Šport > Nogomet
61 ogledov

Zlata žoga poslej v prvotni obliki

fifa zlata žoga ballon d'or podelitev EPA
Fifa bo pripravila drugačen izbor najboljšega nogometaša leta na svetu in pri nagradi zlata žoga ne bo več sodelovala s francosko revijo France Football.

"Pogodba med Fifo in revijo France Football je iztekla januarja letos. Partnerja smo v začetku avgusta obvestili, da ne bomo več podaljšali sodelovanja," je sporočila Fifa, ki bo še naprej podeljevala svoje nagrade za najboljšega nogometaša in nogometašico na svetu.

Zlato žogo, Ballon d'Or, je ustanovila nogometna revija France Football leta 1956 in novinarji so izbirali najboljšega nogometaša Evrope. Tako je bilo do leta 1995, ko so začeli podeljevati nagrado za najboljšega nogometaša na svetu.

Leta 2007 sta se revija in Fifa, ki je sama podeljevala nagrado nogometaš leta na svetu, dogovorili za združitev in od leta 2010 sta organizaciji skupaj pripravljala izbor za najboljšega nogometaša na svetu, nagrado zlata žoga. Glasovali so novinarji, kapetani reprezentanc ter njihovi selektorji.

Naslov za nogometaša leta 2015 je osvojil argentinski zvezdnik Lionel Messi; nogometašu Barcelone je to uspelo petič, kar je rekord, v tem združenem obdobju pa je nagrado prejel le še Portugalec Cristiano Ronaldo (2013, 2014).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.