Šport
39 ogledov

Nov padec, tokrat je nastradal Perko, ki bo izpustil smuk

Rok Perko Reuters
Slovenski alpski smučar Rok Perko je hudo padel na tretjem treningu smuka na olimpijskih igrah v Sočiju in bo izpustil smukaško preizkušnjo.

Po grozljivem padcu med skokom se je Rok Perko sicer sam odpeljal v dolino, vendar pa so ga kasneje vseeno preventivno odpeljali v bolnišnico na preglede in morebitno zdravljenje. Po prvih preiskavah v olimpijski vasi so Perka odpeljali na dodatne preiskave v kliniko, saj obstaja sum zloma nosu, odkrušil se mu je del zoba, ima boleč hrbet, kaže pa, da pri padcu ni utrpel zloma.

Njegov nastop na nedeljskem olimpijskem smuku sprva naj ne bi bil ogrožen, vendar pa je tiskovni predstavnik slovenske olimpijske reprezentance Brane Dmitrovič kasneje sporočil, da Perko zaradi hudega padca na tretjem treningu ne bo nastopil na smuku.

Še nikoli se ni tako razbil

Perko je po slabših prvih dveh treningih upal, da bo na tretjem vendarle ubral idealno linijo ter da bo na koncu med najhitrejšimi. Tretji trening je začel s startno številko ena, v zgornjem delu je bil zelo hiter, nato pa je pred dolgim skokom malo zašel s smeri. Ko je že kazalo, da se mu bo povsem na desni strani proge vendarle uspelo rešiti, pa je ob koncu strmine padel in drsel po pobočju. Ustavil se je ob zaščitni ogradi in obležal. Kmalu je sicer sedel in si snel čelado. Kar pet minut pa je čakal, da je do njega prišel prvi reševalec.

Nedolgo zatem je peš po pobočju do njega prišel tudi trener hitrih disciplin Tadej Platovšek. Perko je nato sam prismučal do cilja, kjer ga je pričakal vodja zdravniške službe v slovenski reprezentanci Matjaž Turel in ga v reševalnem vozilu pospremil v bolnišnico. "Še nikoli se nisem tako razbil," so bile prve besede Perka, ki je bil v cilju glavna tarča tam navzočih fotografov z okrvavljenim čelom in nosom.

Kosi v prvi petnajsterici

Klemen Kosi, drugi slovenski predstavnik, je bil na treningu 15., za najhitrejšim, Američanom Bodejem Millerjem, pa je zaostal 2,86 sekunde.

"Ko je Rok padel, sem bil še na treningu slaloma. Ko sem prišel do televizije, pa sem videl šele četrtega po vrsti na startu. Takoj sem izvedel, da je Rok doživel padec, in to zelo hud. Sam ga še nisem videl. Po informacijah, ki jih imam, pa je v redu, kar me zelo veseli," je povedal Kosi in se dotaknil svojega nastopa.

"Zelo zahtevna je ta proga, tako zaradi samega terena kot tudi zaradi snega. Poleg tega so bile pri višjih številkah še smučine in je bilo še malce težje. Danes sem se podal na progo z veliko bolj pametnim pristopom kot na drugem treningu in to se je obrestovalo tudi pri času. Ko sem prišel v cilj, sem dvignil roke, ker sem po enem redkih smukov v tej zimi zadovoljen s prikazanim. Zavedam se sicer, da so mnogi pred tekmo malo špekulirali in niso šli na polno, zato izid ni povsem realen. Toda vožnja mi je zelo dobro uspela in upam, da bom to prenesel tudi na tekmo," je svoj nastop ocenil Kosi.

Primarna disciplina je kombinacija

Njegova najboljša disciplina na OI naj bi bila kombinacija. "Doslej so v sezoni izidi kazali, da imam največ možnosti v superkombinaciji. V smukih v tej zimi nisem bil uspešen. V kombinaciji imam priložnost za visoko uvrstitev, vendar ne bom delal razlike med disciplinami in se bom vseh lotil z največjo mero resnosti," je še napovedal Kosi.

Slovenke Tina Maze, Ilka Štuhec in Maruša Ferk na ženskem treningu smuka niso nastopile. Najhitrejša je bila Švicarka Dominique Gisin, njena rojakinja Lara Gut pa je zaostala 19 stotink sekunde.

Komentarjev 3
  • marko 14:39 08.februar 2014.

    ne vem kako bi se ti obnašu,pri takem padcu in kur…i organizaciji,,car je

  • Francissco 13:28 08.februar 2014.

    Kolikor smo lahko videli na ORF se dragi g. Perko ne znaš obnašati in si pred kamerami pokazal svojo kulturo. Nastop na OI si s takim odnosom nisi zaslužil. Naši pa nič.

  • marko 10:46 08.februar 2014.

    Rok ti si norec ne vem katera mama te je rodila,ne vem kako si lahko na nogah pri takem padcu,to zmorejo samo smukači in to ne vsi..moj idol si