Šport
9 ogledov

Norvežankama skandinavski boj, Slovenki 10.

Bjoergen Bjorgen Norveška Flugstad Oestberg Ostberg finale ekipna tekma smučarsk EPA
Katja Višnar in Alenka Čebašek sta dosegli najboljši slovenski rezultat v zgodovini ekipnih tekem na olimpijskih igrah. Slovenki sta zasedli deseto mesto (+53,93 sekunde), zlato Norvežankama, skandinavsko prevlado pa sta s srebrom in bronom potrdili Finska in Švedska.

Norvežanki Marit Bjørgen in Ingvild Flugstad Østberg sta na olimpijskih igrah v Sočiju osvojili zlato kolajno v ekipnem sprintu v klasični tehniki smučarskega teka. Bjørgnova in Flugstadova sta v finalu za devet sekund prehiteli Finki Aino-Kaisa Saarinen in Kerttu Niskanen, tretji pa sta bili Švedinji Ida Ingemarsdotter in Stina Nilsson.

Slovenske barve sta zastopali Alenka Čebašek in Katja Višnar, ki sta bili deseti oziroma zadnji v finalu, vseeno pa dosegli najboljšo uvrstitev v zgodovini tega športa v slovenskih barvah. Bjørgnova se je z zlato kolajno krepko povzpela po večni lestvici najbolj uspešnih zimskih olimpijcev. S 13. mesta, ki si ga je delila z nemškim biatloncem Riccom Grossom, je skočila na peto mesto, tako da vrh skoraj popolnoma obvladujejo Norvežani. Zdaj ima Bjørgnova pet zlatih, tri srebrne in eno bronasto.

Ni pričakovala boja za zlato

V finalu sta Flugstad Østbergova in Bjørgnova za dobrih devet sekund ugnali Finki Saarinenovo in Niskanenovo, Švedinji Ingemarsdotterjeva in Nilssonova sta zaostali 19,77 sekunde.

"Bilo je neverjetno. Nisem pričakovala, da se bom borila za zlato, toda imela sem res vrhunske smuči, hvala moji ekipi. Res sem vesela in ponosna na naš nastop," je dejala zlata Norvežanka.

Višnarjeva: Nekaj je manjkalo

Slovenske barve sta zastopali Čebaškova in Višnarjeva, ki sta bili deseti oziroma zadnji v finalu. Do odločilne tekme sta prišli po času, v finalu pa sta ostali na desetem mestu.

"Že ves dan čutim, da to ni isto, kot je bilo na zadnjih tekmah svetovnega pokala. Nekaj je manjkalo, a tekma ni bila slaba," je nastope slovenske dvojice ocenila Višnarjeva, ki ji je načrte nekoliko prekrižala bolezen:

"Z rezultatom sem zadovoljna, priti v finale je lep uspeh, nisem pa zadovoljna s svojo formo. Imela sem težave, izkazalo se je, da je alergija. To ni bilo to, kar sem želela od svojega telesa. Uspeh je le, nisem pa povsem stoodstotna."

Čebaškova zadovoljna, drama pri moških

"Sem zadovoljna, ker sva se uvrstili v finale. To je bil cilj, polfinale je bil dober, v finalu sva skušali še kakšno mesto pridobiti in ne biti zadnji. A sva se potrudili in deseto mesto tudi ni slabo," pa je nastope ocenila Čebaškova.

Pri moških je bila dolgo časa glavna tema nemška pritožba. Tim Tscharnke in Hannes Dotzler sta po mnenju nemške ekipe ostala brez možnosti za kolajno, ker je Tscharnkeja domnevno oviral Sami Jauhojärvi.

Vodstvo zavrnilo pritožbo

Nemec je padel, Finec je ostal na smučeh in se odpeljal proti medalji. Nemca sta bila na koncu sedma, njuna ekipa je vložila pritožbo, ki pa jo je vodstvo tekmovanja zavrnilo in potrdilo vrstni red, dosežen na terenu: prva prav Finska s Iivojem Niskanenom in Jauhojärvijem, druga Rusija z Maksimom Vilegžaninom in Nikito Krijukovom, ki sta zaostala le pičlih 0,97 sekunde, tretja pa Švedska z Emilom Jönssonom in Teodorjem Petersonom (+ 15,12).

Brez kolajne sta ostala Norvežana Ola Vigen Hattestad in Petter Northug ter Švicarja Dario Cologna in Gianluca Cologna.

Olimpijske igre, ekipni sprint (Ž), rezultati:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.