Šport
1422 ogledov

Nov velik dopinški škandal v svetu vrhunske atletike

Diana Chemtai Kipyokei Epa
Kenijska atletinja Diana Chemtai Kipyokei, lanska zmagovalka maratona v Bostonu, ter njena rojakinja Betty Wilson Lempus sta zaradi kršenja protidopinških pravil dobili začasno prepoved nastopanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kazen je atletinjama danes izrekla Enota za atletsko integriteto (AIU). Očitajo jima poseganje v dopinške postopke in oviranje dela nadzornikov ter podajanja lažnih dokumentov in izjav.

Njun primer je povezan z uporabo sredstva triamcinolon, ki je bilo v začetku leta 2021 še pogojno dovoljeno v nekaterih obilikah, ob koncu lanskega leta pa je pristalo na seznamu prepovedanih.

Kipyokeijeva je bila pozitivna po bostonskem maratonu, Lempusova pa po pariškem polmaratonu. Slednji sicer francoska atletska zveza sprva ni izrekla kazni, a je AIU zahtevala dodatno preiskavo.

Kot dodaja AFP, sta ta primera že 22. in 23. dopinški primer kenijskih tekačev v letih 2021 in 2022. Kot je poudarila AIU, pa je zaskrbljujoče veliko število dopinških primerov tekačev iz te države, povezanih s sredstvom triamcinolon. V tem odbobju je namreč na dopinških testih zaradi te snovi padla deseterica iz Kenije, po vsem svetu pa le še trije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.