Šport > Nogomet
173 ogledov

Zahovičev dres s SP, Šiljakov 20-letnik

dresi 1992 SLOVENIJA SILJAK, mlada reprezentanca, 1992
1/17
Primož Lovrič
Predstavljamo Primoža Lovriča, enega najstrastnejših zbiralcev dresov na Slovenskem, ki ima svojo zbirko zgledno dokumentirano. V njej je tudi najstarejši reprezentančni primerek iz leta 1992. Podaril mu ga je Ermin Šiljak, na prsih pa nosi velik sponzorski napis.

Malo je Slovencev, ki bi se tako skrbno in sistematično lotili pridobivanja in urejenja nogometnih dresov, kot je Primož Lovrič. Njegova zbirka šteje okrog 150 primerkov, vsi so nošeni, torej s tekem, in ne denimo kupljeni na kaki stojnici. Približno polovico zbirke predstavljajo reprezentančni dresi, za katere se po navadi z nogometaši že predhodno dogovori. "Po lanski tekmi z Estonijo v Ljubljani, ko so Slovenci s porazom izgubili tudi možnost za odhod na evropsko prvenstvo, so bili igralci zelo jezni in žalostni, šli so neposredno v garderobo. Ko so prihajali ven, pa sem vseeno dobil pet dresov Slovencev in še od Konstantina Vasiljeva. Neponovljivo," je dejal Primož in izdal še eno svojih prigod: "Robert Koren mi je obljubil dres. Po tekmi v Firencah, ki je bila njegova zadnja reprezentančna, je šel v avtobus. Čez tri dni sem dobil domov pošiljko z njegovim podpisanim dresom."

Dres, s katerim je Gliha Hrvatom dal tri

Primož ima fotografiran vsak dres posebej. Prvega je dobil pred približno desetimi leti, resneje pa se je s svojim konjičkom začel ukvarjati lani. Nastala je spletna stran matchworn.si, kjer so predstavljeni vsi primerki, obiskovalci pa so z vsega sveta. "Vsak dres mi je po svoje pri srcu. V zbirki pa so tudi posebni dresi, recimo od Primoža Glihe, v katerem je dal tri gole proti Hrvaški v Splitu. Ali dres Zlatka Dedića, v katerem je dal prvi uradni gol v Stožicah. Ali dres Zlatka Zahoviča, s katerim je na svetovnem prvenstvu igral s Španijo. Posebnost so tudi dresi Maribora iz Lige prvakov," pravi Primož, ki si s svojo zbirateljsko žilico želi predvsem popularizirati slovenski nogomet in ohraniti njegovo zgodovino.

Šiljakov Liqui Moly

Eden takšnih zgodovinskih primerkov je tudi najstarejši reprezentančni dres zbirke. Datira v leto 1992, poklonil pa mu ga je tedanji mladi reprezentant Ermin Šiljak. "Najvrednejši so reprezentančni dresi z velikih tekmovanj. Potem pride na vrsto Liga prvakov … Dres je še dragocenejši, če ima posebne oznake, s katere tekme je. Dres s svetovnega prvenstva ima jasno drugačno ceno kot tisti iz Prve lige. Razlika je denimo tudi med Domžalami in Mariborom. Ceno je težko postaviti," pravi Primož, ocenjujoč, da bi za omenjenega Zahovičevega dobil najmanj 300 evrov. A seveda ne pomišlja, da bi ga prodal. Ne tako strasten zbiralec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.