Šport > Nogomet
49 ogledov

Zavrl: Veliko priznanje za NZS

Rudi Zavrl Saša Despot
Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je pozdravil odmeven uspeh Aleksandra Čeferina, ki je prevzel eno najpomembnejših funkcij v nogometnem svetu.

Slovenija od osamosvojitve naprej še ni imela pomembnejšega funkcionarja v svetu mednarodnega športa, zmagovite kandidature Aleksandra Čeferina za mesto prvega moža Evropske nogometne zveze (Uefa) pa se je odkrito razveselil tudi nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Rudi Zavrl, ki je bil na tem položaju med letoma 1989 in 2009.

Upokojeni nekdanji direktor Geodetskega zavoda Slovenije je v osamosvojitvenih časih skupaj z Markom Ilešičem, Tonetom Frantarjem in drugimi najtesnejšimi sodelavci naredil uvodne slovenske vstopne korake v delovanje Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ter Uefe, pod njegovim predsedniškim mandatom je Slovenija tudi dvakrat nastopila na največjih nogometnih tekmovanjih - evropskem prvenstvu na Nizozemskem in v Belgiji leta 2000 ter na svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji leta 2002.

"V vsakem primeru gre za veliko zmago in iskrene čestitke Aleksandru Čeferinu. V veliki večini članic Uefe je bil prepoznan kot oseba, ki lahko prinese svežino, ob tem pa gre za nov obraz, ki ni obremenjen s preteklostjo. Menim, da gre z njegovo izvolitvijo na mesto predsednika tudi za veliko priznanje Nogometni zvezi Slovenije," je uvodoma dejal Zavrl.

Pred leti malokdo verjel v takšen uspeh

Še nekaj let nazaj je le malokdo verjel, da bi predsedovanje ene najbolj pomembnih športnih zvez na svetu, ki letno "obrne" več milijard evrov, lahko zasedla oseba iz geografsko "male Slovenije", 42 od 55 članov evropske nogometne družine pa je prav to potrdilo na današnjem volilnem kongresu v Atenah.

"Sprva se je zdela Čeferinova odločitev o kandidaturi za prvega moža Uefe nenavadna, med samo njegovo kampanjo pa je postalo jasno, da Uefa potrebuje svež veter. V Evropi se je tudi ustvarilo mnenje, da je potrebno zamenjati vse tiste, ki so nogomet pripeljali v zagato, vodilna mesta pa prepustiti mlajšim in prodornejšim osebam z novimi idejami. Dlje je predsedniška kampanja trajala, bolj sem bil prepričan v Čeferinovo zmago."

Zrasel tudi ugled Slovenije

Evropske države bodo z izvolitvijo Čeferina na mesto prvega moža Uefe bržkone "z drugačnimi očmi" gledali na Slovenijo, bodisi na nogometnem ali drugih področjih, verjetno bo tudi njen vpliv močnejši. "Direktno najbrž ne, kajti Čeferin je predsednik vseh 55 nacionalnih nogometnih zvez v Evropi in samodejno tudi podpredsednik Fife. Gre pa za izjemen ugled. Čeferin je bil gotovo izvoljen tudi zaradi tega, ker prihaja iz urejene športne zveze. V vsakem primeru bo nekaj posrednih učinkov, vir informacij in tako naprej," je v zvezi s tem dejal Zavrl.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.