Šport > Nogomet
21 ogledov

Zambija po loteriji na vrh Afrike

Zambija Reuters
Nogometaši Zambije so prvič v zgodovini postali afriški prvaki, potem ko so v finalu šele po maratonskem izvajanju enajstmetrovk ugnali Slonokoščeno obalo. Didier Drogba je že v rednem delu zapravil najstrožjo kazen in izjemno priložnost za zmago slonov.

Afriško prvenstvo se je končalo s pravo dramo. Zambija je po osmih serijah enajstmetrovk, potem ko v 120 minutah ni bilo gola, a je zvezdnik poražene ekipe Didier Drogba še v rednem delu zastreljal enajstmetrovko, slavila z 8:7. Odločilni strel z bele točke je izvedel Stoppila Sunzu.

Trener favorizirane Slonokoščene obale Francois Zahoui je postavo za finale pustil nespremenjeno, njegov zambijski tekmec Herve Renard pa je v moštvo uvrstil Emmanuela Mayuko, strelca odločilnega polfinalnega zadetka proti Gani.

Ne glede na status favoritov pa Slonokoščena obala ni dosegla zadetka. Ekipi sta bili precej enakovredni, najlepšo priložnost pa sta si vseeno priigrala zvezdnika slonov Drogba, ko je s peto natančno podal, ter Yaya Toure, a je njegov strel le za nekaj centimetrov zgrešil in žoga je končala ob levi vratnici. Zambija si je priložnost pripravila v 40. minuti, Rainford Kalaba je v protinapadu dobro zaposlil Christopherja Katonga, ki pa ni najbolje zadel žoge. Že v 12. minuti pa je zaradi poškodbe moral z igrišča Zambijec Joseph Musonda.

Eden do odločilnih trenutkov finala je bila velika priložnost Slonokoščene obale v 70. minuti; takrat je v kazenski prostor Zambije pritekel Gervinho, Mulenga ga je porinil in dobil rumeni karton, sodnik pa je pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je izvedel Didier Drogba, toda tako kot v finalu pred štirimi leti, ko je zgrešil proti Egiptu, je tudi tokrat meril slabo in žogo poslal čez gol. Drugo veliko priložnost pa so njegovi soigralci imeli v 88. minuti, ko je iz obrata s kakšnih 12 metrov meril Max Gradel, vendar za kakšnega pol metra zgrešil vrata. Že v sodnikovem podaljšku pa je nevarno prodrl Zambijec Emmanuel Mayuka, njegov strel pa je v zadnjem hipu blokiral Kolo Toure.

V podaljšku si je vsaka ekipa priigrala po eno lepo priložnost; po kombinaciji bratov Katongo je žoga po strelu Chrisa Katonga v 96. minuti oplazila vratnico, vratar Zambije Mweene pa je v 117. preprečil strel Gervinhu z desetih metrov.

Pri enajstmetrovkah sta bili obe ekipi zelo natančni v prvih sedmih serijah, ko so zadeli vsi izvajalci, Bamba resda po ponovljenem poskusu; med drugim je novo priložnost dobil tudi Drogba in tokrat zadel, toda v zadnjih dveh serijah sta nato zgrešila Kolo Toure in Gervinho. Napake prvega Kalaba še ni kaznoval, Sunzu pa je bil nato natančen in Zambiji zagotovil prvi naslov prvakov v zgodovini. Zambijci so doslej namreč dvakrat izgubili v finalu (1974, 1994).

Afriški pokal narodov, finale:

Zambija : Slonokoščena obala 8:7 (0:0, 0:0) - po streljanju enajstmetovk
Didier Drogba (Slonokoščena obala) je v 70. miuti z enajstmetrovke streljal prek vrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.