Šport > Nogomet
13 ogledov

Zenitu druga evropska lovorika

Portugalec Danny je z odlično predstavo dokazal, zakaj je Zenit zanj odštel kar Žurnal24 main
Ruski Zenit iz Sankt Peterburga je na finalni tekmi evropskega nogometnega superpokala z 2:1 ugnal angleški Manchester United in osvojil svojo drugo evropsko lovoriko.
 

Superpokal, finale

Zenit : Manchester U. 2:1

V Monte Carlu se je s tradicionalnim obračunom zmagovalca Lige prvakov in pokala Uefa uradno začela nova evropska sezona. Nasproti sta si stala angleški velikan Manchester United in ruski Zenit iz Sankt Peterburga , ki je imel nekoliko presenetljivo na tribunah stadiona Stade Louis II več privržencev kot Angleži. Rusi so srečanje začeli brez prvega zvezdnika Andreja Aršavina , ki je začel na klopi za rezervne igralce, debitiral pa je "misteriozni“ Portugalec Danny , za katerega je pred dnevi Zenit odštel neverjetnih 30 milijonov evrov.

Igra je bila ob začetku prvega polčasa povsem ležerna, počasna in nedopadljiva, počasi pa je pobudo prevzemal Zenit , ki je v drugem delu prvega polčasa postajal vse nevarnejši. Najprej je nevarno zapretil Argetinec Alejandro Dominguez , vse bolj pa je vrata Edwin Van der Sarja ogrožal lani najboljši strelec pokala Uefa Pavel Pogrebnjak . Slednji je v 43. minuti zahteval enajstmetrovko po domnevni igri z roko v kazenskem prostoru, že minuto pozneje pa se je prav Pogrebnjak le vpisal med strelce. Po predložku iz kota in podaji Igorja Denisova je Pogrebnjak prehitel Paula Scholesa in povsem zasluženo Zenit popeljal v vodstvo. Manchester je v prvem polčasu razočaral, še najboljši vtis pa je pustil mladi Brazilec Anderson , ki pa ob sebi ni imel dovolj razpoloženih soigralcev.

Pavel Pogrebnjak je v prvem polčasu Zenit popeljal v vodstvo. © Reuters

 
Ob začetku drugega polčasa je v igro vstopil še prvi zvezdnik Zenita Andrej Aršavin , ki je že nekaj trenutkov po vstopu v igro preizkusil dlani Edwina Van der Sarja . Tudi nadaljevanje je pripadlo Rusom, ki so v 59. minuti zasluženo prišli še do drugega zadetka. Portugalec Danny , ki se je izkazal z odlično igro, se je lepo otresel kapetana Manchestra Ria Ferdinanda in s približno 12 metrov ugnal Van der Sarja. Angleški prvaki so še naprej igrali povsem brez idej, navkljub slabi igri pa so v 74. minuti dosegli zadetek, s katerim so se ponovno vrnili v igro. Po predložku iz kota je bil najvišji Srb Nemanja Vidić , ki je po predložku na drugo vratnico z glavo žogo potisnil za hrbet Vjačeslava Malafejeva . Manchester navkljub zadetku Vidića Rusov ni stisnil v kot, še najbližje pa je bil pet minut pred koncem rednega dela Nani , a je njegov strel zletel mimo vrat. Nekaj minut zatem sta imela Danny in Aršavin lepo priložnost, da rešita vse dvome o zmagovalcu, tik pred koncem srečanja pa je Paul Scholes prejel še drugi rumeni karton in predčasno končal tekmo. Zenit je povsem zasluženo osvojil svojo drugo evropsko lovoriko in najavil nadvse uspešno debitantsko sezono v Ligi prvakov , kjer ga v skupini H čakajo Real Madrid , Juventus in BATE iz Borisova .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.