Šport > Nogomet
181 ogledov

"Zlata" Slovenca zabila za zmago

Slovenski nogometaši na Fifini lestvici ostajajo na 17. mestu. (Foto: Nik Rovan)
1/20
Žurnal24 main
Slovenija je na premierni tekmi v Športnem parku Stožice premagala Avstralijo (2:0). Po prvem polčasu brez golov sta zmagovita zadetka zabila Zlatko Dedić in Zlatan Ljubijankić.

Stožiški grom
Večkrat na tekmi se je z ene od tribun zaslišalo zamolklo bobnenje. Prvikrat smo že začeli pogledovati v nebo, ali se bliža nevihta, vendar smo brž ugotovili, da gledalci tolčejo po naslonjalih svojih stolov, kar je imelo "gromski" učinek.

Slovenska nogometna reprezentanca je na premierni tekmi na novem stadionu v Stožicah premagala Avstralijo z zadetkoma Zlatka Dedića v 78. minuti in Zlatana Ljubijankića v sodniškem podaljšku. Ljubijankić je vratarja Adama Federicija premagal po protinapadu z roba kazenskega prostora. Pri akciji za prvi gol pa sta Josip Iličić, ki je doživel svoj debi v izbrani vrsti, in Mišo Brečko kombinirala na desni stran. Nogometaš Kölna je poslal značilno uporaben predložek v kazenski prostor, kjer ga je z glavo v mrežo preusmeril od Avstralcev pozabljeni Zlatko Dedić. Slednji je vstopil v drugem delu namesto Tima Matavža.

 Takšen razplet je napovedovalo že dogajanje v zgodnejšem obdobju tekme. V 15 minutah drugega polčasa so namreč novinarske beležnice naštele kar sedem bolj ali manj nevarnih strelov slovenske reprezentance proti vratom novega avstralskega čuvaja mreže Adama Federicija. Večina je bila sproženih v coni okrog 20 metrov od avstralskega gola. Najlepšo akcijo so izpeljali Birsa, Novaković in Koren. Nova je podajo Birse učinkovito prizemljil s prsmi, Koren pa iz ugodnega položaja ni zadel cilja. Avstralci so z izenačenjem najresneje zagrozili v 83. minuti, a je poskus Lucasa Neilla s kakih petih metrov na slovensko srečo švignil mimo gola.

Rekord
Na nobeni tekmi v samostojni Sloveniji se še ni zbralo toliko gledalcev - 16.135!

Na objektu, ki podarja nove razsežnosti slovenskemu športu, so tako navijači kot nogometaši delovali z dodatno energijo. Navijaški napevi, velikanska zastava in gromozanski dres so ostali, novi sta bili kulisa in odlična akustika. "Super je, krasno. Navijači so enkratni. Upam, da bomo zmagali in bo to zapisano kot prva zmaga v Stožicah.Vidi se, da delamo napake in da nismo enaki kot na SP, ampak zagotovo bo v drugem polčasu boljše," je prvih 45 minut v zgodovini stožiškega stadiona za nacionalno televizijo pospremil branilec Matej Mavrič Rožič.

Na igrišču je večina prvega polčasa prinesla bolj ali manj enosmerni promet promet proti Marku Schwarzerju. Prednjačili so streli izven kazenskega prostora v izvedbi Roberta Korena, Andraža Kirma – posebej nevaren je bil v 35. minuti -, Milivoja Novakovića in Valterja Birse. Prav slednji je bil avtor podaje pri najresnejši slovenski priliki za zadetek. Nekdanji as Gorice je izvrstno našel še enega severnega Primorca Tima Matavža, ki je malce presenetljivo začel v najboljši enajsterici. Vendar je napadalcu Groningena žoga po zaustavljanju skrenila nekoliko bolj desno, kot bi si to želel, in tako je Schwarzer uspešno posredoval. Dve minuti pred vrnitvijo v garderobo je Birsa vnovič izvrstno prodrl, poslal odlično žogo proti Robiju Korenu, a je kapetan iz ugodnega položaja streljal previsoko. Avstralci so se predramili v 38. minuti, ko so po poskusu, ki je bil bolj predložek kot strel, zadeli okvir vrat, nato pa je obito žogo iz bližine visoko na tribuno poslal Bruce Djite. Lepo priložnost je v 42. minuti zapravil še Brett Holman. Prav temu Avstralcu pa je zadetek le nekaj sekund pred koncem polčasa preprečil Bojan Jokić s pogumnim in učinkovitim izbijanjem v kazenskem prostoru.

Prijateljska tekma:

Slovenija : Avstralija 2:0 (0:0)
Dedić (78), Ljubijankić (90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.