Šport > Nogomet
20 ogledov

Zahtevajo razveljavitev Realovih lovorik

cristiano ronaldo EPA
Po spletu je zaokrožila peticija, katere podporniki od nogometnih organizacij zahtevajo razveljavitev prvih petih zaporednih lovorik, ki jih je med letoma 1955 in 1960 osvojil Real Madrid.

Kraljevi klub se bo 28. maja v Milanu potegoval za rekordno 11. lovoriko najmočnejšega nogometnega tekmovanja na svetu. V ponovitvi finala iz leta 2014, ko so galaktiki pod vodstvom Carla Ancelottija prekinili dolgoletno sušo in osvojili La Décimo, mu bo nasproti stal mestni tekmec Atlético Madrid slovenskega reprezentanta Jana Oblaka.

sergio ramos | Avtor: EPA EPA
Real Madrid je z desetimi lovorikami v Ligi prvakov in Evropskem pokalu daleč najuspešnejša ekipa v zgodovini tekmovanja, marsikdo pa je mnenja, da prvih pet naslovov ne bi smelo šteti v uradno statistiko. O tem pričajo rezultati peticije na spletni strani Change.org, ki je zbrala že več kot 50.000 podpisov.

Podporniki peticije predlagajo, da se Realu odvzame pet naslovov Evropskega pokala, ki jih je osvojil od sezone 1955/1956 do 1959/1960. V dresu kraljevega kluba so v tistih letih navduševali Ferenc Puskas, Alfredo Di Stefano, Francisco Gento in Jose Santamaria.

Podpisniki vztrajajo, da je bilo najmočenjše nogometno tekmovanje v Evropi takrat še v povojih, petletno obdobje Realove prevlade pa označujejo za nedemokratično in v nasrotju z vrednotami, ki jih dandanes predstavlja Liga prvakov.

Aktualni format tekmovanja je bil sicer uveden v sezoni 1992/1993.

''V skladu z vrednotami tega športa in demokracije prosimo, da se Real Madridu nemudoma odvzame pet zmag v Evropskem pokalu med letoma 1955 in 1960, saj ti pokali nimajo nobene povezave s tekmovanjem, ki ga danes poznamo kot Ligo prvakov,'' so zapisali pobudniki akcije.

Change.org je priljubljeni naslov za spletne peticije. Svoje delovanje označuje kot platformo za spremembe v svetu, svojim uporabnikom pa ponuja možnost za mobilizacijo podpornikov in učinkovito izvajanje kampanj, ki naj bi prinesle boljši jutri.

Večkratni zmagovalci Evropskega pokala / Lige prvakov:

1. Real Madrid 10
2. AC Milan 7
3. Bayern München 5
=  Barcelona 5
=  Liverpool 5
6. Ajax 4
7. Manchester United 3
=  Inter 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.