Šport
17087 ogledov

"Novak Đoković nikoli ne bo največji vseh časov"

Epa
Po mnenju italijanske legende Novak Đoković nikoli ne bo prekosil Rogerja Federerja.

S približevanjem Novaka Đokovića težko dosegljivemu koledarskemu grand slamu se je v teniških krogih znova okrepila debata glede najboljšega tenisača vseh časov.

Srbski zvezdnik je v zadnjih nekaj sezonah zrušil več rekordov Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, z zmago v New Yorku pa bi po mnenju mnogih zabil zadnji žebelj v krsto omenjenih rivalov in se dokončno uveljavil kot GOAT ("greatest of all time").

Prvi igralec sveta je že rekorder po številu tednov na vrhu lestvice ATP (337), številu osvojenih mastersov (36 / izenačen z Nadalom) in številu sezon, ki jih je zaključil na prvem mestu (6 / izenačen s Petom Samprasom), v lasti pa ima tudi celo kopico drugih rekordnih dosežkov v povezavi z grand slami in ATP turnirji, ki so tako obsežni in raznoliki, da bi bilo naštevanje vseh pravcato Sizifovo delo.

 | Avtor: Epa Epa

Đoković je edini tenisač v zadnjih 50 letih, ki je osvojili štiri zaporedne grand slame, na letošnjem OP ZDA, kjer se je že uvrstil v polfinale, pa bi lahko postal prvi tenisač po letu 1969, ki bi osvojili koledarski grand slam, tj. vse štiri velike turnirjev v eni sezoni.

Med njegove najbolj impresivne dosežke štejemo tudi zmage na vseh devetih turnirjih serije masters 1000. Ne samo, da je Đoković edini tenisač, ki mu je uspelo osvojiti vseh devet mastersov, temveč je vsakega od deveterice osvojili vsaj dvakrat!

Prav tako je samo eden od trojice igralcev, ki so v karieri osvojili dvojni karierni grand slam, tj. vsaj dve zmagi na vsakem od štirih največjih turnirjev, kar ni uspelo ne Federerju ne Nadalu. Đoković je obenem rekorder po številu zaporednih zmag na mastersih (31), številu lovorik (6) in finalov (8) na mastersih v eni sezoni, številu grand slamov na trdi podlagi (12) in še in še in še.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa
Trenutno ima na računu 20 grand slamov, prav toliko sta jih doslej osvojila tudi Federer in Nadal. Če bo Đoković zmagal v New Yorku, ne bo samo osvojil četrtega zaporednega velikega turnirja, temveč bo postal tudi rekorder po številu skupnih naslovov. S tem bo samo še potrdil sedmi YE#1 (prvo mesto ob koncu sezone), s katerim bo na večni lestvici prehitel svojega idola Samprasa.

Kljub neverjetni prevladi pa Đoković v teniških krogih še vedno nima takšnega ugleda kot Federer, ki zaradi lahkotnega stila igre, brezhibne tehnike in vsestranskosti (all-court) v očeh mnogih ostaja eden in edini GOAT, pa čeprav so se številke že davno nagnile na stran Srba.

Nicola Pietrangeli | Avtor: Epa Epa
"Brez kančka dvoma, Roger Federer," je na vprašanje, kdo je najboljši tenisač vseh časov, je v intervjuju za Corriere.it odvrnil velikan italijanskega in svetovnega tenisa Nicola Pietrangeli. "Novak ne more prehiteti Federerja, tudi če osvoji koledarski grand slam. Đoković je lahko eden najboljših, a nikoli ne bo najboljši," je dodal dvakratni osvajalec grand slamov.

Njegov rojak Matteo Berrettini, ki ga je Đoković premagal v četrtfinalu OP ZDA, pa je na to temo povedal: "To so nehvaležna vprašanja, ker ima vsak lahko svoje mnenje. Vem samo to, da smo v tenisu priča nečemu, kar se še ni zgodilo. Če pogledamo številke, Đoković počne stvari, ki jih ni počel nihče pred njim. Za mnoge sta najboljša igralca še vedno Roger in Rafa. Spet drugi so prepričani, da so najboljši John McEnroe, Andre Agassi in Pete Sampras. To je stvar osebnega mnenja. Zame je recimo LeBron James boljši od Michaela Jordana, čeprav vem, da bi mi nekateri ob tem najraje zavili vrat. Toda jaz se nisem rodil v Jordanovih časih. V čast mi je bilo igrati z Novakom," je dejal osmi igralec sveta.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • Peter Borko 00:49 10.september 2021.

    Legenda res, pred 60+ leti je drugič in zadnjič zmagal grand slam. Koga zanima mnenje 87 letnika....