Šport > Nogomet
8 ogledov

Zaradi huliganov preložen derbi?

Srbi želijo rešiti težavo s huligani. Sobotni derbi bo skoraj zagotovo odpadel. Žurnal24 main
V Srbiji so še naprej glavna tema nogometni huligani, a ta že davno nima več veliko skupnega z nogometom. Derbi med Crveno zvezdo in Partizanom, ki naj bi bil 23. oktobra, bodo bržkone preložili.

Član skupščine Nogometne zveze Srbije Inđija, Goran Ješić, je za srbske medije izjavil, da bi bilo treba zaradi nogometnih huliganov preložiti nogometni derbi med Crveno zvezdo in Partizanom. Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić pa je ocenil, da je to tekma velike nevarnosti in tveganja. Tekma naj bi bila v soboto, 23. oktobra, v Beogradu. Ješić je mnenja, da bi bilo zaradi težav in izgredov srbskih huliganov na kvalifikacijski tekmi med Italijo in Srbijo treba preložiti tekmo. "Težave moramo reševati dolgoročno in sistemsko. Nihče ne želi peljati svojih otrok na tekmo, po tem kar se je dogajalo v Italiji."

Sam je mnenja, da imajo ključno nalogo pravosodje in tožilstvo, kajti vsako nedeljo so policija in varnostne službe ogrožene s strani huliganov. Mnogi so mnenja, da bi bila nujna razprava v srbskem parlamentu in sprejetje zakona proti huliganom, ki ogrožajo človeška življenja in imetje. "Domače prvenstvo bi morali preložiti do februarja. V tem obdobju bi imeli dovolj časa, da odgovorni pripravijo zakone in poskrbijo za ustrezno zaščito in varovanje. Klube, za katere bi ocenili, da ne morejo zagotoviti ustrezne varnosti za gledalce in igralce, bi nato izključili iz domačega prvenstva," je še dodal Ješić.

"Po pogovoru s klubi in Nogometno zvezo Srbije smo se pripravili na vse možne situacije. Govoriti o tekmi in razpletu je še prehitro. Na tekmi bo obstajala velika nevarnost. Za varnost bo skrbelo še več policistov in varnostnikov," pa je Dačić povedal novinarjem v Domu narodne skupščine.

Obveščevalni podatki o organizatorjih izgredov
Srbski notranji minister Ivica Dačić je še izjavil, da obstajajo obveščevalni podatki o organizatorjih in financiranju skrajnih organizacij, ki so povezane z nedavnim nasiljem ob paradi ponosa v Beogradu in ob nogometni tekmi Srbija–Italija v Genovi. A kot je dodal, podrobnosti za zdaj niso za objavo v javnosti. "Nekatere informacije so zbrane, a najbolje je, da se o tem v javnosti ne piše, da bi preiskava prinesla rezultate." Kot je še dejal, policija pri zbiranju dokazov sodeluje s tožilstvom, za reševanje problema nasilja pa je po njegovem ključno dosledno izvajanje zakonov.

Od torkove kvalifikacijske tekme med Srbijo in Italijo za Euro 2012 v italijanski Genovi, ko je prišlo do nasilnih izgredov skupin srbskih navijačev, v katerih je bilo ranjenih več kot 150 ljudi, so sicer po besedah Dačića aretirali 40 ljudi, a le tiste, ki so sodelovali v samih izgredih, in ne organizatorjev. Tudi po incidentih, ki so pred tem spremljali gejevsko parado ponosa v Beogradu, so aretirali večje število ljudi, je še povedal. Dačić je sicer že minuli teden ocenil, da so bili izgredi v Beogradu in Genovi povezani, saj da gre za ljudi iz istega okolja, a kot je dodal, nimajo zadostnih dokazov o tem, da so bili organizatorji isti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.