Šport > Nogomet
73 ogledov

Znova v težavah zaradi rasizma

Everton Luiz Profimedias
Rasistični škandal v srbskem nogometu odmeva tudi v drugih državah. Znova se je na tapeti sicer znašel tudi nekdanji trener Olimpije

Nekdanji trener Olimpije Marko Nikolić se je znova znašel v težavah. Za to je poskrbela vsaj rahlo ponesrečena izjava. Dejal je namreč, da bi si njegov igralec tudi zaslužil kazen, ker je odreagiral na rasistične vzklike navijačev nasprotne ekipe.

Incident se je zgodil na dvoboju med Partizanom in Radom, na njem pa je Brazilec Everton Luiz z zelenice odkoral s solzami v očeh, še prej pa se je z gesto 'zahvalil' navijačem Rada. "Everton ne bi smel reagirati. A nekaj je to pač povzročilo, a ne? Obe strani bi morali biti kaznovani. Te reči se v nogometu dogajajo, pristojni morajo zdaj določiti kazni za vpletene. To je vrnitev k realnosti srbskega nogometa," je dejal Nikolić, nad njegovimi besedami pa so se zgražali predvsem v Angliji in se spraševali, kako lahko ob rasističnih žalitvah zahteva kazen za svojega igralca.

Marko Nikolić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri tem niso pozabili omeniti njegovega incidenta pri Olimpiji, ko je Blessinga Elekeja označil za 'črnega idiota'. Zapisali so, da je zaradi 'očitnega razisma' prejel sedem tekem prepovedi vodenja Olimpije, nato pa ga je predsednik Milan Mandarić, ki je za Angleže zanimiv zaradi njegovega dolgoletnega delovanja v angleškem nogometu, tudi odpustil.

"Rasistično so me žalili vseh 90 minut. Nervirali so me tudi domači igralci, ki so to podpirali in me napadali. Na vse skupaj želim čim prej pozabiti. Rad imam Srbijo in njene prebivalce. Ampak, lepo prosim, da rečete NE rasizmu!" je po incidentu dejal Everton Luiz, ki se je naposlušal tudi opičjih krikov.

Za še večje zgražanje na otoku je poskrbela podpredsednica Rada Jelena Polić, ki je po tekmi na facebooku zapisala: "Vsa zgodba, ki se je zgodila na tekmi med Radom in Partizanom, je pristranska in žalostna. Zakaj ne odideš nazaj v Brazilijo in tam kažeš svoje črne prstke in preklinjaš brazilske matere. Takrat bo vse OK."

 

Komentarjev 2
  • Žurnalček 17:31 23.februar 2017.

    Dojemanje zmerjanja na psiho človeka deluje premosorazmerno časti posameznika ! Vsak človek ima točko preko katere ne more . Ene lahko tepeš ko vole , pa ne bodo zajokal , enim je pa samo določena beseda dovolj . Srbi pa ...prikaži večpa časti več ne poznajo , ker so jo izgubil v zadnjih noveših vojnah !

  • Pepe007 15:53 23.februar 2017.

    Odrasel moški se cmeri zaradi tega, kar mu vzklika publika?Tak žal ni primeren za nogometaša (in še za marsikateri drug poklic) in v tem ima trener prav. Kako bi tak delal nekje za šalterjem, kjer vsaka 10-ta stranka zlije ...prikaži več gnev nad zaposlenim, kot da je on pisal in sprejemal butasto zakonodajo?