Šport > Nogomet
8 ogledov

Želi 40 reprezentanc na mundialu

 Gianni Infantino EPA
Švicar Gianni Infantino, ki ga kandidira za predsednika Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je razkril svoje načrte o organizaciji svetovnega nogometnega prvenstva. Njegov predlog je, da bi bilo na njem 40 ekip, svetovna prvenstva pa bi lahko potekala tudi v več kot dveh državah.

Gianni Infantino, nekdanji generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), je na svoji spletni strani objavil svoj volilni manifest, med drugim je predstavil tudi svoj predlog glede organizacije svetovnega prvenstva, ki bi, tako kot bo leta 2020 potekalo evropsko prvenstvo, potekalo v več državah.

"Fifa bi morala proučiti možnost, da svetovno prvenstvo ne bi bila organizirano le v eni ali dveh državah, temveč v celotni regiji. Tako bi več držav lahko doletela čast, da bi organizirale svetovno prvenstvo," je v svojem programu, v katerem je enajst točk, zapisal Infantino. Edino svetovno prvenstvo do zdaj, ki je bilo organizirano v dveh državah, je bilosicer  leta 2002, na njem je prvič igrala tudi Slovenija, ko sta bili prirediteljici Južna Koreja in Japonska.

Njegov predlog bi lahko podprli predstavniki Azije in Afrike, vprašanje je, kako se bodo z njim strinjali v Evropi, saj bi to podaljšalo potek svetovnega prvenstva. Vendar Infantino meni, da bi se svetovno prvenstvo podaljšalo le za tri dni. Njegov predlog je, da bi prvi del svetovnega prvenstva potekal v osmih skupinah s petimi ekipami. "Tako bi bili potrebni le trije dodatni igralni dnevi, kar ne bi vplivalo na mednarodni koledar tekem," je pojasnili 46-letni Švicar.

Med drugimi predlogi velja še omeniti, da bi mandat za uradnike Fife, vključno s predsednikom, omejil na 12 let, povečala pa bi se tudi denarna sredstva, ki bi ga Fifa namenila svojim članicam za razvojne nogometne projekte.

Uradni kandidati za novega predsednika, ki bo znan 26. februarja, so ob Infantinu še jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Bahrajnčan Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Francoz Jerome Chamgagne in Južnoafričan Tokyo Sexwale. Rok za oddajo kandidatur se bo sicer iztekel 26. januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.