Šport
16 ogledov

Norvežani na SP po ducat kolajn

Marit Björgen je ob Pettru Northungu prva adutinja domačega SP. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Oslu se začenja nordijsko svetovno prvenstvo (za tekače, skakalce in kombinatorce). Domačini računajo vsaj na ducat kolajn (sanjajo pa o rekordnih 19). Paziti pa se bodo morali testov dopinga!

Norvežani so se že pred prvimi tekmovanji predstavili kot izjemni gostitelji 48. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Manj gostoljubni pa bodo pri medaljah. V norveškem taboru napovedujejo, da si želijo več kot ducat medalj, obenem pa se zavedajo, da bodo težko presegli rekordno bero 19 medalj iz Oberstdorfa 2005. Norvežani bodo doma zastopani s številnimi zvezdniki. Med največjimi je smučarski tekač Petter Northug, trikratni svetovni prvak z zadnjega prvenstva 2009 v Libercu in dvakratni olimpijski prvak. Favorit za zlato v sprintu med tekači je tudi Anders Gloersen, pri dekletih pa 30-letna Marit Björgen. Trikratno olimpijsko prvakinjo nekateri vidijo povsem na vrhu kar v štirih disciplinah. Slednja bo imela veliko dela predvsem v dvoboju s Poljakinjo Justino Kowalczyk, svoje načrte pa ima v ženskem taboru tudi Slovenija.

Med kombinatorci bosta glavna norveška aduta Magnus Moan in Mikko Kokslien, ki bosta močna nasprotnika olimpijskemu prvaku Francozu Jasonu Lamyju Chapuisatu, skakalcem bo štrene poskušal zmešati novi svetovni rekorder v smučarskih poletih Johan Remen Evensen, ki je pravočasno v vrhunski formi. Domači tekmovalci ob tem računajo tudi na močno podporo občinstva, ki jih bo spodbujalo z vzklikom "Vi har vunnet, seieren er vaar" oziroma "Mi smo šampioni, zmaga je naša". Norveška želja je dober ducat medalj, sanje so ponovitev Oberstdorfa, kjer so Norvežani osvojili sedem zlatih, pet srebrnih in sedem bronastih medalj.

Prvič krvni dopinški testi
SP v nordijskem smučanju bo prvi velik športni dogodek, na katerem bodo izvajali krvne dopinške teste. Preiskovalci bodo iskali predvsem sledi plastike, ki kažejo na uporabo embalaže za krvni doping. Mednarodna protidopinška agencija (Wada) testa sicer še ne prizna, a je Mednarodna smučarska zveza (Fis) napovedala, da jih bo priznala. Opravljeni testi imajo lahko večjo razsežnost. Snovalci testa trdijo, da je doping na ta način absolutno dokazljiv, ker pa Wada metode ne prizna, pričakujejo, da se bo kdo od kaznovanih športnikov pritožil na Mednarodnem športnem razsodišču. "Tega bi se veselili," pravi tudi Danec Rasmus Damsgaard, protidopinški strokovnjak Fis, ki je prepričan, da bi pred Casom dokazali verodostojnost postopkov.

Fis je ob mednarodni drsalni in kolesarski zvezi ena od treh krovnih panožnih športnih zvez, ki bi tekmovalce kaznovala samo zaradi nepravilnosti v krvni sliki. Pri kolesarjih in drsalcih so že izrekli tudi prve suspenze. Fis za zdaj zaostaja še za korak, a je maja letos spremenil svoj način testiranj predvsem pri smučarjih tekačih in nordijskih kombinatorcih. Že na letošnjem SP bo Fis testiral vse smučarje tekače in kombinatorce pred SP, po tekmovanju pa še najboljše štiri in dva izžrebana športnika. Skupaj bo Fis na prvenstvu izvedel kar 550 dopinških testov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.