Šport > Nogomet
14 ogledov

Zmaga za uteho Arsenala

Matić David Silva Manchester City Chelsea FA pokal
1/16
EPA
Manchester City je v prvem derbiju osmine finala gladko ugnal Chelsea, proti kateremu je v tej sezoni že dvakrat klonil. V četrtfinalu tudi Sunderland in branilec naslova Wigan Athletic. Liverpool poražen v Londonu.

Arsenal, vodilni klub angleškega državnega prvenstva je na domačem stadionu gostil Liverpool. Tekma dveh izmed najboljših angleških klubov je bila še toliko bolj začinjena, saj so se Londončani gostom na vsak način želeli oddolžiti za boleč prvenstveni poraz, ko so na Anfieldu klonili s kar 5:1. To jim je tudi uspelo, topničarji so se namreč z zmago z 2:1 prek Liverpoola prebili v četrfinale FA pokala.

Bolj podjetno so tekmo zaečeli gostje iz Liverpoola, a je Daniel Sturridge mrežo Arsenala zatresel zgolj iz zunanje strani. Po uvednem otipavanju in igro med obema kazenskima prostoroma pa so si lepo priložnst prirpavili topničarji. Predložek v kazenski prostor si je s prsmi lepo ustavil Yaya Sanogo, a je bil njego strel blokiran. Žoga pa je po bloku srečno prišla do Alexa Oxlada-Chameberlaina, ki mu ni bilo težko doseči uvodnega zadetka na tekmi.

Podolski kaznoval zapravljivega Suareza

Liverpool je po vodstvu domačih nekoliko pritisnil, da bi še pred polčasom izid poravnal. Obramba Arsenala pa je imela svoje načrte in je v prve pol ure zanesljivo ustavljala nalete gostujočih napadalcev. Domači so znova resneje začeli groziti vratom Bradleya Jonesa v zaključku prvega polčasa, a tudi oni niso našli poti do mreže. Na drugi strani je Luis Suarez z nenadnim strelom preizkusil Lukasza Fabianskega, ki se je ob tej priložnosti izkazal in njegova ekipa je na odmor odšla s prednostjo.

Drugi polčas so odločno začeli gostje, Suarez pa priložnosti ni zkoristil. Napako so domači kaznovalin hitro in brez usmiljenja. Mesut Özil je lepo podal do Oxlada-Chamberlaina, 'Ox' pa je žogo lepo poslal v kazenski prostor, kjer jo je pričakal Lukas Podolski, ki podobnih priložnosti ne zapravlja.

Po znižanju gostje pritisnili

V živahnem nadaljevanju je moral večkrat posredovati Bradley Jones, medtem ko je njegov kolega na drugi strani, Lukasz Fabianski, slabe strele rdečih spremljal le s pogledi. Poljak pa je bil nemočen ob enajstmetrovki Stevena Gerrarda, ki je s strelom ob desni vratnici psokrbel za znižanje zaostanka. Enajstmerovko je priboril Luis Suarez, ki ga je naivno spotaknil Podolski.

Gostje so po znižanju zavohali kri in prišli blizu izenačenju že dve minuti kasneje, a je imel rezervni vratar Arsenala situacijo pod nadzorom. Prekršek na robu kazenskega prostora nad Johnom Flanaganom je pomenil novo priložnost za Liverpool, Luis Suarez pa je nastreljal le živi zid. Urugvajca in soigralce je v obup spravljal tudi Fabianski, ki mu je branil tudi tisto, kar ni šlo mimo vrat, s tem pa svoji ekipi omogočil pomembno zmago in uvrstitev v četrtfinale FA pokala.

Pellegrini in Wenger dobila zadoščenje

Srečanje na stadionu Etihad so bolje začeli domačini in Edin Džeko je že v sedmi minuti zamudil na obetaven predložek Gaela Clichyja. Slabih deset minut kasneje je Yaya Touré močno sprožil, Peter Čech je žogo odbil do Stevana Jovetića, slednji pa je zadel prečko. Terensko premoč je Jovetić kronal le nekaj trenutkov kasneje.

Nekdanjega člana Partizana je na desni z dobro odmerjeno podajo našel Džeko, Črnogorec pa je s strelom v daljši kot premagal  češkega vratarja. Prišleka iz Firenc so na Otoku še pred nekaj tedni zasmehovali številni ljubitelji nogometa, saj se je po prihodu k Cityju povsem "izgubil" (#where's Jovetić je za nekaj dni postal del nogometnega vsakdana). Zadetek "balkanske naveze" si lahko ogledate na tej povezavi.

Chelsea tudi po zaostanku ni uspel zagospodariti na zelenici, domači pa bi ob dveh poskusih lahko še povišali prednost. Nevaren strel Džeka je odbil Čech, v zaključku prvega dela pa James Milner ni uspel najti soigralca, potem, ko je že prebil levi bok gostov, kjer je še enkrat več "zaspal" César Azpilicueta. Na polčas sta moštvi odšli ob minimalnim vodstvu domačih.

Nasri že zdrav kot riba

Tudi začetek nadaljevanja je bil povsem v znamenju sinje-modrih, čeprav je svoj debi za Chelsea doživel Mohamed Salah, ki je zamenjal Samuela Eto'oja. Kljub temu, da si lepše priložnosti varovanci Manuela Pellegrinija niso priigrali, so bili konstantna grožnja golu moštva s Stamford Bridga. Tekmo so dokončno "prelomili" v 67. minuti.

Rekonvalescent Samir Nasri je sprejel natančno dolgo žogo Vincenta Kompanyja, se obrnil in izmenjal dvojno podajo z razpoloženim Davidom Silvo, nato pa (na robu "offsida") zabil za podvojitev prednosti. Zadetek si lahko ogledate na tej povezavi. Le minuto pred tem je Gary Cahill z blokom v zadnjem trenutku preprečil gol Džeka, potem ko je Bošnjaku sam podaril žogo. Reprezentant BiH je v 73. pripravil še eno priložnost Nasriju, ki pa je tokrat preveč okleval.

Ostajata le še prvenstvo in Liga prvakov

V zadnjih minutah je Chelsea prevzel rahlo pobudo, a lepše priložnosti si Blues niso uspeli priigrati. Pellegrini je tako dobil zadoščenje, potem ko je v tej sezoni v prvenstvu dvakrat klonil proti Mourinhu, nazadnje doma na začetku februarja (0:1).

Poraza Portugalca se je najbrž razveselil tudi Arsène Wenger, ki si ga je Mou privoščil le dan pred gladkim izpadom iz FA pokala. Chelsea je sicer prestižno lovoriko v zadnjih sedmih letih osvojil kar štirikrat, letos pa je presenetljivo izpadel tudi v četrtfinalu ligaškega pokala proti Sunderlandu.

Gardner osrečil črne mačke

S tekmo med Sunderlandom in Southamptonom so se začeli boji osmine finala angleškega FA pokala. Finalisti ligaškega pokala so se napredovanja veselili tudi v najstarejšem nogometnem tekmovanju na svetu. Domače navijače je z edinim zadetkom na tekmi razveselil Craig Gardner.

Zaradi kritičnih vremenskih razmer je bila prestavljena tekma v Sheffieldu med Wednesdayom in Charltonom. Vsa pozornost v tem delu tekmovanja bo sumerjena v dva obračuna v katerih se bodo med seboj pomerili prvi štirje klubi prvenstvene lestvice angleške prve nogometne lige.

Danes zvečer se bosta najprej udarila Manchester City in Chelsea, jutri pa bo imel Arsenal priložnost, da se Liverpoolu maščuje za visok prvenstveni poraz.

Angleški FA pokal, osmina finala:

Sunderland : Southampton 1:0 (0:0)
Gardner (50)

Cardiff City : Wigan 1:2 (1:2)
Campbell (27); McCann (18), Watson (40)

Manchester City : Chelsea 2:0 (1:0)
Jovetić (17), Nasri (67)

Everton : Swansea City 3:1 (1:1)
Traore (5), Naismith (65), Baines (73/11-m); De Guzman (16)

Sheffield United : Nottingham Forrest 3:1 (0:1)
Coady (66), Porter (90, 93/11-m); Paterson (28)

Arsenal : Liverpool 2:1 (1:0)
Oxlade-Chamberlain (16), Podolski (47); Gerrad (59/11-m)

Brighton & Hove Albion : Hull City 1:1 (1:0)
Ulloa (30); Sagbo (85)
Koren (City) je igral celo tekmo.

Prestavljeno:
Sheffiled Wednesday - Charlton Athletic

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.