Šport
23 ogledov

Nov potres na SZS: Ulaga odstopil

planica ulaga Saša Despot
Primož Ulaga je na četrtkovi seji izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) zaradi osebnih razlogov nepreklicno odstopil z mesta predsednika.

Člani izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) so nato sprejeli sklep, da do volilne skupščine funkcijo predsednika opravlja podpredsednik Enzo Smrekar.

"Kot dolgoletni pokrovitelji Smučarske zveze Slovenije z blagovnima znamkama Cockta in Argeta, smo v Atlanticgrupi prisotni pri delu Smučarske zveze Slovenije. Kot podpredsednik SZS sem vesel, da lahko pomagam pri vodenju naše največje športne zveze, tudi kot velik ljubitelj smučanja. Glede na to, da je pred nami Olimpijska sezona, se bomo v naslednjih mesecih posvetili predvsem zagotavljanju najboljših možnih pogojev za tekmovalke in tekmovalce, ki bodo branili slovenske barve na snegu," je po imenovanju dejal Smrekar.

Sprememba statuta in spor s Kürner Čadovo

Do začetka olimpijske sezone in prve tekme alpskih smučarjev v Söldnu je le še nekaj več kot en teden (26. oktobra). Skakalce prva tekma čaka novembra v Klingenthalu (22. november). Ulaga je odstopil štiri mesece pred olimpijskimi igrami v Sočiju in zvezo pustil v nezavidljivem položaju.

Zadnjič je Ulaga za razburjenje v smučarskih vrstah poskrbel sredi septembra, ko je predlagal spremembo statuta SZS. Takrat je menil, da si za dobro delo zasluži nagrado, številni v slovenskem smučanju pa so mu očitali profesionalizacijo predsedniške funkcije in na skupščini predlog ni bil potrjen. Že zgodaj poleti je prišlo tudi do spora s tedanjo direktorico Barbaro Kürner Čad. Ulaga je takrat zatrjeval, da zveza direktorja ne potrebuje, septembra pa je nato na direktorsko mesto postavil Jurija Žureja.

Predsedniško mesto ni postala plačana služba

V zvezi se je vnovič začelo zapletati pred enim mesecem. Na redni letni skupščini 18. septembra – volilna je napovedana za 16. januar prihodnje leto – o spremembah statuta, ki jih je med drugim zaradi okrepitve predsedniške funkcije predlagal Ulaga, niso glasovali. So pa o tem veliko razpravljali pri poročilu predsednika o delu zveze.

Barbara Kurner Čad predstavitev smučarjev slovenske reprezentance | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Spremembe statuta, ki so bile napovedane kot najpomembnejša točka dnevnega reda, so bile s tesno večino umaknjene z dnevnega reda že na uvodu skupščine. Ulagovi predlogi, po katerih bi bila zveza urejena po načelih gospodarskih družb in bi bil med drugim predsedniški položaj plačana služba, niso dobili podpore s tesno večino.

Odšel leto pred obljubo

Ulaga je septembra lani na mestu predsednika zamenjal Tomaža Lovšeta po znanih dogodkih v Koreji junija 2012 ob neuspešni kandidaturi za nordijsko SP 2017. Na skupščini 26. septembra lani je bil v Ljubljani izvoljen za predsednika SZS in se zavezal, da bo krovno smučarsko organizacijo vodil skrajšan, polovičen mandat do leta 2014. Ulaga je na glasovanju dobil 179, njegov edini protikandidat, diplomat Tomaž Kunstelj, pa 75 glasov.

Ulaga je sicer z devetimi zmagami za svetovni pokal drugi najboljši slovenski smučarski skakalec za Primožem Peterko (15 zmag), osvojil je ekipno srebrno olimpijsko kolajno v Calgaryju 1988 in bil drugi na svetovnem prvenstvu v poletih leta 1988 v Oberstdorfu. Po končani športni poti je šel v podjetniške vode ter bil tudi nordijski direktor ter pozneje poslovni direktor nordijskih disciplin, direktor trženja SZS, končal pa je kot zunanji sodelavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.