Šport > Nogomet
28 ogledov

Žurnalova enajsterica leta 2010

1/12
Žurnal24 main
Dan pred silvestrovim potegnimo črto pod nogometno leto 2010. Tu je najboljša enajsterica po izboru športnih novinarjev Žurnala. Največ glasov je dobil Lionel Messi, spet pa ni prostora za Cristiana Ronalda.

Za Cristianom Ronaldom je nekaj slabih dni. Potem ko ga je iz najboljše enajsterice leta izpustil francoski L'Equipe, je zdaj ostal še brez največjega priznanja v svetu športa, saj ga ni niti v Žurnalovi enajsterici leta. Seveda se šalimo, toda le glede velikosti naše nagrade, saj Portugalec prav zares ni prišel med najboljših enajst. Zato pa so si vpoklic prislužili naslednji nogometaši:

Vratar: Julio Cesar (Internazionale Milano)
Glede naše številke ena se je obetal hud obračun med kasnejšim zmagovalcem Juliem Cesarjem in Ikerjem Casillasom. Kot kaže, pa niti nesporazum z lastnim branilcem v četrtfinalu svetovnega prvenstva ni dovolj omadeževal fantastične sezone za Brazilca. Če je José Mourinho pri čem predvidljiv, je to dejstvo, da vsako ekipo začne graditi okrog zanesljivega vratarja. In Cesar je v Interjevi šampionski sezoni to prav gotovo bil.

Desni bočni branilec: Maicon (Internazionale Milano)
Avtomatska izbira pri vsaki namišljeni ekipi. Maicon je v letu 2010 postal sinonim za bočnega branilca, njegovo premišljeno vključevanje v napad in obrambna neprebojnost pa sta postali vrlini, ki jo na tem igralnem položaju lahko v takšnih količinah najdemo pri res redkih nogometaših. Nekaj slabši začetek sezone 2010/11 in tekanje za Garethom Balom ga ni izrinilo iz naše enajsterice.

Osrednji branilec: Carles Puyol (FC Barcelona)
Skupaj s klubskim soigralcem Gerardom Piquéjem in vratarjem Ikerjem Casillasom je Carles Puyol predstavljal temelj težko pričakovanega španskega skoka na vrh sveta. Eden najbolj nepriljubljenih nogometašev na Iberskem polotoku je z golom Nemčiji v polfinalu SP omehčal tudi srca rojakov Nekataloncev, z brezkompromisnimi predstavami pa nadaljeval tudi v novi klubski sezoni. Eden redkih branilcev, ki je z leti vedno boljši.

Osrednji branilec: Nemanja Vidić (Manchester United)
Pravi čudež je, da je Manchester United v letošnji sezoni še nepremagan. Moštvo do izdihljajev leta 2010 ni blestelo, zaradi poškodbe Ria Ferdinanda pa je moral glavno breme prevzemati Nemanja Vidić. Skupaj z negotovim Johnnyjem Evansom je opravil velik posel v zadnji vrsti rdečih vragov in vsaj malce pozabil na spet katastrofalno epizodo na svetovnem prvenstvu, kjer si je proti Nemčiji privoščil še obvezen trenutek norosti.

Levi bočni branilec: Philipp Lahm (Bayern München)
Kot kaže, bo Philipp Lahm za večno obsojen na "žongliranje" po zadnji vrsti, kjer ga tako v klubu kot reprezentanci koristijo praktično na vseh položajih. Verjetno bo tudi zato za vedno ostal eden skritih junakov nemške reprezentance in Bayerna Münchna, s katerim se je uvrstil v letošnji finale Lige prvakov. Tik pred SP je prevzel kontroverzni kapetanski trak Nemčije in ekipo vzorno vodil vse do polfinala, kjer so bili Španci pač premočni.

Vezisti: Xavi Hernández (FC Barcelona)
Velika krivica se bo verjetno zgodila na začetku leta 2011, ko bo Xavi Hernández ostal brez zaslužene zlate žoge. Za svoji moštvi, tako Barcelono kot špansko reprezentanco, je bil vedno nepogrešljiv, a so hvalospevi o njegovi igri začeli glasneje odmevati šele v letošnji sezoni. Maestro sredine igrišča je leto 2010 odigral v življenjski formi in zrežiral več zmag, kot si sploh lahko predstavljamo.

Wesley Sneijder (Internazionale Milano)
Če osvojiš vse, kar se osvojiti da, a vseeno nisi niti med najboljšimi tremi nogometaši leta, potem ti je gotovo ime Wesley Sneijder. K Interju je prišel kot "odpadek" Reala Madrida in nekdanje delodajalce utišal kot le malokdo. Motor Nerazzurrov iz Nizozemske bi z naslovom svetovnega prvaka zaključil pravljično leto, a je imela Španija drugačno računico. Še en dokaz, da nogomet ni pravična igra. Ima pa vsaj lepo ženo.

Andrés Iniesta (FC Barcelona)
Poštenost, skromnost, mirnost ... Andrés Iniesta pooseblja novoodkritega duha Španije, ki je bil, kako ironično, izoblikovan v Kataloniji. Eden redkih nogometašev Barcelone z oboževalci v Madridu je odločil finale svetovnega prvenstva in zadetek posvetil umrlemu Danielu Jarqueju. Iniesta je lep primer tega, da so tudi nogometaši lahko skromni, če se le potrudijo. Slišiš, Cristiano?

Gareth Bale (Tottenham Hotspur)
Tako kot rojak Ryan Giggs bo verjetno do konca kariere obsojen na odsotnost z velikih reprezentančnih tekmovanj, toda Gareth Bale je z nekaj neverjetnimi tekmami v dresu Tottenhama Hotspura spisal izjemno zgodbo o uspehu. Še nedolgo nazaj so se mu smejali, ko je bil po prihodu iz Southamptona kot velik talent praktično "izključen" iz prve postave Spursov, ki z njim v postavi niso mogli zmagati. Zdaj? Vprašajte Maicona!

Mesut Özil (Real Madrid)
Eden najboljših igralcev svetovnega prvenstva si je za igre v Južni Afriki prislužil prestop k Realu Madridu. "Zdaj bomo videli," so govorili kritiki, "če je Mesut Özil, Nemec turških korenin z 'marsovskim' obrazom, sposoben velikih stvari." Zaenkrat si je s svojimi predstavami pri kraljevem klubu praktično rezerviral prvo postavo in Joséju Mourinhu še bolj posivil lase. Kam bo dal Kakája, ko se le-ta končno vrne po poškodbi? Na Özilovo mesto prav gotovo ne.

Napadalec: Lionel Messi (FC Barcelona)
Spet je težko izbrati vrhunec leta za Argentinca Lionela Messija. Hat-trick Arsenalu, gol Realu na Santiagu Bernabéu, slalom proti Zaragozi ... Messi je tudi v letu 2010 potrdil svojo prevlado, zlato žogo pa mu bo verjetno odnesel izpad z Argentino v četrtfinalu SP. Njegove dobre predstave pri Barceloni in slabe pri Argentini so tudi dokaz, da en nogometaš še ne naredi ekipe. Pa če se še tako potrudi ...

Izbor športnega uredništva Žurnala:

Žiga Švigelj (4-4-2): Casillas; Ramos, Puyol, Piqué, Lahm; Sneijder, Bale, Xavi, Iniesta; Messi, C. Ronaldo

Matej Podgoršek (4-3-3): S. Handanovič; Sagna, Puyol, Vidić, Evra; Nasri, Fábregas,  Xavi; Messi, Iniesta, Drogba

Marko Gašparin (4-3-3): Julio Cesar; Maicon, Puyol, Vidić, Bale; Xavi, Özil, Sneijder; Messi, Müller, Higuaín.

Igor Kovačič (4-4-2): Hart; Maicon, Vermaelen, Terry, Clichy; Nasri, Sneijder, Özil, Bale; Messi, C. Ronaldo.

Lojze Grčman (4-4-2): Julio Cesar; Daniel Alves, Puyol, Vidić, Bale; Fabregas, Iniesta, Sneijder, Schweinsteiger; Messi, Eto'o.

Marko Hrastar (4-4-2): Julio Cesar; Maicon, Piqué, Vidić, Evra; Xavi, Sneijder, Nasri, Özil; Messi, Rooney.

Jan Krstovski (4-3-3): Julio Cesar; Maicon, Puyol, Lucio, Lahm; Busquets, Xavi, Sneijder; Iniesta, Messi, Villa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.