Šport > Nogomet
24 ogledov

Želijo zmago, a bodo zadovoljni tudi s točko

Slovenija Švica prva postava Boštjan Tacol
"Poskušali bomo zmagati, ne bomo pa razočarani, če se bomo vrnili z neodločenim rezultatom," pred drugo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji proti Norveški pravi slovenski selektor Slaviša Stojanović.

Slovenska nogometna reprezentanca je prispela v Oslo, kjer jo v torek ob 20. uri čaka druga tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014. Tekmec bo Norveška. Obe ekipi sta v prvem kolu izgubili, nov poraz bi za obe, sicer ambiciozni vrsti, pomenil korak nazaj pri uresničevanju uvrstitve na mesta, ki vodijo v Brazilijo.

Slovenija je te kvalifikacije začela z domačim porazom proti Švici, ki velja za prvega favorita skupine E, v kateri so še Ciprčani, Islandci in Albanci. Čeprav so imeli izbranci selektorja Slaviše Stojanovića na omenjenem obračunu žogo precej v svoji posesti, pa so jim mnogi očitali pomanjkanje predrznosti in inovativnosti, kar naj bi dokazoval (tudi) izbor začetne enajsterice proti Švicarjem, ki je bil na las podoben tistemu iz obdobja Matjaža Keka.

Toda za torkovo tekmo se vsaj na nekaterih igralnih mestih obetajo spremembe. Stojanović sicer razumljivo skriva svoja orožja, a v igri so tako Jasmin Kurtić kot Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik, morda tudi Josip Iličić. "Kar nekaj je alternativ. Včeraj smo nekaj preizkušali, danes bomo še dodatno. V vsakem primeru moramo razmišljati tudi o igralcih, ki so fizično močni, ki imajo dober skok, ker Norvežani igrajo absolutno na preskok. Vsaka prekinitev je nevarna, vključno z avtom, iz katerega žogo vržejo 30, 40 metrov neposredno v kazenski prostor in tam je potem borba za vsako žogo," pravi Stojanović.

Kakor koli se bodo predstavili Norvežani, ki so bili za Slovence doslej vedno neugoden tekmec (v petih tekmah so štirikrat zmagali in enkrat igrali neodločeno), bodo gosti na stadionu Ullevaal za ugoden razplet skoraj zagotovo morali zabiti zadetek. Tega jim v Stožicah proti Švicarjem kljub nekaj spodobnim priložnostim ni uspelo. Zato se selektor zaveda, da bo tokrat realizacija zelo pomemben dejavnik.

"Če se ozremo malce nazaj, vidimo, da je nekako vsaka generacija temeljila na enem ali dveh igralcih, ki sta vodila ekipo v smislu realizacije. Ali je bil to Milivoje Novaković ali Zlatko Zahovič ali v našem primeru Tim Matavž ... In če ne bomo imeli večjega spektra igralcev, ki bodo nevarni za gol, potem bomo vsakič imeli težave, ko določenemu napadalcu ne bo steklo. Moramo se truditi, da najdemo čim več igralcev, ki so sposobni zadeti. Tako kot je primer pri Švicarjih. Na eni strani ustaviš Xherdana Shaqirija ali pa Erena Derdiyoka, pa se na drugi pojavita Granit Xhaka, Tranquillo Barnetta ... Se pravi, imajo veliko število takih nogometašev, ki so sposobni zadeti gol. Tako da je v tem smislu treba poiskati rešitve," meni slovenski selektor, ki je seveda seznanjen tudi s pomanjkljivostmi norveške obrambe.

"Norveška obramba je specifična, strahovito visoka. Imajo dva ali tri igralce, ki merijo približno 195 centimetrov v višino. Je pa odvisno, za katere se bo odločil njihov selektor, ki je v zadnjih tekmah zamenjal kar nekaj igralcev. Na eni strani imajo dobre značilnosti, kar zadeva prekinitve, po drugi strani pa je drugačna njihova okretnost in sposobnost interakcije. To je treba izkoristiti," meni Stojanović. Prav to neokretnost oziroma slabo komunikacijo so na tekmi v Reykjaviku dodobra unovčili islandski nogometaši, ki so z dolgo žogo iz avta povzročili zmedo pred vrati in zabili gol. Je to tudi slovenski recept? "Mi na žalost nimamo igralca, ki bi lahko tako daleč vrgel žogo," je malce v šali povedal Stojanović, ki kot protiorožje norveški igri bolj zagovarja igro po tleh.

In ta naj bi prinesla vsaj točko. "Zagotovo se hočemo vrniti s pozitivnim rezultatom. To je cilj, poskušali bomo zmagati. A če malce drugače obrnem - poskušali bomo zmagati, ne bomo pa razočarani, če se bomo vrnili z neodločenim rezultatom," je zaključil Stojanović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.