Šport > Nogomet
39 ogledov

Židan: "Olimpija in Maribor moja kluba"

"Igralcev ne moreš privabiti le s povabilom v Olimpijo. Danes so drugi časi. Oli Žurnal24 main
Ljubljančan Gregor Židan večne derbije pozna z obeh strani. Za Mariborčane je nastopal kar devet sezon, zdaj pa bdi nad Olimpijinim naraščajem. "To so tekme, kjer je nedvomno v igri več kot le rezultat."

Gregor Židan, nedvomno eden najbolj priljubljenih Ljubljančanov v Mariboru, večni derbi pričakuje z mešanimi občutki. "Ne vemo še, ali bo stadion poln, prazen …" je zavzdihnil Židan, ki opravlja vlogo vodje mladinskega pogona pri Olimpiji.

 

Kakšno je vaše mnenje o kletkah in podobnih ukrepih?
Malo sem se pogovarjal s prijatelji in menim, da je razmišljanje o kletkah zgrešeno. Če bi bil zakon drugačen in bi za izgrede zapovedoval določeno kazen, bi vsak premislil, ali bi šel na tekmo. Gledam s stališča, da bi rad videl tekmo in tja peljal tudi družino.

 

Katerega večnega derbija se najbolj spominjate?
Vsakega. Igral sem v obeh dresih in vem, kaj pomenijo te emocije. To so tekme, kjer je nedvomno v igri več kot le rezultat. Včasih smo v šali rekli – samo da premagaš večnega rivala, imaš vso sezono mirno. Seveda moraš premagovati tudi druge.

 

Gregor Židan je nastopal za Olimpijo (1984–89), zagrebški Dinamo (199092) in Maribor (19922001).
Precej več derbijev ste odigrali na mariborski strani …

Res je, ampak če pomislim, da sem z Mariborom igral tudi za mladince Olimpije in da sem nastopal tudi v drugi ligi, kjer je bil morda še večji naboj … Spomnim se vsakega momenta – od zakulisnih igric do napetosti. Ko smo igrali v drugi ligi zahod, smo izpadli oboji, ker so Mariborčani nas. Mislim, da je bilo leta 1986. Ko pa smo za Bežigradom z Mariborom postali prvaki, sem lahko prižgal cigaro.

 

Čeprav Ljubljančan ste bili v Mariboru izjemno priljubljeni …
Saj sem še.

 

Da. S čim ste se tako prikupili Štajercem?
Pri njih cenim iskrenost in predanost Mariboru in nogometu, ki je na veliko višji ravni kot v Ljubljani. Trenutno se tudi sam trudim v službi Olimpije, da zadevo dvignemo višje.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kako naj Olimpija dohiti Mariborčane?

Treba je začeti vlagati v mlade kadre in celoten mladinski pogon. V mojih časih je imela Olimpija največ gledalcev tedaj, ko je imela veliko svojih igralcev, iz Ljubljane in okolice. Ne rečem, da je zdaj drugače, ampak v tem pogledu je treba delati.

 

Javnost se sprašuje, kje so Olimpijini mladinci. Nekaj fantov trka na vrata članov.
Srčno upam, da so ti fantje nekje blizu. Moramo se zavedati, da jim je treba dodati še kakega Neljubljančana, zato pa je potreben določen standard. Igralcev ne moreš privabiti le s povabilom v Olimpijo. Danes so drugi časi. Olimpija pomeni enako kot kak drug klub in je le eden izmed njih. Včasih je bila le Olimpija, glede pogojev moramo narediti veliko več.

 

Delate v Olimpiji, ampak glede na vaš odnos s Štajerci – bo del Gregorja Židana vesel tudi, če bo zmagal Maribor?
Ne morem navijati ne za eno na za drugo ekipo, ker imam obe za svoji. Trenutno delam v Olimpiji, z vso dušo sem v tem. Kar se tiče članskih ekip, naj zmaga nogomet. Upam, da bom tudi jaz užival v njem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.