Šport
2334 ogledov

Noro, noro, noro! Janja Garnbret je nesporna kraljica Evrope

Janja Garnbret Epa
Najboljša slovenska plezalka je na EP v Münchnu osvojila še tretje zlato odličje. Popoln slovenski dan je z drugim mestom zaokrožila Mia Krampl.

Janja Garnbret je prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost.

Garnbretova je kot prva na istem evropskem prvenstvu osvojila tri naslove, trojček zmag, po težavnosti in balvanih še v kombinaciji, ki bo na OI 2024 v Parizu.

Za popoln slovenski dan v Münchnu je z drugim mestom poskrbela Mia Krampl.

Mia Krampl | Avtor: Profimedia Profimedia

V kombinaciji so se tekmovalke danes rangirale po povsem novem točkovanju. Na voljo je bilo 200 točk, 100 točk v balvanih in 100 točk v težavnosti.

V obeh današnjih finalnih krogih, v katerih se je merilo osem finalistk, je slavila Garnbretova, ki je že z osvojenimi štirimi balvani, tremi v prvem poskusu, in enem v dveh, osvojila največ - 99,9 točke. Tudi v težavnostnem delu je Garnbretova potrdila status najboljše, ko je osvojila vrh smeri ter svoj tretji naslov evropske prvakinje v bavarski prestolnici osvojila z rekordnim izkupičkom 199,9 točke.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

Presenetljivo dobro se je v balvanski rundi finala odrezala Golničanka Kramplova. Po prvem delu je bila tretja z 80,9 točke, dvema vrhovoma v prvem poskusu, enim v dveh in cono. V težavnosti pa je splezala vse do vrha ter si zagotovila kolajno z izkupičkom 180,9 točke ter priborila dvojno slovensko zmago v bavarski prestolnici.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa
Posamični težavnostna in balvanska tekma na prvenstvu stare celine sta predstavljali kvalifikacijska kroga za uvrstitev v finale kombinacije po posebnem točkovanju. Na poti do super finala je Garnbretova osvojila rekordnih 2000 točk, Kramplova, ki je bila četrta v težavnosti in 21. balvanih, je bila v tej razvrstitvi sedma.

"Danes sigurno ni bilo lahko, se mi zdi, da so štirje dnevi tekmovanja prej pustili posledice, dva dneva premora vseeno nista bila dovolj," so bile prve besede trikratne münchenske evropske prvakinje po prihodu v mešano cono prizorišča na Kraljevem trgu.

"Sem bila kar utrujena, tako fizično kot psihično. Sem se morala mentalno pripraviti, sem vesela, da sem se uspela toliko zbrati, da sem oddelala tako, kot je bilo treba," je dejala Garnbretova, ki je naslovu olimpijske prvakinje in šestim naslovom svetovne prvakinje na Bavarskem dodala še tri naslove evropske prvakinje.

Svoj prvi naslov prvakinje stare celine je sicer osvojila leta 2017, a v neolimpijski kombinaciji.

"Tako balvani kot težavnostna smer so bili danes lahki, zaradi česar si nisi smel privoščiti niti minimalne napake, danes si moral splezati do vrha, in težavnostno smer in vse štiri finalne balvane," je strnila Garnbretova, kar ji je tudi kot edini uspelo.

"Mi veliko pomeni, kljub temu da bi nekateri lahko rekli, da gre 'samo' za evropsko prvenstvo, da je to nekaj, kar moram zmagati, še zmeraj sem si to zelo želela, da lahko rečem, da sem evropska prvakinja. Sem res vesela, da mi je to uspelo, pa da nisem le enkratna, ampak trikratna evropska prvakinja je še toliko bolj neverjetno, res je fantastično," je bila vzhičena 23-letna Korošica.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

"Na tekmi se lahko zgodi karkoli, moraš biti stoodstotno ti, s pravo energijo, zbran, moraš imeti dober dan, vse se ti mora 'poklopiti'. Ni tako samoumevno, da zmagam. In vsake zmage sem tako vesela, kot bi bila moja prva," je povedala serijska zmagovalka in šampionka Garnbretova.

"München je fenomenalna tekma, vedno sem rada prihajala v München in tudi zdaj ni drugače. Prizorišče je eno izmed boljših, če ni najboljše, tudi publika je fantastična. Zadovoljna sem s svojim plezanjem v vseh rundah, tako da mislim, da je bilo zelo uspešno," je sklenila.

"Se mi kar malo smeji, sploh še nisem dojela, da sem bila druga v olimpijski disciplini," pa je bila svoje prve kolajne na EP vesela Kramplova, ki je lani na OI v Tokiu osvojila 18. mesto.

"Sem vesela za Janjo in zase. Gre za potrditev, da delamo v pravo smer in da moramo tako delati še naprej in načeloma bi tudi na olimpijskih igrah v Parizu moral biti dober rezultat," je še dodala evropska in dvakratna svetovna podprvakinja v težavnosti.

V četrtek bo še moški finale kombinacije z Luko Potočarjem med najboljšo osmerico.

 
Komentarjev 2
  • Ender3 23:46 17.avgust 2022.

    Janja ni Europska kraljica ona je, kraljica plezanja. Globok priklon !

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:08 17.avgust 2022.

    Če smo pa na kaj lahko ponosni, smo pa lahko na naše športnike.