Šport > Nogomet
45 ogledov

Žurka na vsakih deset metrov

Domžalski Brazilec Juninho v Sloveniji živi že štiri leta. Žurnal24 main
Brazilec Junior Wilson Xavier, bolj znan pod vzdevkom Juninho, že štiri leta nastopa za Domžale. Že drugi teden zapored predstavljamo legionarja iz nogometno najbolj nore države, Brazilije.

Pri 24 letih in po štirih letih pri naših državnih prvakih iz Domžal je Juninho že pravi veteran slovenskih nogometnih zelenic. In pravi naturalizirani Slovenec. Že dve leti je srečno zaljubljen v Slovenko, prav tako pa mu gre prav dobro od rok naš jezik. Sporazumevanje mu ne povzroča težav, kot tudi ne nogometne veščine. Pa čeprav pravi, da si malega nogometa več ne želi igrati, ker je v desetih letih, odkar ga je nazadnje prakticiral, izgubil veliko večino trikov iz svojega repertoarja.

Juninho navija za Palmeiras. © Saša Despot

 
"Prihajam iz Paranaie, mesta oddaljenega pet ali šest ur iz Sao Paola," je pogovor začela domžalska številka deset, potem pa je beseda nanesla na prihod v Slovenijo. "S svojo ekipo sem igral na nekem mladinskem turnirju v Italiji, nakar sem šest mesecev ostal pri Chievu. Tam sem igral za mladince in včasih treniral s člani. Čakal sem, če bi mogoče dobil nemško državljanstvo, saj imam od tam prednike, vendar ni uspelo. Tako sem prišel v Domžale."

V Domžalah je naletel na klub, ki je rasel v koraku in na … mraz! "Zame je bila največja težava mraz, poleg tega pa je tudi jezik zelo težak. Ko sem prišel sem, mi je bil tuj kot kitajščina. Dodatna težava je bila, ker v Braziliji tudi angleščine ne uporabljamo veliko. Tu sem tudi prvič videl sneg. Ta je začel padati kar med treningom. Hitro sem ga fotografiral," skozi smeh razlaga simpatični Brazilec, ki je tudi pri nas našel nekaj sonarodnjakov. "V Ljubljani poznam dva Brazilca, punco in fanta, zdaj pa sem v stiku tudi s Tavaresom iz Maribora. Prej sva se sicer videvala le na tekmah, odkar pa sem si uredil internet in MSN, sva v stalnem stiku."

V majici Domžal © SPS

 
In kaj mu je pri nas še všeč? Poleg deklet seveda. "Živim sicer v Domžalah, velikokrat pa skočim do Ljubljane na pijačo. Zelo všeč mi je tudi Bled. Prijateljem v Braziliji se zdi zelo smešno, v kako majhnem mestu živim. V Braziliji živim v mestu, ki ima 100 tisoč prebivalcev in velja za majhno. Ko povem, da imajo Domžale 20 tisoč prebivalcev, se smejijo. Vendar mi majhno mesto ustreza, je mirno, Ljubljana pa je zelo blizu," pravi Žuni, ki ima tudi dve sestri. Njegov oče pa ima medtem kar devet bratov in sester. Juninho skozi smeh pove, da nekoč pač niso poznali televizije.

Med nogometaši občuduje predvsem Ronaldinha in je občudoval Zinedina Zidana . Prizna, da je prvi zadnji dve leti v slabi formi. In ob imenu katerega kluba mu hitreje bije srce? "Doma navijam za Palmeiras, za katerega je navijal že moj dedek, v Evropi pa za Barcelono. Ko sem prišel v Evropo in videl Barco na televiziji, sem se takoj zaljubil v njen nogomet. Tudi zaradi Ronaldinha. Zdaj v Braziliji precej spremljamo tudi evropski nogomet, saj tu nastopa cel kup naših igralcev."

Skozi svojo kariero je srečal tudi nekatera znana imena brazilskega nogometa. "Pri Fluminenseju sem pri kadetih igral skupaj s Carlosom Albertom, ki je kasneje igral za Porto in Werder, zadel pa je tudi v finalu Lige prvakov. Na nekem turnirju sem igral tudi proti Diegu, ki je zdaj pri Werderju, pa proti Sammirju, danes članu Dinama. Poznam pa tudi reprezentanta Rafinho, s katerim sem dokaj redno v stiku," pravi domžalski vezist, ki je tudi v Sloveniji spoznal nekaj zelo dobrih igralcev.

Juninho je igral tudi s Carlosom Albertom. © Saša Despot

 
"V Domžalah sem v teh štirih letih igral z nekaterimi zelo dobrimi nogometaši, taka sta recimo Stevanovič in Ilič, ki sta odšla v Španijo, pa Ljubijankič. Omenil bi še Demirovića. Igral sem tudi s Cimerotičem, ki ima odlično tehniko in je vselej pripravljen na hec in smeh," pripoveduje Juninho, ki se kot vsi njegovi rojaki, vselej veseli dopusta v domačih logih.

 

Legionarji

Marcos Tavares
Dario Zahora

"Decembra odhajam domov, saj imam mesec dni dopusta in takrat je pri nas tudi najbolj vroče." Pa rad – kot večina Brazilcev – tudi zapleše? "Mislim, da to ni le lastnost Brazilcev. V Braziliji imamo sambo in ko greš ven, imaš žurko na vsakih deset metrov. V Braziliji so ljudje bolj živahni, bolj sproščeni in predvsem manj resni."

Preden je Juninho odhitel na trening smo mu nekoliko v šali postavili še večno vprašanje: Pele ali Maradona? "Pele. Če bi rekel Maradona ne bi mogel nazaj v Brazilijo," je smeje pogovor za zurnal24.si sklenil domžalski Brazilec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.