Šport
13 ogledov

Nogometaši mu jemljejo denar

Christopher Strasser se na DOS vrača bolje pripravljen. Žurnal24 main
Tik pred startom Dirke okrog Slovenije smo se pogovarjali z lani tretjeuvrščenim Christophom Strasserjem, ki si tokrat želi še više, saj pravi, da je precej bolje pripravljen kot lani.
 
 

Sem profesionalec. To pomeni, da je ta šport moje življenje.

Christopher Strasser

 
Kako dobro pripravljeni ste prišli na DOS?
Mislim, da sem zelo dober. Tokrat sem si pred dvema tednoma celo ogledal nekatere dele proge, tako da sem še toliko bolj pripravljen kot lani, ko sem v cilju zaostal samo za Robičem in Balohom.

Pravite, da ste prišli na ogled proge. Kje bo najtežje?
S kolesom sem prepeljal prvih štiristo kilometrov. Povzpel sem se tudi na Vršič. Sicer pa lahko rečem, da je proga zahtevna, in čeprav ni posebno dolgih vzponov, je precej kratkih in strmih, ki si eden za drugim tako hitro sledijo, da ni časa za počitek.

Torej lahko tokrat od vas pričakujemo še boljšo vožnjo?
Z lansko uvrstitvijo sem bil zadovoljen, saj sem še dan pred startom imel velike težave s spanjem. Nikakor nisem mogel zaspati, kar sem drago plačal že na startu, kjer sem bil že kar pošteno zaspan in utrujen. Potem pa si predstavljajte, da sem moral zdržati še več kot 60 ur dirkanja. Poleg tega sem vmes naredil še kar nekaj nepotrebnih in neumnih napak. Upam, da jih bom tokrat naredil manj in da mi uspe dirko odpeljati še bolje.


Lani je Strasser (levo) zaostal le za Juretom Robičem (v sredini) in Markom Balohom (desno). © Osebni arhiv

 
Pravite, da ste v formi, pa je po vašem mnenju lanski zmagovalec premagljiv?
Tega pa ne vem. Bomo videli na dirki, vnaprej pa ne morem nič napovedati.

Vemo, da je dirka dolga, kako boste začeli? Hitro, počasi …
Lani sem dirko začel počasi, saj nisem vedel, kako močan sem in kakšen tempo si lahko izberem. Letos pa se poznam nekoliko bolje, zato lahko rečem, da bom že takoj na začetku nekoliko več tvegal in šel hitreje. Izgubiti tako ali tako nimam kaj.

Koliko treninga pa je sploh potrebnega, da lahko dosegate takšne rezultate?
Po koncu lanske dirke sva se z Juretom Robičem pogovarjala in ugotovila, da sva naredila približno enako število kilometrov. Njihovega natančnega števila pa vam tudi tokrat ne morem povedati, saj na treningih gledam bolj na ure, ki jih preživim na kolesu.

Kako pa usklajujete treninge in 'normalno' življenje?
Sem profesionalec, drugače se s tem športom na tako visoki ravni ne bi mogel ukvarjati. To pomeni, da je ta šport moje življenje.

Kako je prišlo do odločitve, da nastopite na tej dirki?
Preprosto. Lani sem se te dirke udeležil zato, ker je podobna preizkušnja v Avstriji odpadla. Zato sem moral poiskati drugo dirko in tako sem 'pristal' tukaj.


Tako se je Strasser lani spopadal z vzponom na Vršič. © Osebni arhiv

 
Če ste danes spet tukaj, pomeni, da ste bili z lansko dirko zadovoljni.
Da. Bila je odlično organizirana. Poleg tega pa je lepo spoznavati tako lepe kraje, kot jih imate tukaj. V Slovenijo sem se vrnil res z največjim veseljem.

Omenili ste, da je bil DOS odlično organiziran.
Organizacija je bila brez dvoma najboljša od vseh dirk, ki sem jih do zdaj vozil. Najprej sem v tem letu hotel oditi na RAAM, vendar sem si pozneje premislil. Raje sem izbral DOS, saj vem, da bi na obeh dirkah težko nastopil, vsaj ne na visoki ravni.

 

Preberite še ...

Intervju: Jure Robič
Intervju: Marko Baloh
Prek tisoč kilometrov trpljenja

Nekateri, med drugimi tudi Robič, vozijo oboje in jim to tudi uspeva. So razlog, da v Ameriko ne potujete, mogoče finančna sredstva?
Ne, še zdaleč ne. Mislim, da bi denarja imel več kot dovolj. Sem sem prišel, ker sem bil z lansko organizacijo več kot zadovoljen.

Mnogi se pritožujejo nad tem, da težko najdejo sponzorje. Se tudi vi ukvarjate s podobnimi težavami?
Sponzorjev res ni lahko najti. Še posebno letos, ko imamo v Avstriji evropsko prvenstvo v nogometu. Praktično vsi sponzorji svoj denar vlagajo v nogomet, tako da ga za druge športnike ne ostane dovolj. Vendar, naj poudarim, da sam nimam težav, saj mi ob strani stoji kar nekaj zvestih sponzorjev.

Torej ste eden od redkih kolesarjev, ki se ne ukvarja s podobnimi težavami.
Zavedam se, da se je kolesarstvo nasploh znašlo v rahlih težavah. Za to je kriv predvsem doping, zaradi katerega je kolesarjem težko najti sponzorje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.