Šport > Nogomet
23 ogledov

Zveza začela ofenzivo: Costa za Španijo!

Diego Costa Real Valladolid Atletico Madrid Liga BBVA Španija prvenstvo EPA
Dnevnik AS je v sredo zvečer poročal, da je Španska nogometna zveza (RFEF) tudi uradno navezala stik z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) glede možnosti igranja Diega Coste za reprezentanco.

Brazilski napadalec Diego Costa je po odhodu Radamela Falcaa brez dvoma postal prva zvezda Altética Madrida, njegove izvrstne predstave na začetku letošnje sezone pa naj bi dokončno prepričale tudi Špansko nogometno zvezo (RFEF), ki se že dalj časa poigrava z mislijo, da bi Brazilec lahko nastopal za njihovo reprezentanco.

Costa je za Brazilijo zaenkrat igral le na prijateljskih tekmah, zato lahko pred prvim uradnim nastopom še vedno "izbira". Španska zveza naj bi v zadnjih urah navezala stik z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa), ki mora prižgati zeleno luč za to, da ga na svoj novi seznam uvrsti selektor Vicente del Bosque.

Za Brazilijo le pet minut

RFEF se je s Fifo o Costi zaenkrat pogovarjala le ustno, Fifa pa ji je naročila, da zahtevo predloži tudi v pisni obliki, da jo pregleda tudi s pravnega vidika. Po poročanju dnevnika El País je dokument že v Zürichu, odgovor Fife pa naj bi prišel v zelo kratkem času.

V Lagartu rojeni 24-letni Costa je dobil vpoklic za dve prijateljski tekmi Brazilije, proti Italiji v Švici in Rusiji v Angliji, kjer je "canarinha" gostovala marca letos. Selektor Luiz Felipe Scolari mu je skupno namenil zgolj pet minut in ga kasneje ni vzel na pokal konfederacij, kjer je Brazilija nato osvojila naslov.

Brazilija ima zvezane roke

Španci se pri Fifi sklicujejo na sedmi člen 15. poglavja pravilnika, ki pravi, da lahko "igralec z več kot enim državljanstvom zamenja zvezo, če ni odigral uradne mednarodne tekme A-reprezentance za zvezo, pri kateri se nahaja".

Ker ni bil v ekipi za pokal konfederacij, Brazilija ne more blokirati njegovega vpoklica za špansko reprezentanco, saj po koncu turnirja ni odigrala še niti ene tekme, medtem ko Špance čakata dve kvalifikacijski tekmi proti Belorusiji in Gruziji (11. in 15. oktober).

Pripravljen je igrati

Costa naj bi RFEF že dejal, da je pripravljen nastopati za Španijo. K Atléticu je iz Brage prišel leta 2007 kot 18-letnik. "Atléti" so takrat zanj plačali 3,5 milijona evrov, posodili pa so ga tudi Celti Vigu, Albaceteju, Valladolidu in Rayu Vallecanu.

Brazilec se je v lanski sezoni dokončno ustalil v prvi postavi rdeče-belih, 5. julija pa je postal tudi španski državljan. S sedmimi zadetki na šestih tekmah je Costa zaenkrat prvi strelec španske lige skupaj z Barceloninim zvezdnikom Lionelom Messijem. Poleg nespornih igralskih kvalitet ga krasi tudi sposobnost, da je z mnogimi teatralnimi vložki na vsaki tekmi v središču pozornosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.