Šport > Nogomet
5 ogledov

Že polovica dobila nogo

Igor Benedejčič je po Draganu Skočiću in Albertu Bigonu že tretji trener Interbl Žurnal24 main
Trenerje slovenskih nogometnih prvoligašev menjajo kot po tekočem traku. Po polovici prvenstva se je za menjavo odločilo že pet klubov. Kdo bo naslednji v dolgi vrsti odstavljenih?

Trenerji v slovenskem nogometnem prostoru imajo skupno točko: službe izgubljajo kot po tekočem traku. V prvi polovici aktualnega prvenstva se je kar pol klubov desetčlanske slovenske prve lige odločilo za menjavo na klopi. Med trenutno ustoličenimi bomo verjetno kaj kmalu dobili novo žrtev tako imenovane šok terapije.

Pavel Pinni v Ajdovščini ni zdržal dolgo. © SPS

 
Burja jih je odpihnila 19
Za najnestrpnejše v Sloveniji veljajo vodilni možje v Ajdovščini. Na začetku sezone so stavili na z lovorikami okitenega Pavla Pinnija, od katerega pa so zahtevali povsem nerealne cilje. In ker je zasedba, nezmožna boja za vrh, po 13. kolih zasedala predzadnje mesto, je Pinni dobil nogo. Njegov naslednik Vijekoslav Lokica je že 19. trener Primorja po osamosvojitvi. Hrvat je v sedmih kolih osvojil štiri točke in je še brez zmage. Ob podobnem nadaljevanju bo kaj hitro tudi njega odpihnila slovita ajdovska burja.

Interblock v črni luknji
Pri Interblocku v tej sezoni na klopi sedi že tretji trener. Čeprav športni direktor Nenad Protega obljublja večno zvestobo Igorju Benedejčiču, pa rezultati v zadnjem času ne govorijo v njegov prid. Le ena zmaga v osmih kolih zagotovo načenja potrpljenje bogatega predsednika kluba Joca Pečečnika.

Peterica, ki je že dobila nogo v sezoni 2008/09. © Sportnet

 
Trenerji, bojte se Ptuja!
V prejšnji sezoni je na Dravini klopi sedelo kar pet različnih trenerjev. Ker je Adnan Zildžević šele drugi v tem prvenstvu, zagotovo tudi njegov položaj ni najtrdnejši. Debitant na prvoligaškem prizorišču mora prinesti več stabilnosti v ekipo nestabilnega kluba.

Na vrhu zaupajo
Na prvih šestih mestih PrveLige je kar pet klubov, ki se še niso odločili za menjave. Sporočilo je torej jasno: stalnost zbira točke in zmaguje prvenstva. Vedno.

Milivoj Bračun je v Sloveniji treniral Koper in Olimpijo. © Saša Despot

 
Mini intervju z Milivojem Bračunom
Kako gledate na pogoste trenerske menjave pri nas?
To je danes navada tudi v Evropi. Ko so začeli menjati še Nemci, ki so imeli sicer najstabilnejšo ligo, je to postalo modno.

Je uspešnost povezana s stanovitnostjo?
Manchester United, Liverpool in Arsenal, ki tradicionalno zaupajo trenerjem, so ves čas v vrhu. To veliko pove.

Koliko časa potrebuje trener, da izoblikuje ekipo po svojem okusu?
Trenerji nimajo vpliva na kupovanje igralcev, saj je to v rokah predsednikov in direktorjev. Uspešni so tisti klubi, pri katerih izbirajo trenerji.

Koliko vplivov uprav ste sami izkusili?
Sam moram biti povsem neodvisen. Sestava ekipe je le v moji domeni. Ko pridejo rezultati, stvari v svoje roke vzamejo predsedniki, saj mislijo, da vse znajo.

Kje so predsedniki bolj "tečni"?
Na Hrvaškem je to večja težava kot v Sloveniji. Pri vas se namreč poskuša vmešavati precej manj ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.