Šport > Nogomet
1 ogledov

Želel si je, da Šimundža ostane

Šimundža Maccabi Tel Aviv Maribor EPA
Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je priznal, da ga pri iskanju naslednika Anteja Šimundže čaka težka naloga. ''To je želen, a zahteven stolček,'' je dejal.

Novica, da Ante Šimundža zapušča trenerski stolček slovenskega nogometnega prvaka Maribora, ni bila presenečenje, a za nikogar bolj kot za športnega direktorja vijoličastih Zlatka Zahovića. Ta je bil vseskozi zagovornik trenerja mariborske ekipe, a bo zdaj na hitro moral poiskati naslednika za "najbolj vroč nogometni stolček v državi".

Sodu so dno izbili slabi rezultati v zadnjem obdobju, najbolj pa nedeljski domači poraz proti Olimpiji v okviru šestega kroga državnega prvenstva (0:3). Šimundža je na mesto trenerja Maribora stopil 30. novembra 2013 in od tedaj v 100 tekmah zbral 56 zmag, 22 remijev in 22 porazov, s klubom pa v minuli sezoni nastopal tudi v elitni Ligi prvakov. Po nizu slabših izidov je v ponedeljek nepreklicno odstopil z mesta trenerja, vodstvu kluba pa ni ostalo drugega, kot da njegov odstop sprejme.

Zahović naslednika trenerja še nima, ekipo bo do nadaljnjega vodil dosedanji pomočnik Saša Gajser. "Kaj naj rečem, Anteju se lahko na tem mestu samo zahvalim za vložen trud, z njim smo dosegli največje uspehe v zgodovini, a žoga je nepredvidljiva, Anteju želim vse dobro v njegovi nadaljnji karieri," je dejal Zahović.

Ekipo bo na prihodnjih treningih vodil pomočnik Gajser, kdo pa bo na klopi na prihodnji prvenstveni tekmi v soboto proti Velenju, pa še ni znano. "Vse je še sveže, vse nas je novica presenetila, zato še nismo razmišljali o človeku, ki bi Anteja nasledil. V kratkem bomo morali potegniti poteze v tej smeri, do nadaljnjega pa bo ekipo vodil pomočnik," je ob Šimundževem slovesu razkril Zahović.

Krivde za slabe izide Zahović nikoli ni pripisoval trenerju, po njegovem mnenju v ekipi ni bilo več potrebne energije za najvišje cilje. "Trener ni odgovoren, to je moje mnenje, po ekstremnih uspeh je preprosto zmanjkalo energije. V nedeljo je zmagala bolj lačna ekipa, ne boljša. Zaskrbljen sem, ker ekipa ni stara ekipa, fantje so v najboljših letih in moramo si priznati, da so živeli v ekstremnih pozitivnih rezultatskih uspehih. Na žalost slej kot prej pride padec, hočeš, nočeš. A da ima ena ekipa toliko smole, kot smo je imeli s tekmo v Astani, potem je celotno stanje v ekipi odraz te tekme in je težko analizirati ekipo samo. Fantje morajo biti ambiciozni sami, a jasno je, da ostane grenak priokus," je dejal Zahović.

Športni direktor je ob tem še enkrat poudaril velike uspehe ekipe, ki jih je ta dosegla prav pod vodstvom Šimundže. "Ni dvoma, da je Ante legenda Maribora, eden najuspešnejših trenerjev v zgodovini, velika odgovornost pa je tudi v igralcih, ki smo jim velikokrat krili hrbet, marsičesa nismo povedali, kar bi morali. Vsaka institucija ima svoje skrivnosti, tako da lahko pride tudi do take faze," je dejal Zahović.

Morebitni nov zagon ekipi bi lahko dale tudi okrepitve. "Do padca pride slej ali prej, treba je najti novo iskrico, zato smo tukaj, da poskusimo, če ne gre, je treba malo počakati. Okrepitve so ena od rešitev, imamo ekipo B, iz katere bomo črpali, a potreben je čas, ker so to mladi fantje," je dejal športni direktor, ki je vse do zadnjega poskušal Šimundžo prepričati, da spremeni odločitev.

Zdaj bo moral Zahović hitro najti novega stratega, zaradi velikih ambicij pa bo to vse prej kot lahka naloga. "Nikoli ni enostavno najti novega trenerja. Tega čaka vse prej kot lahko delo. To je želen, a zahteven stolček, lahko nanj sedeš, a je na njemu težko preživeti. Maribor je Maribor, imamo samo tri točke manj od največjega rivala, vemo, kaj nam je narediti. V športu sledijo tako vzponi kot padci, nam se je padec zgodil po enem največjih uspehov," je še dejal Zahović.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 12:52 18.avgust 2015.

    Pa smo spet pred KAVČ ANALIZO. Tokrat se bom kot kavčar lotil analize dogodkov v nogometnem klubu MARIBORss. Sem sicer ........NADALJEVANJE NA:http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/140475/nogomet-nk-maribor-kavc-analiza-v