Šport > Nogomet
1 ogledov

Željan iger in dokazovanja

Zlatan Ljubijankič se je v poslu, vrednem 2,5 milijona evrov, iz Domžal preselil Žurnal24 main
Zlatan Ljubijankič je postal novi slovenski nogometni legionar. Zdaj že nekdanji napadalec Domžal bo svojo kariero nadaljeval v Belgiji, kjer bo naslednja štiri leta in pol nastopal v majici Genta.
 

Štirikrat tudi za Slovenijo

Ljubijankič je v dresu z državnim grbom debitiral 28. februarja leta 2006, tedaj pa je dosegel tudi svoj za zdaj edini zadetek za Slovenijo na prijateljski tekmi proti Cipru. V majici Domžal je v slovenskem prvenstvu odigral kar 132 tekem in dosegel 36 zadetkov.

Od tvojega prestopa h Gentu je zdaj minil že približno teden dni. Verjetno si zdaj lahko malce bolj strnil vtise o novem klubu in novi deželi. Je Belgija upravičila tvoja pričakovanja?
Moji prvi vtisi so res izjemni. Zame je to sicer nekaj novega, vendar pa se to povsem sklada z mojimi pričakovanji. V klubu so me dobro sprejeli, mesto je res zelo lepo, tako da zaenkrat nimam nobenih pripomb.

Verjetno časa za spoznavanje novega okolja ne bo prav veliko. Glede na to, da si bil zdaj kar nekaj časa izven pogona, boš moral na treningih še toliko bolj delati. Boš nared do nadaljevanja belgijskega prvenstva?

V Belgiji sem že opravil tri treninge. Malo sem že v pogonu, vendar pa se bom moral do prvih tekem še dobro pripraviti in upam, da bom čim prej začel igrati. Dosti je seveda odvisno od mene, največ pa zagotovo od trenerja.

Barve Genta zastopa kar osem igralcev s področja nekdanje Jugoslavije. Kako ti oni pomagajo ob začetkih, se morda zaradi tega, v šali rečeno, počutiš kaj bolj domače?
Res je. Veliko so mi pomagali, sploh zdaj na začetku. Veliko mi pomaga to, da se lahko z njimi sporazumevam, prav tako pa so mi v veliko pomoč v teh dneh, ko se še počasi spoznavam s pravili, načinom dela in podobnimi stvarmi. Čez čas se bom zagotovo pobližje spoznal tudi z drugimi, tako da mislim, da sploh ne bo več pomembno, iz katerih prostorov prihajamo.

Vsaka menjava okolja je verjetno kar zahtevna. Kako se počutiš v teh dneh, ko si pravzaprav sam v povsem novem okolju?

To je res. Vsak začetek je težak. Imam res veliko opravkov. Nekaj stvari moram urediti še v Sloveniji, tako da v tem tednu "letam" z enega konca na drugega. Upam, da se bo to kmalu umirilo, res pa je, da sem tole norijo na začetku kar pričakoval. Čaka me veliko dela tako na treningih kot tudi izven njih.

 Ljubijankiču naj bi se po nekaterih informacijah v Gentu pridružil tudi branilec Gorice Marko Šuler (desno). © Saša Despot

 
V Domžalah si prebil skoraj celotno kariero. Slaviša Stojanovič je bil s teboj od 13. leta, tako da te zdaj res čaka nekaj povsem novega. Boš koga še prav posebno pogrešal?
Slavišo zagotovo. Bil je pravzaprav moj edini trener, tako da ga bom vsekakor pogrešal. Potreboval bom čas, da se navadim na novega trenerja, vendar pa sem profesionalec in moram te stvari sprejeti. Seveda bom pogrešal tudi soigralce. Skupaj smo lani osvojili naslov prvaka ter nanizali še nekaj vrhunskih rezultatov in mislim, da je res nekaj izjemnega, da je majhen klub, kot so Domžale, postal najboljši v Sloveniji. Čustva seveda ostajajo, vendar pa sem misli zdaj preusmeril v Gent.

Si v Gent prišel na zahtevo trenerja Tronda Sollieda?
Tega ne bi vedel. Po mojih podatkih so bili njihovi predstavniki večkrat v Sloveniji in očitno so bili z mojimi igrami kar zadovoljni. Odločili so se, da jim lahko pomagam, tako da menim, da je bila to kar odločitev celega kluba.

 
 

O strahu kot takem sicer ne bi mogel govoriti, res pa je morda prisotne nekaj treme. Ne nazadnje sem v novem okolju in še ne poznam prvenstva.

Zlatan Ljubijankič

 
Prestop v Gent nas je vse skupaj kar malce presenetil. Si bil tudi sam presenečen nad hitrostjo razpleta dogodkov?
Že prej sem sicer vedel nekaj malega, vendar pa nikoli ni bilo nič konkretnega. Prejšnji teden se je vse obrnilo na glavo in se razpletlo v nekaj dneh, zato sem bil res kar malce presenečen. Sem pa po drugi strani tudi vesel, da se je vse skupaj zgodilo tako hitro. Tako vsaj točno veš, pri čem si. Mislim, da je to precej bolje, kot če se stvari vlečejo dolge tedne ali mesece.

V zadnjem letu so se pojavile tudi govorice o zanimanju klubov, kot so Celtic, Werder Bremen in Atalanta. Je bilo na tem kaj resnice?
Nikoli ni bilo tako resno kot s strani Genta. Interes je nekaj povsem drugega kot konkretni pogovori. Po mojih informacijah je bil konkreten samo Gent, ostalo so bile bolj ali manj govorice.

V belgijskem prvenstvu se je preizkusilo že kar nekaj slovenskih nogometašev. Najuspešnejši je bil Sašo Udovič (Beveren), tam pa so med drugimi nastopali tudi Mladen Rudonja, Sašo Gajser in Emil Šterbal. © Saša Despot

 
Tvoje mesto pri Domžalah bo zdaj zavzel Borut Semler. Kako komentiraš to potezo kluba?
Z Borutom sva že igrala skupaj v mladi reprezentanci in mislim, da ni bojazni, da Borut svojega dela ne bi opravil dobro. Gre za dobrega in ambicioznega nogometaša, zato sem prepričan, da so v Domžalah naredili pravo potezo.

Nekajkrat si že dejal, da sanjaš o tem, da bi nekega dne zaigral v eni izmed najmočnejših evropskih lig. Imaš morda kakšne bolj konkretne želje?

Niti ne. Želim si, da bi nekega dne zaigral v eni izmed petih najmočnejših lig v Evropi, vendar pa o tem verjetno sanja vsak nogometaš. Kakšnih prav konkretnih želja pa nimam.

V zadnjih treh letih ste Domžale zapustili Dalibor Stevanovič, Branko Ilič in kot zadnji še ti. Prva dva sta imela v tujini spremenljiv uspeh. Imaš morda kaj strahu pred morebitnim neuspehom?
O strahu kot takem sicer ne bi mogel govoriti, res pa je morda prisotne nekaj treme. Ne nazadnje sem v novem okolju in še ne poznam prvenstva. Mislim, da bom prave informacije dobil po nekaj tekmah. S tem se ne želim preveč obremenjevati. Sem prihajam v želji, da pomagam ekipi in da čim več igram.

Domžale so torej ostale brez enega izmed svojih najboljših napadalcev. Misliš, da bodo letos vseeno osvojili naslov prvaka?

Verjamem, da bodo. Tudi prej so že odhajali pomembni igralci, pa so bili vseeno prvaki. Mislim, da bodo tudi brez mene osvojili nov naslov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.