Šport
2107 ogledov

Nov obraz v rožnatem, številni ljubitelji Gira pa ogorčeni

Chris Froome
Mnogi ljubitelji kolesarstva ogorčeni zaradi novega nosilca rožnate majice.

Britanec Chris Froome (Sky) je novi nosilec rožnate majice vodilnega na kolesarski dirki po Italiji. Z zmago na današnji 19. etapi Gira od Venarie Realeja do Bardonecchie, dolgi 181 km, in z več kot tremi minutami naskoka pred najbližjim zasledovalcem je Froome s četrtega mesta v skupnem seštevku dva dni pred koncem napredoval na prvo.

Doslej vodilni, njegov rojak Simon Yates (Mitchelton-Scott), je po Froomovem pobegu, dolgem 80 kilometrov, ostal v ozadju brez možnosti za obrambo majice, še najbližje pa je bil od tistih, ki so bili pred etapo pri vrhu skupnega seštevka, Nizozemec Tom Dumoulin (Sunweb), a je tudi on za Froomom zaostal 3:21 minute.

Drugi na današnji etapi je bil Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), tretji pa Francoz Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Zmagoslavje ekipe Sky in Frooma je razbesnelo številne navijače. "Če verjamete, da je ta zmaga poštena, vam lahko prodam kolosej v Rimu," je eden izmed zapisov na twitterju, tudi mnogi drugi pa so hitro spomnili na dejstvo, da je Froomov nastop na dirki sporen, saj proti njemu poteka preiskava zaradi prekoračitve dovoljene količine salbutamola na lanski Vuelti. "Ni slabo za astmatika!" je menil drugi.

V poplavi negativnih komentarjev so sicer tudi takšni, ki so Britančevo predstavo označili za epsko ter Froomu iz srca čestitali za neverjeten podvig; prvi mož moštva Sky je tik pred tem, da sočasno postane zmagovalec vseh treh največjih kolesarskih dirk. Lani je namreč osvojil Tour in Vuelto, tokrat je na vrsti Giro.

Chris Froome | Avtor: Profimedia Profimedia

Današnji dan je bil v koledarju letošnjega Gira sicer označen kot eden najtežjih, s kraljevsko etapo, štirimi vzponi, tudi zaključnim do smučarskega središča Bardonecchia. A le malokdo je pričakoval, da bo razplet takšen - Froome pa je poskrbel za enega najboljših napadov ne le v zgodovini italijanske dirke, pač pa verjetno kar na vseh večetapnih dirkah.

Dan je začel kot četrti v skupnem seštevku. Načrt je začel uresničevati nekaj kilometrov pred najvišjo točko letošnje italijanske dirke, 2187 metrov visokim prelazom Colle delle Finestre. Na vrhu prelaza je imel že minuto naskoka pred tekmeci, ki jih je v skupini vodil Dumoulin. Takrat je med zasledovalci že zavladala rahla panika, saj je bilo očitno, da Froome misli zelo resno. V še večjih težavah se je znašel Yates, saj je že zelo zgodaj začel izgubljati in je dan končal daleč zadaj, na 79. mestu, s skoraj 39 minutami zaostanka.

Dumoulin je bil pred današnjo etapo le 28 sekund za Yatesom, toda ni mogel prav dolgo razmišljati o tem, da bo sam prevzel majico vodilnega, kajti Froome je prednost povečeval iz kilometra v kilometer, na predzadnjem vzponu do Sestriera pa je prednost narasla na dve minuti in rožnata majica se je vse bolj selila k Britancu. Njegovemu ritmu je od vodilnih kolikor toliko sledil le Pinot, a prave rešitve zasledovalci niso imeli. Kakšnih 25 km pred ciljem je virtualno majico Froome že imel, moral je le še v enakem ritmu prikolesariti do konca. Čakal ga je še zadnji vzpon na 1908 metrov nadmorske višine, v Bardonecchii pa je lahko zmagoslavno dvignil roke.

"Mislim, da še nikoli nisem začel bega 80 kilometrov pred ciljem. Uspelo mi je, toda velika zahvala gre tudi moji ekipi, ki je naredila vse potrebno. Vedel sem, da bo treba narediti nekaj res velikega, da bi se znebil Simona, Toma in Domenica. Skočiti s četrtega na prvo mesto je nekaj izrednega. Vedel sem, da bi težko ostal sam, če bi napadel na zadnjem vzponu, zato sem izbral Colle delle Finestre. Počutil sem se odlično, rekel sem si 'zdaj ali nikoli' in napadel," je verjetno enega najboljših dosežkov v karieri skušal opisati Froome.

Chris Froome | Avtor: Profimedia Profimedia
Zdaj ima v skupnem seštevku 40 sekund naskoka pred Dumoulinom, ta je etapo končal kot peti, tretji skupno je Pinot, ki pa zaostaja že 4:17 minute. A Froome se zaveda, da še ne more potegniti črte pod letošnji Giro, saj ga vsaj v soboto čaka še zelo veliko dela. "Super je, toda jutri je še en težak dan. Še vedno se dobro počutim, pravzaprav se počutim vse bolje z vsakim dnem na dirki. Na koncu današnje etape sem lahko celo privarčeval nekaj moči. Upam, da bom jutri že lahko vse skupaj uspešno končal," je razmišljal Britanec.

Čeprav nad njim še vedno visi domnevni dopinški prekršek, ki bi lahko v najslabšem primeru pomenil tudi izbris rezultatov, pa si bodo ljubitelji kolesarstva verjetno zapomnili predvsem predstavo na cesti. Še pred enim tednom namreč Froomu nihče ne bi pripisal niti najmanjše možnosti, pa čeprav je dobil vzpon na še en prestižni vrh, Zoncolan. A v enem zamahu oziroma eni etapi je spremenil vse in postal najresnejši kandidat za skupno zmago.

Med Slovenci je težko etapo najvišje, na 41. mestu, končal Jan Polanc (UAE Emirates) z dobrimi 34 minutami zaostanka, Domen Novak (Bahrain-Merida) je bil 57. (+ 35:09), njegov moštveni sotekmovalec Matej Mohorič pa 67. (+ 35:27).

Skupno je Mohorič napredoval za tri mesta in je 31. (+ 1:31,14), deset mest za njim je Polanc (+ 1:54,03), Novak pa je 115. (+ 3:43,43).

V soboto bo na sporedu 20., predzadnja etapa, v kateri se bodo kolesarji podali na 214 km dolgo pot od Suse do Cervinie.