Šport > Nogomet
22 ogledov

Zdravnik: "Bale bo kot kratkovidni dirkač"

(Villarreal - Real Madrid) Bale Reuters
Madridska MARCA je po ekskluzivni zgodbi o težavah s hrbtom Garetha Bala in kasnejšem zanikanju s strani kluba zbrala mnenja zdravnikov, ki so zelo deljena.

Real Madrid je najbolj branemu časniku na zgodbo o herniji diska, ki naj bi mučila njihovega najdražjega člana Garetha Bala, hitro odgovorila s sporočilom za javnost, razburjene navijače pa je hitel miriti tudi eden izmed klubskih zdravnikov.

MARCA je zato stopila v kontakt s prestižnimi španskimi nevrokirurgi in travmatologi, ki (razen morda navijaške) nimajo zveze z belim baletom, za razliko od "PR sporočil" z Bernabéua pa so lahko mnogo bolj neobremenjeno spregovorili o težavah Valižana.

Slab znak za vsakega športnika

"Če je Real Madrid vedel za te težave že preden je kupil Bala, potem je storil napako," je bilo med najbolj črnogledimi mnenje dr. Avelina Parajóna, nevrokirurga specialista in koordinatorja skupine španskih nevrokirurgov.

"Ne želim reči, da ga bodo morali operirati že jutri, da bi lahko igral kot se je zgodilo z mnogimi. Ampak če ima že zdaj težave z zdrsnjenimi diski, potem to kaže na to, da ne gre za nekaj določenega. Ko ima oseba pri teh letih takšne težave, potem hočem reči, da bo sčasoma trpel tudi za težavami s hernijo diska in simptomi, ki jih spremljajo. To je slab znak za vsakega športnika."

"Bolje, da se izogiba naporom"

Dr. Parajón je še dodal, da pacientu s takšnimi težavami odsvetujejo velike fizične napore. To bo Real Madrid od svoje najdražje okrepitve v zgodovini kluba, s 100 milijoni vloženih evrov je presegel celo nakup do sedaj najdražjega Cristiana Ronalda, težko pričakoval. V klub je prišel kot odgovor na Barcelonin nakup Neymarja, a povsem nepripravljen podlegel že dvema poškodbama mišice.

gareth bale | Avtor: EPA EPA
"Takšna oseba mora hoditi na pilates ali kaj podobnega. Vrhunskemu športniku tega ne moreš priporočiti. Če bi jaz imel športnika, ki ima zdrsnjen disk, in ne bi vedel, kdaj bi mu lahko začel povzročati težave, ga ne bi dal v igro. Ne bi ga silil. Ko imaš težave s tem, potem potrebuješ dobre vaje za tisti predel, ki okrepijo mišičevje. Igranje nogometa pa za to ni dobro. Če je že načeto, potem je bolje, da se izogiba naporom," je dejal dr. Parajón.

Kot kratkovidni dirkač v formuli 1

Gre za kolega dr. Richarda G. Fesslerja, ki je pred leti zaradi težav s hernijo operiral Realovega argentinskega napadalca Gonzala Higuaína. Zdaj že nekdanji član kluba je moral počivati štiri mesece, česar si Real na čelu s predsednikom Florentinom Pérezom in njegovo politiko galaktikov z Balom seveda ne more privoščiti.

"Verjamem, da gre za dovolj veliko tveganje, da bi se razvile težave zaradi tega zdrsnjenega diska. Če bi bila odločitev moja, bi imel to v mislih že dalj časa. To so kot težave z vidom: normalnega človeka ne bi motilo, ampak ali bi ga najeli za dirkača formule 1? Torej – potrebno je premisliti," še dodaja Parajón.

Drugo mnenje: "Ni razloga, da bi ga oviralo"

Mnogo bolj optimističen je bil dr. Alberto Isla, nevrokirurg iz bolnišnice La Paz, ki je v skladu z mnenjem zdravniške službe madridskega kluba menil, da kronične težave s hrbtom Valižana ne bi smele ovirati pri športnem udejstvovanju.

"Brez kakršnih koli težav. Dokler ne bo bolečin v hrbtu ni nobenega razloga, da bi ga to oviralo. Ni nujno, da se zdrsnjen disk razvije v hernijo," je za MARCO povedal dr. Isla, travmatolog dr. Jorge de las Heras pa je dodal, da je razvoj odvisen od stanja poškodbe Valižanovega diska.

"Pri veliko hernijah je šlo najprej zgolj za zdrsnjen disk, ampak mnogo se jih nikoli ne razvije. Napor fizičnih vaj visokega nivoja bi lahko pomenil dodatno tveganje, je pa tudi res, da njegove mišice v trebušnem in ledvenem predelu nudijo dodatno zaščito," je obe plati medalje predstavil De las Heras.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.