Šport
55 ogledov

Nova dopinška obtožba Čeplakove

ceplak07_bot_spo_100108_main Žurnal24 main
Avstrijski laboratorij Humanplasma, ki je več športnikov oskrboval s krvnim dopingom, je te dni razkril imena kršiteljev. Z omenjeno afero povezujejo tudi slovenski atletinji Jolando Čeplak in Heleno Javornik.

Dunajski laboratorij Humanplasma je sporočil, da je pri njih krvni doping redno jemalo med 25 in 30 športnikov. Kot so zapisali pri tiskovni agenciji APA, so preiskovalci na podlagi ujemajočih se izjav vodje laboratorija Rudolfa Meixnerja, hematologa Paula Höckerja in medicinske sestre Andree W. oblikovali seznam kršiteljev in podrobno razkrili 13 imen. Seznam med drugim obsega kolesarja Josefa Kuglerja in atletinjo Stephanie Graf, na njem pa je po izjavi Bernharda Kohla, ki je sam priznal športno prevaro, tudi slovenska dvoranska svetovna rekorderka v teku na 800 metrov Jolanda Čeplak, ki je bila junija 2007 pozitivna na dopinškem testu.

Čeplakova naj bi si pomagala s krvnim dopingom (Epo) in ker je na testu Epo v tem obdobju padla tudi Helena Javornik, so mediji glede na nekatere osebne povezave slovenske atletinje z afero povezali tudi njo. A obe atletinji sta kljub kazni obtožbe doslej zavračali.

Seznam je seveda širok. Rednih odvzemov krvi na omenjenem inštitutu so se udeleževali nekateri avstrijski športniki, kot so Christian Hoffman, Georg Totschnig, Michail Botwinow, Susane Pumper, Martin Tauber, Jürgen Pinter, Wolfgang Rottmann ... Po navedbah APA so se v podjetju Humanplasma oglasili tudi kolesarji nizozemske ekipe Rabobank. Pri vseh omenjenih športnikih je skupen odvzem krvi in krvne plazme, kar so zdravstveni delavci kasneje uporabili za tako imenovani doping z lastno krvjo, ki ga preiskovalci težje odkrijejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.