Šport
14 ogledov

Nole dokazal, da si zasluži prvo mesto!

Novak Djoković
1/18
Reuters
Teniška poslastica letošnjega leta, finale Wimbledona med Rafaelom Nadalom in Novakom Djokovićem je pripadel Srbu. S 3:1 v nizih in atomskim tenisom je Nole dokazal, da bo v ponedeljek zasluženo postal prvi igralec ATP-lestvice.

Djoković je po finalu navdušeno razlagal: ''Težko je opisati ta občutek s katerimi koli besedami. To je najboljši dan mojega življenja. Zmagal sem na turnirju, ki sem ga kot prvega gledal na televiziji. To so bile moje sanje. Zdi se mi, kot da bi še vedno spal in le sanjal.'' Tudi tokrat s pokalom ob roki takoj po koncu dvoboja ni pozabil na svojo družino, ki mu je skozi celoten turnir stala ob strani. "Lepo je deliti take trenutke s svojo družino, lepo je, da so lahko tako blizu mene ob takšnem uspehu."

Nadal, ki je proti Srbu klonil že petič letos, po tretjem finalnem wimbledonskem porazu ni bil pretirano razočaran. ''Čestital bi Novaku in njegovi ekipi za zmago ter za celotno fantastično sezono. Lahko si predstavljam, kako se Djoković počuti danes. To je poseben dan. Zame je vedno bilo najlepše biti tukaj.'' Majorčan, ki bo v ponedeljek predal prvo mesto na ATP-lestvici prav Noletu, je po koncu dvoboja športno priznal premoč. ''Poskušal sem po najboljših močeh, toda danes je bil nekdo preprosto predober.''

Kako se je razpletalo?

Igralca sta začela izjemno suvereno in na svoj začetni udarec igrala fantastično vse do izida 4:5 in 30:0 na Špančev servis, ko je Nadal popustil in Djoković se je s štirmi zaporednimi točkami dokopal do prvega brejka na dvoboju, kar mu je prineslo tudi zmago v prvem nizu (6:4). Nadal sploh ni igral slabo: do zadnje, desete igre prvega niza je imel kar 91-odstotni prvi servis, toda le dve nevsiljeni napaki Noleta sta bili preveč tudi za razpoleženega Španca.

Majorčan je na začetku drugega niza nekoliko popustil in še predno se je zavedel, je Nole že vodil z dvema brejkoma prednosti (1:5). Srb je brez težav s pravo teniško lekcijo prišel do vodstva z 2:0 v nizih. Tako kot v prvem je Djoković tudi v polurnem drugem nizu, ki ga je dobil z izidom 6:1, napravil le dve nevsiljeni napaki.

Po atomski predstavi Srba pa je sledil razpad igre Noleta. Odstotek prvega servisa je padel, v igro Djokovića pa so se prikradle številne nevsiljene napake. Nadal, ki je do prve brejk priložnosti in do prvega odvzema servisa prišel šele v 19. (!) igri dvoboja, je ohranil igro na prejšnjem nivoju in Srbu vrnil za ponižanje v drugem nizu. Z identičnim izidom, 6:1 je izid v nizih znižal na 1:2.

Če je bilo za pričakovati, da bo Nadal nadaljeval s fantastično predstavo, pa temu ni bilo tako. Nole je prišel do brejka v drugi igri in hitro povedel z 2:0. A Nadal se je še enkrat več vrnil in hitro izenačil na 2:2. Pri izidu 3:4 pa je prvič v dvoboju vidno padel tudi Nadal. Dvojna napaka, dve nevsiljeni napaki in Nole je prišel do brejka v osmi igri zadnjega niza. Tako kot vse prejšnje nize je tudi četrtega (6:3) dobil tisti tenisač, ki je otvoril prvo servisno igro v nizu. Nole je tako postal novi wimbledonski šampion.

Wimbledon, moški finale:

Rafael Nadal (Špa/1) : Novak Djoković (Srb/2) 4:6, 1:6, 6:1, 3:6

Komentarjev 2
  • leelee 06:21 04.julij 2011.

    Nole, no. 1!!! To careee!!!

  • 1111 21:06 03.julij 2011.

    Nole iskrene čestitke!!!