prvakov, pravi evropski hit. Gre zasluga trenerju Villasu Boasu?
Glede na to, da ima 33 let in da je že v prvi sezoni osvojil tako prvenstvo kot Evropsko ligo, je to velika stvar za mladega trenerja. Zagotovo je zelo nadarjen, vendar poudarjam, odkar je od leta 1982 predsednik kluba Pinto da Costa, so vsi trenerji v klubu uspešni.

Tudi sam vrh Lige prvakov je prihodnjo sezono uresničljiv. Porto je tega sposoben in to je že dokazal, tako po športni kot organizacijski plati.
Zlatko Zahovič
Kaj je prednost Villasa Boasa? Mladost, neobremenjenost ali kaj drugega?
Njegova prednost je ta, da deluje v najbolje organiziranem klubu na svetu. V Portu lahko trener uresniči vse svoje ideje in karakter. Zaščita vodstva kluba je na taki ravni, da preprosto mora priti do velikih rezultatov.

Villasa Boasa mnogi primerjajo z Joséjem Mourinhom. Ga tudi vi?
Imel je srečo sedem let delati z Mourinhom. Vseeno ni razloga, da bi ga z njim primerjali. Začetne poti so morda podobne, vendar bo moral še marsikaj postoriti, da bo prišel na njegovo raven.

Kje ga vidite čez pet let?
V Portu.



Uspel je z zelo mladim in nadarjenim moštvom. Kaj lahko Porto prihodnjo sezono postori v Ligi prvakov, ob prepostavki, da zadrži okostje ekipe?
Tudi sam vrh Lige prvakov je prihodnjo sezono uresničljiv. Porto je tega sposoben in to je v preteklosti že dokazal, tako po športni kot organizacijski plati. Ne pozabimo, da je Porto ustanovitelj skupine G-14, ki združuje vrhunske evropske nogometne klube, zato ima vso podporo evropskih struktur, da doseže te lovorike.

Porto ima daleč najboljši skavting na svetu. Normalno je, da njihova strategija, kupiti poceni talente in jih drago prodati, deluje. To se odraža tudi skozi športne uspehe.
Zlatko Zahovič
Portugalski nogomet je s tremi polfinalisti presenetil in pokazal, da je valilnica talentov. Kje je še mogoče iskati ključ do uspeha? Gre tudi za vpliv Brazilije?
Porto ima daleč najboljši skavting na svetu. Normalno je, da njihova strategija, kupiti poceni talente in jih drago prodati, deluje. To se odraža tudi skozi športne uspehe.

Za konec še beseda o Evropski ligi, ki je po prenovi dobila drugega zmagovalca. Še vedno ima vzdevek drugoligaško tekmovanje. Se to tekmovanje še vedno preveč podcenjuje?
Ni razloga za to. V tem tekmovanju igrajo klubi z veliko tradicijo, ki so že bili evropski prvaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.