Šport > Nogomet
31 ogledov

Zidanovi na dopingu? "Pravljice!"

Prvake iz leta 1998 na čelu z Zinedinom Zidanom obtožuje Paclet. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po klavrnem nastopu na letošnjem SP in sporu v ekipi je zdaj v Franciji odjeknila še afera v povezavi s svetovnimi prvaki iz leta 1998, ki so osumljeni, da so do naslova prišli s pomočjo prepovedanih poživil.

Nekdanji pomočnik zdravnika izbrane vrste Jean Pierre Paclet je v ta četrtek predstavljeni knjigi spet osvežil dopinške očitke na moštvo, zbrano okrog Zinedina Zidana, ki je leta 1998 osvojilo naslov prvakov. Ti so se pojavili tudi že neposredno po prvenstvu, a nato zamrli. Paclet je v svoji knjigi opozoril na sumljive krvne vzorce iz obdobja pred SP 1998. Zdravnik trdi, da so bile vrednosti hematokritov pri nekaterih nogometaših tako visoke, da bi lahko kazale na uporabo prepovedanega sredstva EPO. "Povem samo to, kar vedo vsi. Ničesar si nisem izmislil. Zvišana vrednost hematokritov ni dokaz, da je prišlo do uporabe sredstva EPO. In ker ni bilo dokazov, takrat tega nismo razkrivali," je med drugim v pogovoru za časnik Le Parisien povedal Paclet.

Takrat glavni zdravnik reprezentance Jean-Marcel Ferret temu nasprotuje: "Takrat v krvnih slikah nismo našli ničesar. V dveh primerih je šlo za lažja odstopanja hematokritov, kar pa smo si razlagali s preutrujenostjo posameznikov. Imam mirno vest." Ferret prav tako zavrača Pacletove trditve, da je zaradi naslova prvakov pred 12 leti zamolčal anomalije: "Paclet naj išče pri sebi. Pred EP 2008 je spregledal srčno napako pri Thuramu (reprezentant Lilian Thuram). Kdor stvari očita drugim, bi moral biti brez tovrstne napake."

Paclet sploh ni verodostojen. Osmešil se bo.
Marcel Desailly

Očitke zavračajo tudi nogometaši. Branilec Marcel Desailly je za radijsko postajo Europe 1 dejal: "Paclet sploh ni verodostojen. Osmešil se bo." Po Desilllyjevem mnenju želi zdravnik s tovrstnimi zapisi le prodati več knjig. Tudi zvezdnik Laurent Blanc je namige v knjigi z naslovom Implozija (L'Implosion) ocenil kot smešne. "Tukaj se pogreva že mrzla kava. Tega gospoda sploh ne poznam," je nogometaša povzela ena od radijskih postaj. Po mnenju Blanca gre le za lažnive pravljice, in kot je dejal, ima v tem trenutku povsem drugačne skrbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.