Šport
33 ogledov

Norvežanke evropske prvakinje!

Danke v rdečih dresih niso mogle ustaviti Romunk. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Norveška ženska rokometna reprezentanca je petič zmagala na evropskem prvenstvu. V velikem finalu je v nedeljo v Herningu premagala Švedsko s 25:20 (10:11). Bron Romunkam.
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na žrebu v danskem Herningu dobila tekmico v kvalifikacijah za nastop na SP, ki bo od 3. do 18. decembra prihodnje leto v Braziliji. Slovenija se bo pomerila s Francijo. Prva tekma bo 4. ali 5. junija v Franciji, povratna pa 11. ali 12. junija prihodnje leto pa v Sloveniji.

Norvežanke so četrtič zapored osvojile evropsko prvenstvo, pred tem so bile najboljše na Madžarskem leta 2004, na Švedskem leta 2006 in v Makedoniji leta 2008, slavile pa so tudi na Nizozemskem leta 1998.

Norveška, Švedska in Romunija, tri prvouvrščene izbrane vrste z letošnjega turnirja, so se tudi neposredno uvrstile na svetovno prvenstvo, ki bo od 3. do 18. decembra prihodnje leto v Braziliji.

Norvežanke so v drugem delu letošnjega zaključnega turnirja občutile moč Švedinj. V olimpijskem Lillehammerju so pred domačimi gledalci klonile z 19:24, v škripcih pa so bile tudi v prvem polčasu. Bojevite Švedinje so bile tiste, ki so narekovale ritem igre in si dvakrat priigrale tri gole prednosti (10:7 in 11:8).

Gro Hammerseng in njene norveške soigralke so odpor sosed zlomile v začetku drugega polčasa, potem ko so frekvenco svojih obratov navile do konca. V obrambi so povsem zaustavile v prvem polčasu razigrane Švedinje in jim dovolile, da so v prvih petnajstih minutah nadaljevanja dosegle zgolj tri gole, v napadu pa navkljub številnih tehničnim napakam dosegale gole iz vseh položajev in v 45. minuti povedle z 19:13.

V teh trenutkih je Hammersengova sijajno vodila svojo ekipo, razigrala pa se je tudi v prvem polčasu povsem nevidna krožna napadalka Heidi Loke, ki je vseh svojih pet golov dosegla v drugem polčasu. Švedinje so se v končnici dvoboja nekajkrat približale na tri gole zaostanka, a nato so Norvežanke znova pohodile stopalko na plin in tekmo brez stresov pripeljale do srečnega konca.

Bron Romunkam
Romunska ženska rokometna reprezentanca je osvojila bronasto kolajno na evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem, potem ko je v tekmi za tretje mesto v Herningu ugnala Dansko s 16:15 (9:7).

Danske rokometašice so na domačem zaključnem turnirju ostale praznih rok, v tekmi za končno tretje mesto so jim mero vzele Romunke, ki so osvojile svojo prvo kolajno na evropskih prvenstvih.

Romunke so tako priborile neposredno vozovnico za svetovno prvenstvo, ki bo decembra prihodnje leto v Braziliji, medtem ko sta pred Dankami kvalifikacijski tekmi s Poljakinjami.

Romunija si je v izenačenem in živčnem obračunu odločilno prednost priigrala v 56. minuti, ko je povedla s 16:13. Danke so prek Camille Dalby in Susane Thorsgaard znižale na 15:16, v zadnjih dveh minutah pa so Danke zapravile številne priložnosti za izenačenje, Romunke pa za izdatnejšo zmago.

EP v rokometu za ženske:

Finale:
Norveška : Švedska 25:20 (10:11)
Hammerseng in Loke 5; Gullden 7

Za tretje mesto:
Romunija : Danska 16:15 (9:7)
Neagu 6, Nechita 4; Norgaard in Skov po 4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.