Šport > Nogomet
18 ogledov

Žurnal obiskal Emirates Cup in Highbury

1/25
Žurnal24 main
Njihov stari stadion Highbury je danes razkošna stanovanjska soseska, novi, poimenovan po pokrovitelju Emirates, pa najlepši v Londonu. Obiskali smo ju v času Emirates Cupa 2010, ki ga je Arsenal tudi dobil.
Arsenal je Emirates Cup, pripravljalni turnir pred začetkom nove sezone, na katerem so sodelovali še Celtic, AC Milan in Lyon, dobil z osmimi točkami. Najprej je v soboto z 1:1 remiziral z Milanom in nato v nedeljo s 3:2 premagal Celtic. Štiri točke je dobil za remi in zmago in še štiri za štiri zadetke. Na tekmi so pogrešali Cesca Fabregasa. Dan po tekmi so londonski časniki pisali, da je blizu selitve v Barcelono. A to smo že tolikokrat slišali.

Izkoristi prijetno s koristnim, pravijo. In tako sem med svojim poletnim potepanjem po Angliji obiskal nekaj veličastnih športnih objektov v Londonu. V prvem delu športne fotoreportaže vam ponujam utrinke s starega (Highbury) in novega (Emirates) stadiona premierligaša Arsenala ter iz njihove trgovine z navijaškimi pripomočki (težko sicer rečemo, da opekač za kruh spada med navijaške pripomočke, kajne?).

Če si v vlogi navijača, je do vstopnic za tekme Premier League skoraj nemogoče priti. Za Emirates Cup, ki je na Arsenalovem stadionu Emirates potekal minuli vikend, pa se jih je teden dni prej še dalo dobiti (a le tiste najcenejše - po 31 funtov - za ne najboljše mesto na stadionu). Kljub vsemu je bilo prvo doživetje z nogometom na angleških tleh čudovito. Priznam pa, da so me domači navijači malo razočarali, saj so ponudili le malo od tolikokrat opevanega angleškega navijanja. Je pa zato vsaj nekaj tisoč gostujočih Celticovih navijačev pelo in navijalo na ves glas in tako povsem zasenčilo londonske ljubitelje okroglega usnja.

Kakšen je danes Highbury in kak lepotec je Emirates Stadium poglejte v dodani fotoreportaži. V videu pa kratek utrinek navijaškega vzdušja na tekmi Arsenala in Celtica.

Emirates Stadium, kamor se je Arsenal preselil leta 2006, sprejme dobrih 60.000 navijačev, s čimer je tretji največji v Londonu (za Wembleyjem in ragbijskim Twickenhamom), a vsaj za moj okus najlepši v mestu. Klub je stal 470 milijonov evrov. Arsenal je novi stadion nujno potreboval, saj je bil stari Highbury z manj kot 40.000 sedeži premajhen in zastarel. Če so na starem na leto za tekme Premier League sprejeli nekaj več kot 700.000 navijačev, jih zdaj v eni sezoni prek 1,1 milijona. Del projekta gradnje novega stadiona je bila preobrazba starega v luksuzno stanovanjsko sosesko, s čimer je okrožje Islington dobilo prek 2.000 novih stanovanj.

Emirates Stadium je za naše predstave pravi orjak, kar povedo tudi naslednji podatki: ima 150 VIP lož, 250 lokalov s hitro hrano in pijačo, 900 prostorov s stranišči, zgrajen je iz okoli 10.000 ton betona in 3.000 ton jekla, ima 2.000 vrat, 100 stopnišč in 13 dvigal ter trgovino na 1.000 kvadratnih metrih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.